Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ Σ.Τ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. ‘’ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ.

ΑΠΟΦΑΣΗ Σ.Τ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.  ‘’ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ.

              Για ένα θέμα που απασχόλησε επί μακρόν, περίπου δύο μήνες, την Ελλάδα από άκρη σε άκρη και εισέβαλε στην καθημερινότητα των πολιτών, με κάποιους να αναγνωρίζουν την κρισιμότητά του, καθώς  αγγίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας, και άλλους να αναρωτιούνται γιατί και σε ποιο βαθμό τους αφορά και επηρεάζει τη ζωή τους, ο Σύριζα, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έντεχνα, κρατά χαμηλούς τους τόνους. Σε μητέρα των επιστημών ανήγαγαν οι Κυβερνώντες την επικοινωνιολογία και άριστοι γνώστες αυτής, διαχειρίζονται έξυπνα την "'ήττα" , με έντονη την απουσία κορυφαίων υπουργών στα τηλεοπτικά παράθυρα και βαρύγδουπων δηλώσεων περί δημοκρατίας, όπως στο προ της έκδοσης της απόφασης διάστημα. Παρά μόνο, Κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, αλλά μόνο  η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α αυτού, περί μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον υπουργό. Ωστόσο, οι κατέχοντες ελάχιστα νομικά, γνωρίζουν ότι στη δικανική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάρχει συγκεκριμένη δομή, σύμφωνα με την οποία δεν ερευνώνται οι λοιποί λόγοι ακυρώσεως που προβάλλονται με το δικόγραφο, είναι αλυσιτελής η εξέτασή τους, όταν γίνει δεκτός ο πρώτος εξ αυτών. Κατά το βολεύειν προφανώς, η προερχόμενη από το Μαξίμου ερμηνεία και σχολιασμός της απόφασης, ενώ είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν τα παραπάνω, όπως  γνωρίζουν καλά  ότι και άλλες διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος δεν είναι σε συμφωνία με το Σύνταγμα και προσκρούουν σε συνταγματικά κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως ενδεικτικά της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5) και της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 15) και παραβιάζεται το δικαίωμα της αντικειμενικής και επί ίσοις όροις μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων, όπως και το αντίστοιχο δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση. Παραπλανητική συνεπώς η Κυβερνητική δήλωση ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος, και δικαιολογημένη η ¨σιγήν ιχθύος" του Σύριζα, που όπως ελέχθη στηρίζει την ύπαρξή του και επενδύει στη δύναμη της επικοινωνίας, που μπορεί να καθορίσει από τις καταναλωτικές συνήθειες έως και τη διαμόρφωση πολιτικής άποψης. Και όπως ήταν αναμενόμενο, στους ίδιους χαμηλούς τόνους η πρόσφατη επιστολή του κ. Παππά προς το Ε.Σ.Ρ. από την οποία ανακύπτουν εύλογα τα ερωτήματα: θα δεσμευθεί η Κυβέρνηση από τη σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ για τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, όπως οφείλει; ποιες διατάξεις και ποιου νόμου θα εφαρμοστούν; και τι μέλλει γενέσθαι μετά την έκδοση των αποφάσεων επί των αιτήσεων ακυρώσεως που εκκρεμούν ενώπιον του Σ.Τ.Ε. και θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη των λοιπών διατάξεων του περιβόητου νόμου Παππά; Επειδή όμως η προσπάθεια για χειραγώγηση της κοινής γνώμης δεν σταματά εδώ, ο Σύριζα με τόλμη και δημιουργική φαντασία, κάτι σαν τη δημιουργική ασάφεια, στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις.
Άραγε,    .... έπεται συνέχεια....;;;;;


                                                                                  Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

                                                                      Δικηγόρος

                                                            π. Βουλευτής Ν.Δ. Πιερίας