Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΤΗ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Τα διάσημα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής επέδωσε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα,
Christophe Chantepy, παρουσία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, στο Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης.
Ο τίτλος και το παράσημο που τον συνοδεύει απονεμήθηκαν στον Δήμαρχο εξ’ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη και τη συμβολή του Γιάννη Μπουτάρη στην παρουσία της γαλλικής κουλτούρας, της εκπαίδευσης και της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και των ποικίλων συνεργατικών δράσεων των δυο λαών.


«Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή που δείχνετε στις σχέσεις ανάμεσα στην πόλη σας και τη Γαλλία, για την υποστήριξή σας στην ανάπτυξη της δικής μας παρουσίας και των δικών μας δράσεων στη Θεσσαλονίκη, είτε πρόκειται για την προώθηση της κουλτούρας, της γαστρονομίας, του γαλλόφωνου κινηματογράφου είτε της νεολαίας, μέσω του γαλλικού σχολείου και της πανεπιστημιακής συνεργασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο Γάλλος Πρέσβης, κ. Chantepy, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καλύτερος φόρος τιμής για έναν αιρετό που στρατεύθηκε στην πολιτική όχι για να σταδιοδρομήσει αλλά για να υπηρετήσει τους συμπολίτες του.



»Το πρόγραμμά σας προέβλεπε το άνοιγμα της πόλης, την εξυγίανση της διαχείρισής της, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη μετατροπή της σε μεγάλη Μητρόπολη. Αυτήν την τόσο όμορφη πόλη, με την ένδοξη αν και τυραννισμένη ιστορία, αυτήν την πόλη σταυροδρόμι των πολιτισμών, που τόσοι πολλοί διεκδίκησαν, αρχίσατε να την αλλάζετε σε βάθος, προτείνοντάς της ταυτόχρονα να κοιτάξει και να υιοθετήσει εκ νέου το παρελθόν της που δεν ήταν ένα και μοναδικό.
»Παρά τους πιεστικούς οικονομικούς περιορισμούς, αναπτύξατε σχέδια για το μέλλον της πόλης σας και πολλαπλασιάσατε τις πρωτοβουλίες στον πολιτιστικό και τον οικονομικό τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρέσβης. 


Στην αντιφώνησή του ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς που διατηρεί ο ίδιος από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια με τη γαλλική κουλτούρα, καθώς και στις στενές ιστορικές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με την Γαλλία. «Ενδεικτικά μόνο για τη φετινή χρονιά, θα σας αναφέρω ότι στις 31 Ιανουαρίου, ημέρα εκδηλώσεων μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, υπεγράφη παρουσία του Δήμου μας, μια σημαντική συμφωνία που προσβλέπει στην υποστήριξη του Mémorial de la Shoah, ώστε να δημιουργηθεί στην πόλη μας το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Με τη συμφωνία αυτή, το μεγάλο αυτό έργο θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία του γαλλικού οργανισμού και είμαστε περήφανοι για αυτή τη συνεργασία» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις που καλλιεργούνται μέσω της Διπλωματίας των Πόλεων που ασκεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και στην συμμετοχή Θεσσαλονίκης και Παρισιού στο δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων», και κατέληξε ευχαριστώντας, από καρδιάς, όπως είπε χαρακτηριστικά, για την τιμή που του αποδόθηκε.