Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Συγκλονιστική μαρτυρία του ανθρώπου που κάρφωσε την ελληνική σημαία στα Ιμια

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του ανθρώπου που κάρφωσε την ελληνική σημαία στα Ιμια του Γεώργιου Ριόλα  Αστυνόμου Β΄ τότε που υπηρετούσε στην Κάλυμνο. 
Η μαρτυρία του περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την άφιξή του στα Ίμια, τη τοποθέτηση της ελληνικής Σημαίας στη νησίδα και πως έζησε ο ίδιος την κρίση που προκάλεσαν οι Τούρκοι με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να έρθουν στα πρόθυρα πολέμου.
1.- ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ Την 10η Φεβρουαρίου 1994 και ενώ ως Υπαστυνόμος Α΄ υπηρετούσα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής – Υποδ/νση Δίωξης Ναρκωτικών, μου κοινοποιήθηκε Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για μετάθεσή μου (χωρίς να τη ζητήσω) στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου Δωδεκανήσου, όπου και παρουσιάσθηκα την 15η Μαρτίου 1994, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Διοικητή του.
Στην Υποδ/νση Δίωξης Ναρκωτικών, υπηρετούσα από αρχές Μαρτίου του έτους 1991, πλην όμως με μετέθεσαν στην Κάλυμνο όχι βεβαίως για λόγους ανεπάρκειας, μη εντιμότητας κ.λ.π., αλλά εξ αιτίας συγκεκριμένων λόγων που δεν με έκαναν αρεστό στην τότε ηγεσία της Υ.Δ.Ν. και της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής. Στην αξιαγάπητη Κάλυμνο γνώρισα αρκετούς αξιόλογους και πολύ φιλόξενους ανθρώπους, ενώ συνδέθηκα φιλικά με αρκετούς εξ’ αυτών, έχω δε να επικαλεσθώ ως Διοικητής και εξαιρετική παρουσία και δράση, η οποία αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε από τον περισσότερο κόσμο και απ’ όλους τους τοπικούς φορείς, Συλλόγους κ.λ.π. παράγοντες.
Για τους λόγους αυτούς μου απορρίπτονταν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι αιτήσεις μου για μετάθεσή μου σε άλλη περιοχή. Στη συνέχεια και μετά από επίμονες προσπάθειες και παραστάσεις μου έως και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, μετατέθηκα τελικώς από την Κάλυμνο (αρχές Οκτωβρίου 1996) στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, ως Διοικητής του. Υπόψη ότι στη Χαλκιδική και ειδικότερα στο Α.Τ. Νέων Μουδανιών, είχα υπηρετήσει και κατά την περίοδο 1986 – 1988, αφότου το έτος 1986 εξήλθα από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Υπαστυνόμος Β΄.
2.- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ
α) Όταν μετατέθηκα στην Κάλυμνο, μελέτησα το υπηρεσιακό βιβλίο χωρογραφικής κατανομής, στο οποίο αναφέρεται η διοικητική περιφέρειά του Α.Τ. Καλύμνου, ώστε να έχω καλύτερη γνώση της περιφέρειας ευθύνης μου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ανήκουν στη διοικητική περιφέρειά του και οι δύο (2) βραχονησίδες υπό την επωνυμία «μικρή και μεγάλη Λημνιά», οι οποίες βρίσκονται κοντά στη συνοριακή – μεθοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας. Υπόψη ότι οι ως άνω νησίδες, αναφέρονται ως «Isola limnia» σε Ιταλικούς χάρτες που υπάρχουν στην αποθήκη του Α.Τ. Καλύμνου, δεδομένου ότι μέχρι το 1948 ανήκαν στην Ιταλική επικράτεια – κατοχή. Oι βραχονησίδες αυτές απέχουν από το Βαθύ Καλύμνου περί τα έξι (6) ναυτικά μίλια, ενώ από την Πόθια Καλύμνου, (όπου και το λιμάνι της Καλύμνου), απέχουν δώδεκα (12) ναυτικά μίλια περίπου.
β) Μετά από λίγο καιρό γνωρίσθηκα και ανέπτυξα φιλικές σχέσεις με την οικογένεια στην Κάλυμνο του μπάρμπα Αντώνη Βεζυρόπουλου, ο οποίος κατάγεται από τη γραφικότατη νήσο Ψέριμο του Δήμου Καλυμνίων. Απ’ αυτόν πληροφορήθηκα ότι οι ανωτέρω βραχονησίδες αναφέρονταν στην Κάλυμνο και Ψέριμο ως «Ίμια» και ότι στα δύο αυτά νησάκια συντηρούσε ο ίδιος κάμποσα γίδια, τα οποία επισκεπτόταν τακτικά από την Ψέριμο με τη βάρκα του για να τα δει και να τα τροφοδοτήσει με νερό και ζωοτροφές, καθώς τα Ίμια είναι ακατοίκητες βραχονησίδες, πολύ ορεινές – βραχώδεις και με ελάχιστη βλάστηση. Κανείς από τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην Υπηρεσία μου δεν είχε πάει κάποια φορά στα Ίμια ώστε να γνωρίζει τον χώρο τους. Ούτε μας είχαν απασχολήσει σε κάτι. Ήσαν αρκετά μακριά από την Κάλυμνο να πάει εκεί κάποιος αστυνομικός με κάποιο πλωτό μέσον και μάλιστα χωρίς κάποιο ειδικό υπηρεσιακό λόγο. Μόνο Καλύμνιοι ψαράδες πήγαιναν εκεί, στην πλούσια σε ψάρια περιφέρειά τους, για να ψαρέψουν κυρίως τσιπούρες και κάποιες φορές τα περιπολικά του Λιμεναρχείου Καλύμνου.
3.- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ – ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ