Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Προβλήματα στο Δήμο Κατερίνης από τις αντιδράσεις στη Γανόχωρα και τους Εκπαιδευτικούς

     Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες βράδυ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης και μάλιστα το προ ημερήσιας διάταξης θέμα που

αφορούσε την ίδρυση και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση 739 αγροκτήματος Γανόχωρας. Είχε λοιπόν πλήθος κατοίκων της Γανόχωρας, φωνές, διαμαρτυρίες, εντάσεις, κατηγορίες, διακοπές και ευφάνταστες δηλώσεις. Έλαμψε με την απουσία του ο Πρόεδρος του Τ. Σ. Γανόχωρας, ενώ δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αντιδρούν οι  συγχωριανοί του Γανοχωρίτες, αφού κυριολεκτικά στα σπίτια ορισμένων και στη γειτονιά των υπολοίπων θα λειτουργήσει όπως τελικά αποφασίσθηκε, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν και να ερωτηθούν, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Κατά τη συνήθη τακτική του ο Δήμαρχος προσπάθησε να παίξει με τις λέξεις και να μιλάει για κινητό σταθμό μεταφόρτωσης και όχι για σταθμό μεταφόρτωσης (με αυτή τη διατύπωση δημοσιεύθηκε στο διαύγεια στις 27-12-2016), καθώς ποια είναι τελικά η διαφορά αφού στο συγκεκριμένο σημείο ούτως ή άλλως θα μεταφορτώνονται τόνοι σκουπιδιών και στραγγισμάτων. Στη συνέχεια κατηγόρησε, μη κατονομάζοντας, έναν βουλευτή, έναν εθελοντή και ορισμένους άλλους που διασπείρουν όπως είπε ψευδείς ειδήσεις για το θέμα και που οργάνωσαν τη χθεσινή αντίδραση των κατοίκων. Αφού κύριε Δήμαρχε διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις γιατί δεν τους στέλνετε αρμοδίως; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. 

    Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του εκπροσώπου στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ τους αποκάλεσε αδιάβαστους και αδαείς, αφού σε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2016 ψήφισαν ΟΜΟΦΩΝΑ (πλην των 2 συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης) και τη δημιουργία αλλά και τη χωροθέτηση του Σ.Μ.Α. οπότε τότε όπως είπε "ή δεν διαβάσατε ή δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε". Εντύπωση πάντως προκάλεσε με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που παρασυρόμενος προφανώς από την παρουσία πλήθους συγχωριανών του, έκανε και την εκπληκτική δήλωση (on camera), ότι θα παραιτηθεί αν λειτουργήσει στο χωριό ο σταθμός μεταφόρτωσης.     

     Αποτέλεσμα της πίεσης του κόσμου ήταν η πρόταση του Δημάρχου, που πέρασε με σχετική πλειοψηφία, να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει, ο πρότυπος κατά τα άλλα, κινητός σταθμός μεταφόρτωσης για διάστημα έξι (6) μηνών οπότε αν από τη λειτουργία του προκύψουν προβλήματα να γίνουν τότε οι διαδικασίες μετεγκατάστασης σε άλλο μέρος. Πάντως η αναρτημένη στη διαύγεια προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη λειτουργία του Σ.Μ.Α. Κατερίνης για τουλάχιστον ένα (1) χρόνο με κόστος 1.123.140 ευρώ που θα πληρώσουμε όλοι μας και η συνέχιση λειτουργίας του μέχρι εξεύρεση λύσης, του επίσης πρότυπου, ΧΥΤΑ Κατερίνης.

     Μείζον επίσης θέμα προέκυψε και από την ψήφιση, κατά πλειοψηφία, της μετονομασίας σχολικών μονάδων καθώς έτσι  στα σχολεία που υποβαθμίζονται (από 12θέσια σε 8θέσια ή 7θέσια) αλλάζει η οργανικότητα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις τους, αλλά και την με υπονοούμενα δήλωση δημοτικής συμβούλου της αντιπολίτευσης, ότι "το όλο θέμα προέκυψε ύστερα από πίεση της ρυθμιστικής Αρχής και υπό το φόβο επιστροφής των χρημάτων που πήρε ο Δήμος" καθώς "άλλη μια φορά προσπαθήσαμε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους";

Γιώργος Φουστάνης