Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

"Ούτε άγνοια, ούτε ανευθυνότητα" - Aπάντηση του Χάρη Τζαμακλή στο άρθρο του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου

Ούτε άγνοια, ούτε ανευθυνότητα

      Την 22-6-2016 δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Α΄ 117) ο Ν. 4399/2016. Πρόκειται για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που μετά από πολύμηνη κυοφορία ψηφίσθηκε όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση.

      Την επόμενη ημέρα (23-6-2016) δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο ένα άρθρο μου υπό τον τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος και Πιερία», με το οποίο τοποθετήθηκα για κάποια σημεία του νόμου {ιδιαιτέρως για τις καινοτομίες του νόμου, μεταξύ των οποίων και η μη υποχρεωτική ίδια συμμετοχή, το σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις ο χαρακτηρισμός ως ειδικών (ορεινών, νησιωτικών ή με μείωση πληθυσμού) περιοχών, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων χωρικών επενδυτικών σχεδίων}. Στην κατακλείδα του άρθρου αυτού ανέφερα ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πιερία παρουσιάζουν δύο καινοτομίες του νέου νόμου και συγκεκριμένα:
      α. Η πρόβλεψή του για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων χωρικών και κλαδικών επενδυτικών σχεδίων μέσω της ενίσχυσης επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων, που θα έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των ιδιαίτερων και ως ένα βαθμό μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό, διότι η Πιερία διαθέτει ως συγκριτικό πλεονέκτημα τον Όλυμπο (παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, ελκυστικό brand name, τεράστιο μυθολογικό και ιστορικό φορτίο), που σε συνδυασμό με την εύφορη γη, τις τουριστικές υποδομές, τη θέση της, το εξαιρετικό οδικό δίκτυο κ.λ.π. μπορεί να αποτελέσει πρότυπο χωρικής ανάπτυξης με οφέλη σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις ηλικίες.
       β. Η πρόβλεψή του για τη σύσταση Ειδικών Κατηγοριών Ενίσχυσης με βάση την ορεινότητα των περιοχών. Αυτό, διότι στο Παράρτημα του νόμου περί Ειδικών Περιοχών Ενίσχυσης περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Πέτρας και Πιερίων του Δήμου Κατερίνης ως ορεινές, γεγονός που συνεπάγεται τη δυνατότητα να ενισχυθούν με ποσοστό έως και 100% τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σ’ αυτές τις Δημοτικές Ενότητες.
      Η χρήση του όρου «ενισχυθούν» είναι ηλίου φαεινότερον ότι αναφέρεται στην προβλεπόμενη χρηματοδοτική ενίσχυση επί των ποσοστών επιδότησης.
      Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 14-11-2016 άρθρο του κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκου υπό τον τίτλο «Άγνοια ή ανευθυνότητα;» και τον υπότιτλο «Η αλήθεια για την επιδότησητου Αναπτυξιακού νόμου». Ο κ. Μπαραλιάκος ναι μεν δεν αναφέρεται ονομαστικώς σ’ εμένα, αλλά «φωτογραφίζοντας» το πρόσωπό μου αναφέρεται σε «γραπτό κείμενο και σε συζητήσεις και τοποθετήσεις» ενός εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.      
      Σχετικώς με όσα αναφέρει για το νέο αναπτυξιακό νόμο είναι σαφές ότι δεν διαφωνούμε επί των ποσοστών επιδότησης κ.λ.π. Σαφώς διαφωνούμε ως προς την κριτική που ασκεί για κάποιες πρόνοιες του νόμου (π.χ. για το αν λύνει τα πάγια προβλήματα όσων έχουν ενταχθεί στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους). Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία είτε δια ζώσης, είτε εγγράφως να τα συζητήσουμε και να βρούμε κοινούς τόπους και προτάσεις.
      Θεωρώ, όμως, επιβεβλημένο να απαντήσω σε ορισμένες αναφορές του άρθρου του.
      Κατ’ αρχάς και μόνον η επικεφαλίδα του άρθρου του («΄Αγνοια ή ανευθυνότητα;») προδιαθέτει τον αναγνώστη αρνητικά έναντι εκείνου που ο κ. Μπαραλιάκος «φωτογραφίζει» στο κείμενό του, δηλαδή έναντι εμού. Δικαιούμαι, λοιπόν, να υποθέσω ότι ο στόχος του κειμένου του κ. Μπαραλιάκου δεν είναι η αποκατάσταση της αλήθειας, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά η εκφορά αντιπολιτευτικού λόγου. Θεμιτό και απολύτως δικαιολογημένο για κάποιον που πολιτεύεται στο Νομό με τη Νέα Δημοκρατία, αν στο κείμενο δεν υπήρχαν άδικες, ειρωνικές και έως ένα βαθμό προσβλητικές αναφορές.
      Αναφέρομαι στα χωρία στο τέλος του κειμένου περί λαϊκισμού, ανευθυνότητας, μη διασταύρωσης των αυτονόητων, αβασάνιστης ανάγνωσης των non papers της Κουμουνδούρου ή του Μαξίμου σε κάποιο ακροατήριο, μοίρασμα φρούδων ελπίδων στην επιχειρηματική κοινότητα κ.ά.
      Από το ύφος της γραφής είναι προφανές ότι ο κ. Μπαραλιάκος μου αποδίδει πρόθεση διαστρέβλωσης της αλήθειας. Αυτό το θεωρώ άδικο και προσβλητικό ενόψει και της παντελούς ελλείψεως επιχειρηματολογίας.
      Σε ό,τι αφορά την ειρωνική του αναφορά περί χαιρετισμού του καθυστερημένου ενδιαφέροντος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και περί καλωσορίσματος των ιδίων στον ρεαλισμό δεν επιθυμώ να ακολουθήσω στον ίδιο τόνο. Προσπερνώ και αντιγράφω – προσυπογράφοντας - από το κείμενο του κ. Μπαραλιάκου το εξής σημείο: «Οφείλουμε όλοι μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα και την επιχειρηματικότητα να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε και γράφουμε».   
                                                                         Χαρίλαος Τζαμακλής
                                                                 Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ