Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Δήμος Κατερίνης: Κέφι, χρώμα και πλήθος κόσμου στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

 Τις παραδόσεις με δρώμενα ελκυστικά για μικρούς και μεγάλους συνδύασαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, για τις Απόκριες και τα Κούλουμα, που διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Κατερίνης.

Αναβίωση αποκριάτικων εθίμων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), όπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», συνοδεία ορχήστρας δημοτικής μουσικής αναβίωσαν τα έθιμα: «Κάψιμο του Φανού» & «Παραδοσιακό Γαϊτανάκι».
Ο Φανός άναψε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, με την συνδρομή μικρών παιδιών, ενώ ακολούθησε ο καθιερωμένος χορός γύρω από τη φωτιά και η προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Σάββας Χιονίδης: Η πλατεία Δημοκρατίας μεταμορφώνεται σε σημαντικό χώρο πρασίνου – αναψυχής

Ο Δήμαρχος Κατερίνης σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Σύλλογο Λιβαδιωτών για την συνεργασία, τους δημότες για τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή, ενώ ευχήθηκε σε όλους «Καλή Σαρακοστή με υγεία». Παράλληλα, όπως ανέφερε: «Αλλάζουμε σελίδα για αυτή την περιοχή. Για την πλατεία Δημοκρατίας, που επιτέλους μετά από 105 χρόνια από την  απελευθέρωση της πόλης μας είμαστε υπερήφανοι που αυτός ο χώρος, στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης, θα αποτελέσει μία πραγματική πλατεία και παράλληλα έναν νέο πνεύμονα πρασίνου. Ένα χώρο, που με τις συντονισμένες μας προσπάθειες, ανήκει στο Δήμο, δηλαδή σε όλους εσάς τους δημότες του. Ανανεώνουμε - πρώτα ο Θεός - το ραντεβού αυτής της καθιερωμένης γιορτής την επόμενη χρονιά, εδώ σε αυτό το σημαντικό χώρο πρασίνου – αναψυχής που διαμορφώνουμε».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος» Γιώργος Κατσίκης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κατερίνης «για την πολύτιμη στήριξή του τόσο στις εκδηλώσεις του συλλόγου, όσο και γενικότερα στα δρώμενα των πολιτιστικών συλλόγων», ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στην ταυτότητα των  αποκριάτικων εθίμων, που αναβίωσαν στην πλατεία Δημοκρατίας.


Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας και στον πεζόδρομο

Άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως μικρά παιδιά συμμετείχαν  σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων, μία χαρούμενη γιορτή, με κέφι, περίσσευμα φαντασίας, χορό, το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής, στην Πλατεία Ελευθερίας, στον πεζόδρομο και τους γύρω δρόμους.  

Ειδικότερα, χορευτικά από το γυμναστήριο Μagic, djs!!!,  facepainting, ξυλοπόδαροι κλόουν, ακροβάτες, ανιματέρ συνέθεσαν μεταξύ άλλων το εορταστικό σκηνικό και παρέσυραν πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, που ….πλημμύρισαν το χώρο, στον  ξέφρενο αποκριάτικο ρυθμό.

Σερπαντίνες, κομφετί και λιχουδιές προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά.


ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ & ΣΤΗ ΓΑΝΟΧΩΡΑ
Μεγάλη ήταν η προσέλευση και στις εκδηλώσεις για τα καθιερωμένα Κούλουμα, στην πλατεία της Παραλίας και στη Γανόχωρα αντίστοιχα. Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν στον εορτασμό.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις στην Παραλία πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Παραλίας «ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ», την Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, το Σωματείο Επαγγελματιών, τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας, το Επιμελητήριο Πιερίας και την Τοπική Κοινότητα Παραλίας.


Το γλέντι στήθηκε συνοδεία μουσικής, παραδοσιακών - λαϊκών ήχων, με την συνδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου Παραλίας, τη φιλική συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ», ενώ σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση προσφέρθηκαν σαρακοστιανά εδέσματα. 
Τέλος, οι εκδηλώσεις στη Γανόχωρα πραγματοποιήθηκαν στον στεγασμένο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Θρακικός»,  σε συνεργασία με τον ομώνυμο τοπικό σύλλογο. Από την εκδήλωση δεν έλειψε το κέφι, η ζωντανή μουσική και τα παραδοσιακά εδέσματα.
Τον Δήμο Κατερίνης στις εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Κυραϊλίδης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, οι οποίοι, μετέφεραν το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και μέσα σε εγκάρδιο κλίμα αντάλλαξαν ευχές με κατοίκους και μέλη των διοργανωτών συλλόγων, για Καλή Σαρακοστή.


Γενικότερα, σε όλες τις εκδηλώσεις παρέστησαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, τοπικοί σύμβουλοι, μέλη συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και όπως προαναφέρθηκε πλήθος κόσμου.