Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Στην ΕΠΑΣ Κατερίνης αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Πιερίας

Μ. Κουλούμογλου: Το στοίχημα είναι η άμεση απορρόφηση των σπουδαστών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα


Στις εγκαταστάσεις της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ Κατερίνης βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Μάρκος Κουλούμογλου, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Ασαρίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού τμήματος Θανάσης Κόκκινος, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ανάδειξη των Επαγγελματικών Δεξιοτήτων των Νέων που φοιτούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους και τα εργαστήρια της ΕΠΑΣ και να δει από κοντά κατασκευές των σπουδαστών, ανάμεσά τους και τις τρεις βραβευμένες κατασκευές της Σχολής. Πρόκειται για το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, μία καινοτόμο κατασκευή που θερμαίνει το χώρο με διακόσια κουτιά αναψυκτικών καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, που διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Την ανάγκη σύνδεσης της κατάρτισης των νέων με την αγορά εργασίας και τον ιδιωτικό τομέα επεσήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Μάρκος Κουλούμογλου. Όπως είπε, η κατάρτιση και η εμπειρία που αποκτούν από τη φοίτησή τους στην ΕΠΑΣ είναι πολύ σημαντική γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με την παραγωγή και τη μεταποίηση, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους για να πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και να αποκτήσουν έτσι ολοκληρωμένη εικόνα για τον κύκλο της παραγωγής. “ Το στοίχημα-ειδικά στην εποχή κρίσης που διανύουμε-είναι η απορρόφηση των καταρτισμένων νέων κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι απαραίτητα στο δημόσιο. Αυτή είναι και η ευχή μας ως Επιμελητήριο: να αποτελεί η κατάρτισή τους σημαντικό εφόδιο για την ένταξη τους σε επιχειρήσεις”, ανέφερε ο κ. Κουλούμογλου.

Από την πλευρά του ο υποδιευθυντής της Σχολής και υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης Αθανάσιος Καραβέργος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανάδειξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων υπήρξε αφορμή για να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΠΑΣ στο ευρύ κοινό στηρίζοντας παράλληλα αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μέσα από την παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

“Στο πλαίσιο των εργαστηριακών ασκήσεων  οι σπουδαστές μας παρέχουν συντήρηση οχημάτων, επισκευή ηλεκτρικών συσκευών, ακόμη και υπηρεσίες κομμωτηρίου σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά λόγω της κρίσης”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καραβέργος και πρόσθεσε ότι “ο στόχος και ο σκοπός των σχολών του ΟΑΕΔ είναι η εξειδίκευση των γνώσεων και η επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών μας. Στις σχολές του ΟΑΕΔ η τεχνολογία που διδάσκεται γίνεται πράξη και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από τα έργα που κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια της σχολής μας από μαθητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους”. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κατερίνης φοιτούν 180 σπουδαστές σε 7 ειδικότητες (Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, Μηχανικών Αυτοκινήτων, Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Τεχνιτών Συστημάτων Υπολογιστών, Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Κομμωτικής Τέχνης). Οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ συνδυάζουν την μαθητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στο χώρο του σχολείου με την πρακτική άσκηση των μαθητών στο χώρο της επιχείρησης. Η φοίτηση διαρκεί 2 σχολικά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές το πρωί πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ παράλληλα  το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητάς τους.