Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Τι συμβαίνει με τα στατιστικά του τουρισμού;

Σε αναθεώρηση των δημοσιευμένων στοιχείων του SETE Intelligence φέρεται να προχωρά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) όσον αφορά τα έσοδα στον τουρισμό με βάση και τα δημοσιευμένα στοιχεία του οκταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τις σχετικές εκτιμήσεις έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, όπου προέβλεψε ότι η πτώση των τουριστικών εσόδων θα είναι της τάξης του 4% για την φετινή χρονιά. 

Γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των αφίξεων και ο ΣΕΤΕ σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του Sete Intelligence έχει ανακοινώσει  +431.000 επιπλέον διεθνείς αφίξεις (αεροπορικές+οδικές) στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, συνολικά 20,65 εκατ. αφίξεις. 

Σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανακοίνωσε μόλις +227.000 επιπλέον διεθνείς αφίξεις στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, 17,195 εκατ αφίξεις έναντι 16,968 εκατ το 2015.  

Αθροιστικά στο οκτάμηνο η απόκλιση μεταξύ ΣΕΤΕ και Τράπεζα της Ελλάδος φτάνει το πρωτοφανές μέγεθος των 3,5 εκατ. επισκεπτών ! 

Στην έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος όμως οι εισπράξεις προκύπτουν όχι από στοιχεία των επιχειρήσεων, αλλά από το ποσό που δηλώνουν ότι δαπάνησαν οι ξένοι επισκέπτες κατά την Έρευνα Συνόρων. Έτσι υπολογίζεται η μέση δαπάνη ανά ταξίδι και ανά χώρα προέλευσης η οποία κατόπιν πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αφίξεων από κάθε χώρα. Σε περίπτωση λοιπόν που έχουν υπολογιστεί λιγότερες αφίξεις από τις πραγματικές, η δαπάνη των επιπλέον τουριστών δεν συνυπολογίζεται με αποτέλεσμα και το ύψος των εισπράξεων να εμφανίζεται μικρότερο του πραγματικού. 

Έτσι, αν η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη είναι €500, για κάθε 1 εκατ. αφίξεις απόκλιση, οι εισπράξεις θα εμφανίζονται κατά €500εκατ. χαμηλότερες από τις πραγματικές. Όταν λοιπόν, η απόκλιση στις αφίξεις είναι στα 3,5 εκατ. επισκέπτες, τότε η αντίστοιχη απόκλιση στα έσοδα ενδεχομένως να αγγίξει τα €2δις !

Το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι που οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση στις αφίξεις και γιατί ο ΣΕΤΕ προτιμά να ακυρώσει την αξιοπιστία των δικών του στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να μην βρίσκεται κάθε μήνα στη δύσκολη θέση του να αμφισβητεί δημόσια τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό όμως δημιουργεί περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και του ΣΕΤΕ.