Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ελισσάβετ-Μπέττυ Σκούφα: Κατάργηση ή επιστροφή του φόρου πετρελαίου θέρμανσης δημόσιων σχολικών κτιρίων

Κατάργηση ή επιστροφή του  φόρου πετρελαίου θέρμανσης δημόσιων σχολικών κτιρίων
Ερώτηση της βουλεύτριας Πιεριας Ε. Σκούφα, συνυπογράφουν 18 βουλευτές


Την ικανοποίηση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο,  ενός δίκαιου και πάγιου αιτήματος δήμων της χώρας ζητά με ερώτησή της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμη βουλευτές. Πρόκειται για την επιστροφή του φόρου πετρελαίου θέρμανσης από τα δημόσια σχολικά κτίρια ή την κατάργησή του, αίτημα, το οποίο κατά καιρούς έχουν ζητήσει και οι δήμοι με δικές τους επιστολές, από τους  υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.
Μέριμνα του  κράτους η θέρμανση των δημόσιων σχολείων
Όπως τονίζει στην ερώτηση προς τους υπουργούς  η κα Σκούφα η θέρμανση δημόσιων κτιρίων, και μάλιστα των σχολικών, αποτελεί γενικότερη μέριμνα του Κράτους, το οποίο οφείλει να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα που θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, πόσο μάλλον των μαθητών.
Ειδικότερα η θέρμανση των σχολικών κτιρίων χρηματοδοτείται από τους Δήμους μέσω κρατικής επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που σε πολλούς νομούς της Επικράτειας σχολεία αναγκάζονται να αυτοχρηματοδοτούν τη θέρμανση των κτιρίων τους, με έσοδα από τους συλλόγους γονέων ή χορηγούς, λόγω της μεγάλης περιόδου θέρμανσης, χαμηλών θερμοκρασιών και μειωμένων χρηματοδοτήσεων.  Σημαντικό ρόλο στο υψηλό κόστος θέρμανσης παίζει η  φορολογία στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έχει, εδώ και χρόνια, εξομοιωθεί με το πετρέλαιο κίνησης.  Επιπλέον στο παρελθόν έχουν υποβληθεί  παρόμοια αιτήματα από φορείς όπως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, αλλά και άλλων περιφερειών.
Επειδή η θέρμανση των σχολικών κτιρίων αποτελεί φλέγον ζήτημα κάθε σχολική χρονιά, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους αγοράς του για τις Σχολικές Επιτροπές.  Επειδή υπάρχουν νομοί στη χώρα με πολύ  χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα της σχολικής χρονιάς.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται  οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν  ώστε να γίνει δεκτό το πάγιο και χρόνιο αίτημα για επιστροφή ή κατάργηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης των δημόσιων σχολικών κτιρίων ή γενικότερα των δημοσίων κτιρίων;