Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ GREENPEACE

Την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος σε στέγη σχολικού συγκροτήματος, κατόπιν δωρεάς του Ελληνικού Γραφείου της GREENPEACE, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, κατά τη διάρκεια της 2ης τακτικής συνεδρίασης.
Το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10 kW επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στο δώμα του 18ου ΓΕΛ Κάτω Τούμπας (Παπάφη 130Α), μετά τη διενέργεια αυτοψίας στους εναλλακτικούς χώρους τοποθέτησης, σε συνεργασία με την εταιρεία που θα το εγκαταστήσει.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα που αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering), η συνολική ενέργεια του οποίου θα παράγεται, θα συμψηφιστεί με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους.
Η τεχνική έκθεση περιλαμβάνει ολοκληρωμένη πρόταση για την θέση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και του λοιπού εξοπλισμού στις διαθέσιμες επιφάνειες των κτιρίων με τις βέλτιστες συνθήκες προσανατολισμού και ηλιοφάνειας.
Οι προδιαγραφές του συστήματος αντιστοιχίζονται πλήρως με τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 50 δώματα / στέγες σχολικών και δημοτικών κτιρίων, συνολικής ισχύος 490 kW, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Κτιριακές Εγκαταστάσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016, με αποτέλεσμα τα φωτοβολταϊκά συστήματα να έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ και να λειτουργούν κανονικά.
Αναφορικά με τη δωρεά του φωτοβολταϊκού συστήματος με εικονική αυτοπαραγωγή από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και στην τοποθέτηση του, επισημαίνεται ότι στο έργο συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός της εγκατάστασης για μέγιστη απόδοση, η προμήθεια και η μεταφορά επί τόπου, η συναρμολόγηση των επιμέρους στοιχείων του συστήματος, οι δοκιμές και η λειτουργία του καθώς και η σύνδεση με τη ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ τα τέλη σύνδεσης θα βαρύνουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης.