Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ»

 Η ζωηρή, εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση αλλά και η συμμετοχή πολλών επαγγελματιών, που κατέκλυσαν την αίθουσα «Θεσσαλονίκη» ήταν τα
χαρακτηριστικά της εκδήλωσης «Οι Επαγγελματίες συζητούμε με τους Ευρωβουλευτές μας», που διοργάνωσε χθες Κυριακή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της Μαρίας Σπυράκη και του Κώστα Χρυσόγονου.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε το έλλειμμα που υπάρχει στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σχετικά με τα προγράμματα στήριξης που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό.
«Εμείς οι Επαγγελματίες και γενικά οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες, ενώ είμαστε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως αρέσκονται συχνά οι πολιτικοί να λένε, ωστόσο μαστιζόμαστε από την υπερφορολόγηση και δεν έχουμε στήριξη προκειμένου να ανακάμψουμε. Πρέπει να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε όχι για το δικό μας συμφέρον μόνο, αλλά γιατί μόνο εάν αναπτυχθούν οι ΜΜΕ έχουμε ελπίδα να μειωθεί η ανεργία και να επιστρέψουμε στην Ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν κάποια σημαντικά προγράμματα τα οποία όμως είναι άγνωστα ή άπιαστα για τους Έλληνες. Η σημερινή είναι η πρώτη εκδήλωση του Επιμελητηρίου μας για το θέμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες προκειμένου να καλύψουμε αυτό το κενό», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.


Ο Γιάννης Μπουτάρης
«Δεν θα μείνουν ούτε περίπτερα, αν δεν αλλάξει το κλίμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα» σημείωσε σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης , που δήλωσε και για τον εαυτό του «μικρομεσαίος επιχειρηματίας», κάνοντας λόγο για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η Μαρία Σπυράκη
Η ευρωβουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη στην ομιλία της τόνισε ότι  υπάρχουν αναξιοποίητα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το σχέδιο Γιούνκερ. Απαιτείται Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αύξηση ρευστότητας και μείωση φορολογίας σχολιάζοντας ότι το μείγμα της υφιστάμενης οικονομικής πολιτικής δεν αποδίδει καρπούς.  Ερωτηθείσα για τις πρόωρες εκλογές που ζητά η Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι πρόβλημα δεν αποτελούν οι εκλογές αλλά η αβεβαιότητα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο κομμάτι της προετοιμασίας προτάσεων για χρηματοδότηση, κάτι που θα πρέπει τάχιστα να καλυφθεί.
Ο Κώστας Χρυσόγονος
«Εάν δεν δημιουργήσουμε 1 εκ. νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία τότε απειλούμαστε με αφανισμό! Όχι μόνο οικονομικό ή κοινωνικό, αλλά και εθνικό, καθώς η ανεργία τορπιλίζει το Ασφαλιστικό Σύστημα όπως και το Σύστημα Υγείας και οδηγεί σε υπογεννητικότητα», τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η σχέση εργαζομένων επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι περίπου στο 30% (3,5 εκατ. Εργαζόμενοι σε 11 εκατ. Πληθυσμό), ποσοστό που χαρακτήρισε «δραματικό», καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 43% (217 εκατ. / 508 εκατ.).
Όπως τόνισε, απαιτούνται τομές στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του παράνομου κέρδους των πολυεθνικών επιχειρήσεων ως προϋπόθεση για την μείωση των φορολογικών συντελεστών, σημειώνοντας ότι υπάρχει υπέρβαση στα έσοδα του προϋπολογισμού. Ακόμη, ο κ. Χρυσόγονος χαρακτήρισε αναγκαία την μείωση των φόρων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Δημήτρης Μάρδας
Σε παρέμβαση του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Δημήτρης Μάρδας παραδέχθηκε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τεράστιο ζήτημα για τις ΜΜΕ, ωστόσο σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν κάποια βήματα για την μείωση της, ενώ τόνισε ότι βήματα έγιναν και προς την κατεύθυνση πάταξης του λαθρεμπορίου.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ακόμη οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Κώστας Γκιουλέκας, και Θόδωρης Καράογλου, Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κ. Λουφάκης και πολλοί επαγγελματίες μέλη του ΕΕΘ.