Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Νότης Μαριάς: Ξανά στον αγώνα με τους αγρότες

«Ξανά στον αγώνα με τους αγρότες
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι αγρότες μας είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής και του ελληνικού αγροτικού τομέα, που μεθοδεύεται από την τρόικα. Η έκρηξη οργής του αγροτικού κόσμου, που βλέπει την παραγωγή του –και αυτόν τον χρόνο- να σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια και τη γη του να παραμένει υποθηκευμένη στους τραπεζίτες  προμηνύει ένα καυτό Φλεβάρη για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κάθε μέρα πραγματοποιούνται όλο και περισσότερα μπλόκα στη χώρα, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τις πολιτικές στον αγροτικό τομέα. Τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων αγροτών που έχουν βγει στους δρόμους μετέφερα στην Προεδρία της Μάλτας, μιλώντας στις 26/01/2017 ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας αλλαγή πολιτικής και λήψη μέτρων προστασίας των Ελλήνων αγροτών.
Αφού ανέφερα ότι οι φτωχοποιημένοι Έλληνες αγρότες διαμαρτύρονται για την πολιτική λιτότητας και τα μνημονιακά μέτρα, επισήμανα ότι η Ε.Ε. έχει εδώ και χρόνια εγκαταλείψει τις θεμελιώδεις αρχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της πάλαι ποτέ ΕΟΚ η οποία στηριζόταν στην αρχή της κοινοτικής προτίμησης η οποία προστάτευε τους αγρότες.
Για τους λόγους αυτούς, η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στην εφαρμογή της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εγκαταλείποντας τον νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου  για απελευθέρωση των αγορών.
Επιπλέον, με δεύτερη παρέμβασή μου την ίδια ημέρα, εξέφρασα την πλήρη αντίθεσή μου στην αύξηση των ποσοστώσεων αδασμολόγητης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι πέραν του αυξημένου κόστους παραγωγής, του πανάκριβου αγροτικού πετρελαίου και των κόκκινων δανείων, τώρα πλέον οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι και με τον αυξημένο ανταγωνισμό λόγω της απελευθέρωσης των αγορών και της αθρόας εισαγωγής στην Ε.Ε. αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
Εν προκειμένω με τον νέο υπό ψήφιση Κανονισμό-Δώρο για την Ουκρανία επιτρέπεται η αδασμολόγητη εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων από μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι. Επιπλέον, στα αδασμολόγητα ουκρανικά προϊόντα περιλαμβάνονται μέλι, μούστος, χυμοί σταφυλιών καθώς και παρασκευασμένες ντομάτες. Ταυτόχρονα, επισήμανα την σημασία άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς οδηγούν σε περαιτέρω οικονομική καταστροφή τους Έλληνες αγρότες.
Στην συνέχεια, ακολούθησε και νέα τοποθέτησή μου με την οποία κατήγγειλα το όργιο των παράνομων κατασχέσεων των αγροτικών επιδοτήσεων από την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους κάθε λογής τοκογλύφους.
Από την άλλη πλευρά, το βαρύ κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα, άφησε τους αγρότες μας σε ακόμα πιο δραματική κατάσταση. Είναι σίγουρο ότι οι ζημιές κυρίως στα ελαιόδεντρα, αλλά και στα κηπευτικά, τα θερμοκήπια και τα οπωροκηπευτικά είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες αγγίζουν το 90% με τη μεγαλύτερη καταστροφή να έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή. Οι παραγωγοί μιλούν για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια και περιμένουν να λάβουν οδηγίες για τις δηλώσεις αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ.
Στην ίδια και ίσως σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι μας, καθώς έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες βίκου, κριθαριού και βρόμης που προόριζαν για την εκτροφή των ζώων τους. Επιπλέον, πολλά ζώα και κυρίως νεογέννητα δεν άντεξαν τις ιδιαίτερες χαμηλές θερμοκρασίες και πέθαναν, ενώ άλλα ζώα που εγκυμονούσαν απέβαλλαν.
Σε δύο Γραπτές Ερωτήσεις που κατέθεσα επίσης στις 26 Ιανουαρίου 2017 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκα στις ως άνω εκτεταμένες ζημίες που έχει υποστεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στην Ελλάδα, ζητώντας από την Επιτροπή σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές  την ολική και άμεση αποζημίωση των πληγέντων Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζοντας την πεπατημένη των μνημονιακών προκατόχων της, με την καταστροφική αγροτική πολιτική της, οδηγεί στην παραπέρα εξαθλίωση τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ελάχιστο που οφείλει πλέον να πράξει είναι η άμεση δρομολόγηση των εκτιμήσεων των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

Οι αγρότες μας είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στην τρόικα να ισοπεδώσουν την αγροτική ζωή του τόπου μας. Και θα υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις τους στους δρόμους και στα μπλόκα, μαζί με όσους πιστεύουμε στο δίκαιο αγώνα τους.»