Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ

              Στην παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο
Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Αθανάσιος Σχίζας, σε προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, στο πλαίσιο της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης μετάβασής του με τη συνοδεία του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ στο Παρίσι, καθώς και για τη μετάβαση αντιπροσωπείας της Θεσσαλονίκης στο Βερολίνο με επικεφαλής τον ίδιο και με τη συμμετοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιου Σχίζα. Όπως ανέφερε, στο Παρίσι συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας και η ευρύτερη συμμετοχή του οργανισμού του Μουσείου του Ολοκαυτώματος «Mémorial de la Shoah» στο προωθούμενο ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Στο Βερολίνο η αντιπροσωπεία της Θεσσαλονίκης παρουσίασε το σχεδιαζόμενο Ίδρυμα στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής, όπως επέβαλε η τυπική διαδικασία, από την οποία επιβεβαιώθηκε η επιχορήγηση του έργου από το Γερμανικό Κοινοβούλιο με το ποσό των 10 εκ. Ευρώ.
Ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να συσταθεί το Ίδρυμα, σημειώνοντας ότι επιλέχθηκε να έχει διεθνή χαρακτήρα με έδρα τις Βρυξέλλες του Βελγίου, ως «κέντρο» της Ευρώπης, όπου εδράζονται πολλοί διεθνείς οργανισμοί. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης του Ιδρύματος, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης έχουν οριστεί ο ίδιος και ο Δαυίδ Σαλτιέλ (ως ιδρυτικά μέλη του Μουσείου), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο Λεωνίδας Μακρής. Όπως ανέφερε, το Ίδρυμα θα διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και διαχειριστή-Γενικό Διευθυντή, ενώ μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην Ελλάδα θα διαχειρίζεται τις εντολές του Ιδρύματος κατά τη διαδικασία ανέγερσης και έναρξης της λειτουργίας του.
Υπενθύμισε ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια αποτελούν δωρεά από ένα αρχιτεκτονικό γραφείο του Τελ Αβίβ και από ένα αρχιτεκτονικό γραφείο του Βερολίνου, ενώ για τη μουσειολογική μελέτη θα υπάρξει συνεργασία με αντίστοιχο ίδρυμα του Βερολίνου.
Ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι για τη χρηματοδότηση του Μουσείου το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει τη σχετική βούληση, ενώ αντίστοιχη βούληση έχουν εκφράσει Εβραϊκές κοινότητες της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης, αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες της Ευρώπης που έλκουν την καταγωγή τους από τη Θεσσαλονίκη.
Νωρίτερα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό των πρωτοβουλιών που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια η δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στα αποτελέσματα της πρόσφατης μετάβασής του σε Παρίσι και Βερολίνο, με στόχο την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε τις εντατικές προσπάθειες που ξεκίνησαν από την αρχή της θητείας του στο δημαρχιακό αξίωμα, με στόχο την  προσέλκυση πόρων για τη δημιουργία του Μουσείου και του Κέντρου στην Θεσσαλονίκη: «Η ιστορία ξεκινάει από την πεποίθησή μας ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου. Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, η οποία ξεκινάει από την εποχή ακόμα του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται μέχρι το Ολοκαύτωμα, ενώ ο εβραϊκός πληθυσμός στην πόλη αυξήθηκε κατά πολύ με την αθρόα είσοδο των Ισπανοεβραίων, που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία στο τέλος του 15ου αιώνα». Όπως σημείωσε, η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανήκει στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ και βασίζεται στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα τεράστιο ποσοστό απώλειας από το Ολοκαύτωμα. «Αυτό είναι τελείως άγνωστο σε όλον τον κόσμο. Και το διαπιστώσαμε από τις επαφές που είχαμε στην Αυστραλία, στην Αγγλία, στο Παρίσι, στην Γερμανία και στην Αμερική. Το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης είναι παντελώς άγνωστο, αν και αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας, διότι δεν χάθηκαν απλώς 55.000 ψυχές, αλλά εξολοθρεύτηκε το μέλλον της πόλης» τόνισε ο Δήμαρχος. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «γεγονότα σαν αυτό πρέπει να περνάνε στα σχολεία και στους πολίτες, όχι μόνο για να μην ξεχνιούνται τα ανοσιουργήματα που έχουν γίνει, αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη συνείδηση του τι θα πει έγκλημα και γιατί δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται».
«Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μια περίοπτη θέση στη διεθνή κοινότητα, όχι απαραίτητα του Εβραϊσμού μόνον, διότι δεν είναι αυτός και μόνο ο στόχος. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε όλη την ιστορία της πόλης και αυτό δεν είναι εύκολο. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο θα περνάνε μηνύματα για μια αντίληψη αντιρατσιστική, μια αντίληψη ανοχής στο διαφορετικό», κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, σε παρέμβασή του στη διάρκεια της παρουσίασης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όσους έχουν συμβάλλει στην προώθηση του σχεδίου. «Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι όλοι μαζί δημιουργούμε ιστορία. Το Μουσείο είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε αυτή την πόλη που πέρασε τόσα πολλά και θα μείνει εδώ για πάντα, για να θυμίζει αυτό που έγινε και για να αποτρέψουμε την επανάληψή του. Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η παρουσίαση της ιστορίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Αυτό όμως προϋποθέτει και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, κάτι που προωθεί η Κοινότητά μας όσο και ο Δήμος, και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος που είναι μπροστάρης σε αυτά τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δαυίδ Σαλτιέλ.  
Ο ίδιος κατέληξε με την εκτίμηση ότι οι συνεργασίες που αναπτύσσονται για τη δημιουργία του Μουσείου και του Κέντρου θα έχουν συνέχεια και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου στη Θεσσαλονίκη. «Εμείς πιστεύουμε ότι έχοντας τον Δήμαρχο και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλευρό μας, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την πόλη και για τη χώρα μας. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα είναι η φωνή των εκατομμυρίων Εβραίων που εκτοπίστηκαν, ταπεινώθηκαν και εξοντώθηκαν. Μια φωνή που θα ακούγεται και για τις επόμενες γενιές, με διεθνή απήχηση, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα για τη δημοκρατία».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Αθανάσιος Σχίζας, ο οποίος προχώρησε και στην παρουσίαση των σχεδίων και στην περιγραφή του έργου, το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί στον χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη δυτική είσοδο της πόλης. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Σχίζας επισήμανε ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει έτοιμο τον σχετικό φάκελο, που προβλέπεται να κατατεθεί πολύ σύντομα στο Υπουργείο μεταφορών και Υποδομών και να προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία. «Στόχος είναι να μην διαρκέσει η διαδικασία για την έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος περισσότερο από έξι μήνες και από εκεί και πέρα πλέον το επόμενο στάδιο, το οποίο έχουμε υπολογίσει ότι θα διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες, να περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές – κατά κύριο λόγο γεωτεχνικές – εργασίες και ότι η κατασκευή του κτιρίου είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται στα 22 εκ. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς έχει προχωρήσει στο παρελθόν στις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που υπογράφηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013. Τη συμφωνία συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Αθανάσιος Σχίζας, και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, παρουσία του τότε Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
·         Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του οργανισμού του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Mémorial de la Shoah), την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, του τότε Γενικού Προξένου της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur.
  • Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίκαελ Ροτ, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Αθανάσιο Σχίζα, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στη διάρκεια της οποίας ο Γερμανός Υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ποσό των 10. εκ. ευρώ είχε ενταχθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανικής Κυβέρνησης.