Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πρόγραμμα «αλυσίδα» και στο ελαιόλαδο σχεδιάζει η Bayer

Σε συζητήσεις µε µεγάλη εταιρεία στο χώρο του ελαιολάδου βρίσκεται αυτό τον καιρό η Bayer Hellas, προσπαθώντας να χτίσει ένα πρόγραµµα
πιστοποίησης σε παρόµοιες βάσεις, όπως το FiberMax στο βαµβάκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάζεται να γίνει σε συνεργασία µε εταιρείες εξελιγµένων λιπασµάτων, ώστε οι παραγωγοί να µπορούν να ακολουθούν τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές και να παραδίδουν προϊόν σε µία συγκεκριµένη ποιότητα και όγκο, λαµβάνοντας παράλληλα το premium από τη βιοµηχανία για την παραγωγή τους. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από χώρες όπως η Αµερική, όπου ζητούµενο είναι η ιχνηλασιµότητα του προϊόντος. Ο Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head της Bayer Crop Science σε Ελλάδα και Κύπρο, µίλησε για την παραπάνω πρωτοβουλία, στα πλαίσια της εκδήλωσης µε θέµα το πρόγραµµα Bee Care, της Bayer Hellas την περασµένη Πέµπτη 23 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Κεντρικός οµιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δρ. Κρίστιαν Μάους, Global Lead Scientist της Bayer Crop Science, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία από τις µελέτες µεγάλης κλίµακας της εταιρείας σχετικά µε την υγεία των µελισσών. Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια το πλήθος των µελισσοσµηνών αυξάνεται παγκοσµίως (45% τα τελευταία 50 χρόνια), σε Ευρώπη και Βόρεια Αµερική, όπου οι αυξηµένες απώλειες έχουν προκαλέσει ανησυχίες. Οι κύριες αιτίες απώλειας που κατεγράφησαν από µελισσοκόµους της ΕΕ και κρατικούς φορείς, ήταν η βαρρόα και διάφορες ασθένειες, µε τις επιπτώσεις από τα φυτοπροστατευτικά να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας µε τις αιτίες. 


Όπως ανέφερε, παρόλα αυτά, η ΕΕ µετά και από πολιτικές πιέσεις περιορίστηκε στην αναστολή ορισµένων χρήσεων νεονικοτινοειδών εντοµοκτόνων. Όµως, άλλοι παράγοντες όπως αλλαγή του κλίµατος, βιοποικιλότητα, παράσιτα και ασθένειας επειδή δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν µέσω µιας βασικής νοµικής πράξης, φαίνεται να αγνοούνται. Σε µελέτες µεγάλης κλίµακας της Bayer, όπως αυτή στη Γερµανία όπου έγινε επένδυση σπόρου ελαιοκράµβης µε Clothianidin το 2014, µέσα από την αξιολόγηση µελισσών, στην ανθοφορία και µετά την ανθοφορία, δεν βρέθηκε καµία δυσµενής επίπτωση από την εφαρµογή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πολυάριθµες µελέτες που δείχνουν υποθανατηφόρες επιδράσεις από τα νεονικοτινοειδή, αλλά σε αυτές θα πρέπει να εξεταστεί ο ρεαλισµός τους εφόσον υλοποιήθηκαν σε έκθεση µε υπερβολικές συγκεντρώσεις. «Είναι σαν να συγκρίνεις 2 ποτήρια κρασί µε 2 µπουκάλια κρασί», είπε χαρακτηριστικά. Μπορεί, λοιπόν, να υπάρχουν υποθανατηφόρες επιδράσεις, αλλά η σηµασία τους για την πραγµατική ζωή είναι πολύ αµφίβολη. 

Στον τέλος ο δρ. Μάους, αναρωτήθηκε εφόσον τα νεονικοτινοειδή είναι υπό λεπτοµερή έλεγχο σχεδόν για 2 δεκαετίες και είναι ίσως η πιο εντατικά διερευνηµένη οµάδα εντοµοκτόνων σχετικά µε τις επιδράσεις τους στις µέλισσες «γιατί, κανείς δεν µπόρεσε να αποδείξει δυσµενείς επιπτώσεις στο επίπεδο αποικιών κάτω από ένα ρεαλιστικό σενάριο έκθεσης στον αγρό;».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κατερίνα Αχείµαστου, διευθύντρια Αγρονοµικής Ανάπτυξης και Εγκρίσεων Βayer Crop Science, η οποία παρουσίασε µεταξύ άλλων και το Bayer Bee Care Flowering Program, που τρέχει εδώ και 3 χρόνια µε δράσεις όπως η σπορά παρτεριών σε δηµόσιους χώρους µε φυτά ανθοφορίας για βοήθεια στις µέλισσες, πρόγραµµα που εξετάζεται να έρθει και στη χώρα µας. 

Τέλος, ο Γρηγόρης Μπίτζας, ∆ιευθυντής Κτηνιατρικού Τµήµατος Bayer Hellas αναφέρθηκε στους τρόπους καταπολέµησης της βαρρόα.



http://www.agronews.gr/