Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Αικατερίνεια:Μία ενδιαφέρουσα ιστορική – λαογραφική διαδρομή για «το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ», τον τόπο των Ρωμιών

«ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016»
Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος
 «Αικατερίνεια 2016»: Μία ενδιαφέρουσα ιστορική – λαογραφική διαδρομή για «το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ», τον τόπο των Ρωμιών

Χορούς, τραγούδια και δρώμενα, που απεικονίζουν και εκφράζουν με ιδανικό τρόπο, έναν τόπο με βαθιά ιστορική υπόσταση: «Το Ρουμλούκι», παρουσίασε σε μία ενδιαφέρουσα ιστορική – λαογραφική διαδρομή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νοσταλγοί της Παράδοσης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ». 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου, αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης, το βράδυ της Κυριακής 27/11. Παράλληλα παρέστησαν: ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης και ο Ιωάννης Βεργίνης,  Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

 

Το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, μετέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε ενεργά και μέσω των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», τις δράσεις των συλλόγων του Δήμου μας. Κρατάμε ψηλά τον πολιτισμό, τον ελληνισμό, τη δύναμη της ίδιας της ψυχής μας». Η πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Πηνελόπη Παπανάκου ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού, που ενέταξαν την εκδήλωση στο Θεσμό των «Αικατερινείων», όλους τους συντελεστές, που εργάστηκαν για την παρουσίαση της εκδήλωσης, καθώς και το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.

Στο αφηγηματικό μέρος της εκδήλωσης, σπάνια λαογραφικά – ιστορικά στοιχεία παρουσίασε ο ερευνητής – λαογράφος Πανταζόπουλος Δημήτριος, ενώ για τις αυθεντικές φορεσιές έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Όλγα Σβώλου, η οποία και τις επιμελείται.


Η ταυτότητα του Ρουμλουκίου

Η ονομασία του Ρουμλουκίου, την οποία έδωσαν οι Οθωμανοί κατακτητές κατά τον 14ο-15ο αιώνα, αναγνωρίζοντας το ανόθευτο του ελληνικού πληθυσμού, που τον κατοικούσε σε μία συστάδα χωριών, στον κάμπο της Ημαθίας δηλώνει ότι πρόκειται για τον τόπο των Ρωμιών – τον Ρωμιότοπο, όπως στην περίπτωση της Ρούμελης ή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το Ρουμλούκι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από μουσικοχορευτική άποψη αφού εκεί συναντά κανείς ακόμη και σήμερα παλαιότατους χορούς και τραγούδια, τους οποίους παρουσίασαν με όμορφο και λιτό τρόπο, τα μέλη του συλλόγου «Νοσταλγοί της Παράδοσης».


Πέρα από τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα ο σημαντικότερος  συνδετικός κρίκος της εν λόγω περιοχής, που τη διαφοροποιεί μέχρι και σήμερα από τις γειτονικές ή τις άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, είναι η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά με τον ιδιόμορφο εντυπωσιακό κεφαλόδεσμό της (το «κατσούλι»), που παρουσιάζει ομοιότητα με το αρχαίο Ομηρικό και Μακεδονικό κράνος και το οποίο  σύμφωνα με την τοπική παράδοση ανάγεται στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.