Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η άγνωστη πλευρά της Πιερίας!

Μια δημοσιογραφική αποστολή αποτέλεσε αφορμή για να γνωρίσω περιοχές και μνημεία της Πιερίας, που μέχρι τώρα δεν τα είχα επισκεφτεί!
Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

dsc_0041-kastro-platamona
Είναι γνωστή η αγάπη μου για την Πιερία, για το βουνό της και τη θάλασσά της, για τα ορεινά της χωριά αλλά και για τα παραθαλάσσια χωριά της, για τα τοπικά της προϊόντα, για τον μυθικό της Όλυμπο, με τη θεϊκή του ενέργεια.
Έχω επισκεφτεί, είτε με προσωπική πρωτοβουλία (τις περισσότερες φορές), είτε κατόπιν δημοσιογραφικών αποστολών (ελαχίστων), τους πλέον γνωστούς και φημισμένους τόπους της Πιερίας’  Λιτόχωρο, Όλυμπο, παράλια Κατερίνης, Πλαταμώνα και Κάστρο, Λεπτοκαρυά κτλ., ορεινά χωριά Παλιό Παντελεήμονα, Παλιούς Πόρους, από την άλλη πλευρά του νομού, Ελατοχώρι, χιονοδρομικό κέντρο, Πιέρια Όρη, Άγιο Δημήτριο, αρχαιολογικό χώρο Δίον κ.ά.
dscn9749-ppanteleimonas
Δεν είχα ποτέ επισκεφτεί το Αιγίνιο και τον Κολινδρό, που να για να πω την αλήθεια, βρήκα ενδιαφέρον και στα δυο μέρη. Δείτε γιατί!
Αιγίνιο – έδρα του δήμου Πύδνας Κολινδρού  
Το Αιγίνιο το συναντάμε στη Βόρεια Πιερία, 32 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού την Κατερίνη. Είναι έδρα του δήμου Πύδνας Κολινδρού με θέα τον Όλυμπο, ενώ ο δήμος συμπεριλαμβάνει παραθαλάσσιους οικισμούς, αλυκές, υδροβιότοπους, αρχαιολογικό και θρησκευτικά μνημεία.
Ιδιαίτερο θρησκευτικό μνημείο που πραγματικά αξίζει κανείς να το επισκεφτεί ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου, λίγο πιο πάνω από το δημαρχείο, δίπλα στο πάρκο. Ναός του 15ου αιώνα, ο οποίος ύστερα από πολλές καταστροφές είχε παραμείνει ανενεργός για 50 χρόνια (από το Μάρτιο του 1964) και αποκαταστάθηκε από την 9ηΕφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, η αποκατάσταση του ναού κόστισε 291.769 ευρώ, εκ των οποίων το 80% προήλθε από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 20% από Εθνικούς πόρους.
dsc_0018-ag-athanasioy-exo
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, που αρχικά ήταν μονόχωρος, και στη συνέχεια έγινε δίκλιτη βασιλική, με την εικόνα του Αγίου Αθανασίου του 1800, το εξαιρετικό εσωτερικό του, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, τον υπερυψωμένο γυναικωνίτη, αποτελεί  από μόνος του λόγο για επίσκεψη στην κωμόπολη του Αιγινίου, με τους 5.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, ντόπιους, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλιώτες και Ακμπουναριώτες).
dsc_0055-ag-athanasioy-eso
Στο Αιγίνιο και το Ιστορικό Μουσείο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ιδρύματος Πασχάλη & Ιωάννας Τερζή, προσφορά του πρώην δημάρχου Αιγινίου Αναστάσιου Πασχάλη Τερζή (τηλ. 23520 21111, 6987 807567, info@idrimaterzi.gr).
Κολινδρός – η ιστορική έδρα του δήμου
Περί τα 8 χλμ. απέχει από το Αιγίνιο ο Κολινδρός, όμορφη κωμόπολη με 2.500 κατοίκους, ιστορική έδρα του δήμου Πύδνας Κολινδρού.
Διασχίζουμε το κέντρο του Κολινδρού, κατευθυνόμαστε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου ο πατήρ Παναγιώτης θα μας κάνει μια ιστορική αναδρομή τόσο για το κεφαλοχώρι, τον Κολινδρό, όσο και για το μεταβυζαντινό ναό, του 1750, πετρόκτιστο, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το οποίο φτιάχτηκε σε δυο φάσεις, με φύλλα χρυσού το κάτω μέρος του τέμπλου, και δίχως χρυσό το πάνω μέρος. Εντυπωσιακές και οι κολώνες του ναού οι οποίες είναι από κορμούς δέντρων αλλά και η αμφιπρόσωπη εικόνα, σπάνιος τύπος εικόνας, με την Παναγία από τη μια πλευρά και τον Χριστό από την άλλη.
Ο Κολινδρός, παλαιότερα έδρα της Επισκοπής Κίτρους , ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μακεδονική Επανάσταση του 1878 καθώς και στο Μακεδονικό Αγώνα. Ο Κολινδρός, με το εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό του 1838, κτισμένος στη θέση μεσαιωνικού κάστρου, με τυπική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.
Α, και τους σπέσιαλ λουκουμάδες του Τσιμτσιούδα, στην κεντρική πλατεία, τρίτη γενιά, ο Χρήστος Τσιμτσιούδας, από το 1966, το μαγαζί και η συνταγή των σπέσιαλ λουκουμάδων, με μαγιά, λάδι και σιρόπι (τηλ. 23530 31036). «Πάρτε λουκουμάδες, σπέσιαλ λουκουμάδες, κυρία» λέει με χαρά ο Χρήστος Τσιμτσιούδας, δοκιμάζω, γλυκαίνομαι, χαιρετώ τον Κολινδρό και την Πιερία, κλείνοντας τους το μάτι’ θα σας ξανάρθω!!!
*Η δημοσιογραφική αποστολή πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Επιμελητηρίου Πιερίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος LEADER 2007-2013.
Tips

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ