Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Για άλλους έξι μήνες οι κυρώσεις στην Ρωσία

Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν στις 15 Δεκεμβρίου να επιμηκύνουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειες της στην
Ουκρανία για επιπλέον έξι μήνες, εκπληρώνοντας ένα από τα ζητούμενα της συνοδού, η οποία διήρκησε μέχρι αργά χτες το βράδυ.
Υπέγραψαν επίσης μια ανακοίνωση με στόχο τον καθησυχασμό των Ολλανδών ψηφοφόρων- οι οποίοι ψήφισαν εναντίον μιας συμφωνίας διασύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας σε δημοψήφισμα νωρίτερα φέτος- ότι η συμφωνία δεν θα οδηγήσει στην ανάδειξη της Ουκρανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
Παράλληλα με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και τις ενέργειες της στην ανατολική Ουκρανία, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ήταν εξαγριωμένοι με την κατάρριψη του επιβατηγού αεροπλάνου πάνω από την Ουκρανία το 2014, και το θάνατο 193 Ολλανδών από το σύνολο των 298 επιβαινόντων.
Οι κυρώσεις
Η απόφαση για συνέχιση των κυρώσεων- με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας- ήταν αναμενόμενη, πάρα το γεγονός ότι ο Φρανσουά Φιγιόν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την γαλλική προεδρία βρίσκονταν στις Βρυξέλες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και συναντήθηκε με τον Γιούνκερ. Ο Φιγιόν θεωρείται πιο φιλικά διακείμενος στη Μόσχα σε σχέση με τον απερχόμενο Πρόεδρο Ολλάντ ή την κατά πασά πιθανότητά αντίπαλο του Λεπέν.
«Ναι έξι μήνες παράταση», μια από τις πήγες δήλωσε στο AFP όταν ρωτήθηκε αν οι ηγέτες της ΕΕ στην σύνοδο πήραν την απόφαση να επιμηκύνουν τα μέτρα. Μια άλλη πηγή είπε ότι η επίσημη απόφαση θα «υιοθετηθεί τις επόμενες μέρες».
Η Μέρκελ και ο Ολάντ πίεσαν για την παράταση επειδή η Μόσχα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει στην ανακωχή του Μινσκ. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από την ΕΕ μετά από την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.
Οι κυρώσεις έκτοτε παρατείνονται συνεχώς αλλά μερικά από τα κράτη μέλη, υπό την ηγεσία της Ιταλίας, έχουν ολοένα και πιο πολύ αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα τους και το συνεπαγόμενο κόστος τους. Η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ επέφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, με δεδομένο την φιλική του σχέση με την Ρωσία, ανοίγοντας την συζήτηση αν και εφόσον οι κυρώσεις θα έπρεπε να παραταθούν για επιπλέον έξι ή τρεις μήνες.
Η Δύση υποστηρίζει ότι η Ρωσία προμηθεύει τους επαναστάτες με στρατιωτικό υλικό και βοήθεια, μια κατηγορία την οποία η Μόσχα αρνείται παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει ανοιχτά τον αγώνα τους.
Εκτός από τα οικονομικά μέτρα, τα οποία στοχεύουν στο πετρέλαιο της Ρωσίας, το χρηματοπιστωτικό και τον στρατιωτικό τομέα, η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει μια ξεχωριστή σειρά ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εναντίον Ουκρανών και Ρώσων οι οποίοι θεωρούνται ότι έχουν υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με τις ενέργειές τους. Αυτές οι κυρώσεις εξαντλούνται τον Μάρτιο. Παρόμοιες κυρώσεις σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2017.
Ολλανδικές αμφίβολές για την Ουκρανική «Συμφωνία Διασύνδεσης»
Επίσης, οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν εγγυήσεις στην Ολλανδία που θα της επιτρέψουν να επικυρώσει την συμφωνία διασύνδεσης με την Ουκρανία, την οποία οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν στο δημοψήφισμα. Αυτό ισοδυναμεί με μια σειρά διακηρύξεων του τι δεν είναι η συμφωνία- δηλαδή μια συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ ή να χορηγήσει τους Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να ζήσουν ή να δουλέψουν στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε δήλωσε, «Δεν ήταν εύκολο, δεν ήταν ευχάριστο, αλλά ήταν αναγκαίο, επειδή διασφαλίζει ότι η ΕΕ μπορεί να συγκροτήσει ένα μέτωπο εναντίον της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής». Η ανακοίνωση, στο παράρτημα των συμπερασμάτων, υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά στην Ουκρανία χωρίς τη δέσμευση από κανένα μέλος κράτος για επιπλέον οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο.
Ο Ρούττε θα φέρει τώρα την συμφωνία στην Ολλανδική βουλή σε μια προσπάθεια να κερδίσει την αποδοχή της και να παρακάμψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η Πολωνία και μερικά άλλα κράτη μέλη ενοχλήθηκαν από τις Ολλανδικές απαιτήσεις αλλά στο τέλος αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν το σύνολο της συμφωνίας.

http://www.euractiv.gr/