Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ», ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Α.ΜΙΧΑΗΛ

Το μιούζικαλ που σατιρίζει την παρακμή μιας κοινωνίας



* ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΛΙΟ, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΜΥΘΟΙ, ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.


* ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.



* ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ, ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ «ΕΚΑΒΗ».


 Για πρώτη φορά στα χρονικά τής ελληνικής περιφέρειας ανεβαίνει σε μια περιφερειακή πόλη ένα θεατρικό έργο - μιούζικαλ με ηθοποιούς από την περιφέρεια (Κατερίνη και Θεσσαλονίκη) οι οποίοι συμμετέχουν σε μια παράσταση που αγγίζει σε βάθος την κρίση και την παρακμή μιας κοινωνίας.



Πρόκειται για μια παράσταση που, μέσα από τη σάτιρα και το γέλιο, μέσα από τους διαλόγους ή μέσα από τον έμμετρο λόγο, μέσα από τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και μέσα από τις υπέροχες μελωδίες και τις εκπληκτικές χορογραφίες, αποκαλύπτει μύθους και τους καταρρίπτει, καυτηριάζει καταστάσεις τής καθημερινής μας ζωής αλλά και παρουσιάζει αλήθειες λυτρωτικές και ελπιδοφόρες!


Πρόκειται για τη θεατρική μουσική παράσταση (μιούζικαλ) με τίτλο «Ζήσε την Αλήθεια σε Χιλιάδες Παραμύθια», μια παράσταση που δημιουργήθηκε για μεγάλους και μικρούς αλλά και μια παράσταση άκρως επιτυχημένη, διότι όσες φορές κι αν ανέβηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε, από κάθε πλευρά, τα πολύ θετικά σχόλια των μικρών και των μεγάλων θεατών.


Αριστουργηματική Υπερπαραγωγή που υπογράφει ο Ανδρέας Μιχαήλ

Αυτό το έργο, που έκλεισε τον πρώτο του κύκλο στην Κατερίνη και που γίνεται προετοιμασία για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, το έχει γράψει ο μεγάλος Έλληνας Θεατρικός Συγγραφέας Τάκης Γεωργέλλης.


Το μιούζικαλ ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από την επίμονη, επίπονη και πολύμηνη θεατρική δουλειά τού καταξιωμένου και πολυβραβευμένου Σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ έχοντας μαζί του μικρούς και μεγάλους ηθοποιούς τού Θεατρικού Εργαστηρίου ΑΥΛΑΙΑ Κατερίνης


 Συντελεστές τού έργου

Αυτό το Μιούζικαλ είναι πραγματικά μια αριστουργηματική υπερπαραγωγή, που υπογράφει ο Κύπριος Σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ και που παρουσιάζεται:
·        σε σκηνικά που φιλοτέχνησε ο πολυβραβευμένος αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος,
·        σε μουσικές που συνέθεσε, εκτέλεσε και ηχογράφησε ο Ανδρέας Ζιάκας,
·        σε εκπληκτικές χορογραφίες που έγραψε και δίδαξε η Φούλα Σαλασίδου,
·        αλλά και σε πολύχρωμες ενδυματολογικές εμφανίσεις που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Νίτσα Ξανθοπούλου.
·        Ήχος - Φως: Μπάμπης Κοκκινίδης.
·        Κομμώσεις: Σοφία Μπίλα.
·        Μακιγιάζ: Ολυμπία Εμεξίδου.
·        Βιντεοσκόπηση: Γεώργιος Παπαδόπουλος.
·        Διευθυντές Σκηνής: Χρήστος Δέλλας, Μιχάλης Α. Μιχαήλ.
·        Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βασίλης Αγγελής, Παναγιώτα Ευαγγελοπούλου.
·        Σύνταξη Προγράμματος: Αντώνης Ηλιάδης.


Διανομή των ρόλων

Στο Θεατρικό Μιούζικαλ «Ζήσε την Αλήθεια σε Χιλιάδες Παραμύθια!» παρελαύνουν οι πιο γνωστοί ήρωες των παραμυθιών τής νιότης μας: Ο Παπουτσωμένος Γάτος, ο Κοντορεβυθούλης, ο Πινόκιο, η Χιονάτη και οι Νάνοι, η Κακιά Μάγισσα αλλά και η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.



Κοντά σ’ αυτούς τους παραμυθένιους ήρωες και μέσα σ’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο των παραμυθιών, θα βρεθεί κάποια στιγμή και η Αγάπη, ένα γλυκό και αθώο μικρό κορίτσι, που έρχεται από τη γήινη πραγματικότητα. Αυτό το κορίτσι, η Αγάπη, όταν συναντά τούς ήρωες των παραμυθιών, αισθάνεται τόσο καλά μαζί τους, που δεν θέλει πια να φύγει από κοντά τους, δεν θέλει πια να επιστρέψει στη θλιβερή πραγματικότητα του παρηκμασμένου κόσμου μας


  Αφηγήτρια είναι η Φαίη Μπίλα.
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Παναγιώτα Ευαγγελοπούλου (Παπουτσωμένος Γάτος).
Νίκη Κορομηλά (Χιονάτη).
Αντώνης Ηλιάδης (Πινόκιο).
Μαρία Κλαιρ Λιακοπούλου (Κοντορεβυθούλης).
Νίκος Ραφαηλίδης (ερμηνεύει τη Μάγισσα, την προσωποποίηση του κακού σ’ έναν κόσμο που αργοπεθαίνει).
Θανάσης Κοτροκόης, Λευτέρης Μπούκλας και Τάσος Μπούκλας (Τρεις από τους Νάνους).  
Πέμυ Γκαβαρδίνα (Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων).
Αφροδίτη Κωτίδου (ερμηνεύει την Αγάπη, αυτή που απουσιάζει, εν πολλοίς, από τον κόσμο μας, έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση και παρακμή και που περιμένει την Αγάπη για να ξαναγεννηθεί).


«Κάποιος βοήθεια φωνάζει! Και λοιπόν; Εμένα τί με νοιάζει»;

Αυτό το έργο, από την αρχή μέχρι το τέλος του, είναι γεμάτο μηνύματα, που εξάγονται μέσα από διαλόγους όπως, για παράδειγμα, στην αρχή τής παράστασης, όταν ο Παπουτσωμένος Γάτος αναζητά βοήθεια όντας εγκλωβισμένος μέσα σ’ ένα δεμένο τσουβάλι. Κι ακολουθούν οι έμμετροι διάλογοι μεταξύ δύο Νάνων:


- Κάποιος βοήθεια φωνάζει!
- Και λοιπόν; Εμένα τί με νοιάζει;
- Σε νοιάζει, με νοιάζει, μας νοιάζει!
- Καλύτερα να μη μας νοιάζει.
Γιατί ‘ναι ο Γάτος κάπου και γκρινιάζει.
- Μα είναι φίλος που βοήθεια ζητά!
- Άστο καημένε. Του Γάτου αστεία είναι, τα γνωστά…


Αλλά και στη συνέχεια, όπως και στο τέλος τής παράστασης, το ένα μήνυμα διαδέχεται το άλλο και όλα μαζί καταλήγουν σαν σε μια παγκόσμια έκκληση και παράκληση μαζί, μέσα από την ωδή τού χορού των παιδιών:


«Απορώ, απορείς, απορούμε…
Αν μπορούμε
ο ένας τον άλλον ν’ αγαπούμε
οι μεγάλοι μάς τη χάλασαν τη φύση
και η μόλυνση κοντεύει να μας πνίξει…
Απορώ, απορείς, απορούν…
τα παιδιά όλου τού κόσμου σας ρωτούν
απορούν, απορείς, απορώ…
και για τούτα μια απάντηση απαιτώ
απορώ, απορείς, απορούμε…
τα παιδιά σας με τα χέρια σηκωμένα σάς ζητούνε
με κομμένη την ανάσα σάς θερμοπαρακαλούμε
κάντε κάτι να σωθούμε


 Το κακό δεν νικιέται με το κακό αλλά με την Αγάπη!

Σε όλη την εξέλιξη του έργου, οι παραμυθένιοι ήρωες με τα λυτρωτικά μηνύματα Αλήθειας που εκπέμπουν, αγκαλιάζουν την Αγάπη. Και η Αγάπη με την παιδική της αθωότητα αγκαλιάζει τους ήρωες και τις αλήθειες των παραμυθιών, εμπνέεται απ’ αυτές τις αλήθειες και νικά τις μάγισσες και τα κακά τού κόσμου. Το κακό δεν νικιέται με το κακό αλλά με την Αγάπη! Αυτό, άλλωστε, είναι και το βαθύτερο νόημα της παράστασης.


«Ζήσε την Αλήθεια σε Χιλιάδες Παραμύθια»! Πρόκειται για παραμύθια που δεν έχουν καμία σχέση με τους σύγχρονους πολιτικούς και κοινωνικούς μύθους, δεν έχουν καμία σχέση με τις ψευτιές αυτού του κόσμου. Πρόκειται για παραμύθια που δεν είναι απατηλές ιστορίες, δεν οδηγούν στην άβυσσο, αλλά είναι διηγήσεις που εκπέμπουν φως, παρηγοριά και ελπιδοφόρες αλήθειες. Κι ο κόσμος μας έχει, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη απ’ αυτές τις αλήθειες.


Γι αυτό και ο Σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, ο Ανδρέας Μιχαήλ, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να δουν αυτή την παράσταση (στον 2ο κύκλο της, που αναμένεται να ανακοινωθεί). Κι όπως τονίζει, ιδιαιτέρως πρέπει να δουν την παράσταση αυτή τα παιδιά, που είναι η ελπίδα τού κόσμου μας. Κι ακόμη, να δουν αυτή την παράσταση και οι γονείς καθώς και οι εκπαιδευτικοί τους. 


 Με την έγκριση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το έργο αυτό, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, έχει εγκριθεί από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας και μάλιστα έχουν σταλθεί και σχετικές ανακοινώσεις σε όλα τα Σχολεία τού Νομού. Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν για σχολεία στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Κατερίνης. Ήταν παραστάσεις που καταχειροκροτήθηκαν από τα παιδιά.


Μάλιστα, μετά το πέρας κάθε παράστασης, πολλά από τα παιδιά των σχολείων πλησίαζαν τους μικρούς και μεγαλύτερους ηθοποιούς τού μιούζικαλ και τους ζητούσαν αυτόγραφα… Τέτοιος ενθουσιασμός!


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραστάσεις που δόθηκαν για σχολεία τής Κατερίνης αλλά και ευρύτερα της Πιερίας, δόθηκε και μία παράσταση για το κοινό, με την παρουσία τού Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Οικονομίκου που εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, με την παρουσία τού Προέδρου τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστου, εκπροσώπου τού Βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων αλλά και πλήθους κόσμου που καταχειροκρότησε την παράσταση, τους συντελεστές της και βέβαια τον Σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ γι αυτό το αριστούργημα που δημιούργησε και παρουσίασε.