Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Ιπποκρατείου - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ

Την Παρασκευή έγινε η κοπή της βασιλόπιτας της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο.
Μετά το φαγητό απευθύνθηκε χαιρετισμός και στην συνέχεια έγινε η παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας.
Ύστερα ακολούθησε χορός – γλέντι.

Ακολουθεί ο λόγος που εκφωνήθηκε.

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο
Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 
Παρασκευή 10 Μαρτίου
και
ώρα 20.30
Στο " ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ"
(Θεμιστοκλή Σοφούλη 99, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη )
Σωτήρης Τσιλίκας 
10-03-17
Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, αλλά και εμού προσωπικά, σας καλωσορίζω στην κοπή της Βασιλόπιτας.
Να ευχηθούμε όλοι μαζί τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για το νέο έτος 2017. 
Να είναι καλό, δημιουργικό και κατά το δυνατόν ελπιδοφόρο.
Γιατί, μας χρειάζεται απαραίτητα να είμαστε αισιόδοξοι μαχητές στην εποχή των πολύχρονων υφεσιακών και αιμοβόρων Μνημονίων. 
Να μην αφεθούμε στην παραίτηση και την λήθη, ούτε να είμαστε τοξικοί άνθρωποι. 
Αλλά αντίθετα ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν ενεργοί πολίτες, να στοχεύουμε σε ένα μέλλον, όπου ο άνθρωπος να είναι το κέντρο και το σημείο αναφοράς. Να στοχεύουμε στο ΄΄Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος΄΄. 
Να στοχεύουμε σε ένα ισχυρό Εγώ, που να μετεξελίσσεται σε ένα αλληλέγγυο Εμείς.
Αλήθεια, αυτά είναι δυνατόν να μπορούν να συμβούν ή απλά είναι ευχολόγια ή ακόμα χειρότερα, μήπως είναι στο πλαίσιο της ουτοπίας;
Χρειάζεται απαραίτητα και εντελώς συνειδητά να μην είμαστε απαισιόδοξοι, γιατί διαφορετικά γινόμαστε συνεργοί στο καταστροφικό έργο των Μνημονίων.
Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι και τελικά αιθεροβάμονες, γιατί τότε η ζωντανή πραγματικότητα μας διαψεύδει και μας ακυρώνει. Έτσι τα καταστροφικά Μνημόνια με τα ντόπια και τα ξένα τρωκτικά θα μπορούν να συνεχίζουν ανενόχλητα την διάλυση της χώρας μας.
Μας χρειάζονται τα όνειρα, μας χρειάζονται οι στόχοι, μας χρειάζονται αρχές, μας χρειάζεται σκληρή προσπάθεια, για το ενδεχόμενο έστω, αυτά που φαίνονται ή και είναι ουτοπικά, να γίνουν στον όποιον βαθμό, τελικά πραγματικότητες.
Εμείς που αποτελούμε την Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, επιζητούμε και έχουμε σαν στόχο, την ενότητα και όχι την χωριστικότητα με κομματικά κριτήρια στον χώρο εργασίας.
Έτσι εκκινώντας από διάφορους πολιτικούς χώρους, θεωρούμε ότι βρήκαμε τα κοινά σημεία που μας ενώνουν, στο πλαίσιο της κοινωνίας των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, αντιπαλεύοντας παλαιοκομματικές πρακτικές.
Τα σημεία αυτά είναι η προάσπιση της αξιοκρατίας, η προστασία της αξιοπρέπειας όλων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και χωρίς κομματική διάκριση, η στήριξη σε αληθινά δίκαια αιτήματά τους και η προώθηση και στήριξη ιδεών για την καλλίτερη δυνατή λειτουργία του Νοσοκομείου. 
Όλα αυτά, προς όφελος των εργαζομένων, με τελική κατάληξη προς όφελος των ίδιων των ασθενών.
Πρόθεσή μας ήταν να μην γίνουμε ΄΄ένα από τα ίδια΄΄. Πρόθεσή μας ήταν και συνεχίζει να είναι, το να πνέει ένας καινούργιος άνεμος στο Ιπποκράτειο.
Όπου ο καθένας, με βάση την κοινή λογική, το νόμιμο και το ηθικό και επομένως το δίκαιο, να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και χωρίς τον φόβο κυρώσεων.
Στην σημερινή γιορτινή μέρα δεν είναι δόκιμο και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περαιτέρω σε αρνητικά πράγματα.
Είμαστε και απαιτείται να είμαστε απέναντι στην Διοίκηση αν υπάρχει αδικία και γενικά αδόκιμες πρακτικές εκ μέρους της, αλλά επικροτούμε κάθε απόφαση και πράξη, από όπου και αν προέρχεται, που είναι σύντονη με το συμφέρον των εργαζομένων και σύντονη με το συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Η πρόοδος δεν είναι ακόμα διακριτά εμφανής. Όμως είναι σταθερή αν και αργή, λόγω των ισχυρών αντιστάσεων που αναφύονται.
Ζητούμε σταθερά από την Διοίκηση 
1. Πραγματική διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
2. Σωστή αξιολόγηση (ποιοτική και ποσοτική) των εργαζομένων για δικαίωσή τους, αλλά και για ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους για το συμφέρον των ίδιων και των ασθενών.
Και όχι τιμωρητική και αναγκαστική σε τρία επίπεδα αξιολόγηση, με σκοπό την ποσοστιαία απόλυση εργαζομένων. 
 Ζητούμε περεταίρω αύξηση των κονδυλίων, για κάλυψη περισσότερων αναγκών.
Ζητούμε νοιάξιμο από την Διοίκηση, με συνέχιση των αναγκαίων προσλήψεων προσωπικού και τον εμπλουτισμό του Νοσοκομείου, σε σχέση με τον εξοπλισμό του .
Εμείς της Ανεξάρτητης Κίνησης μέχρι σήμερα:
1. Στηρίξαμε εργαζόμενους και συμβάλλαμε έτσι στην δικαίωση χρόνιων αδικιών και παραλήψεων.
2. Συμβάλαμε στην αλλαγή θέσης ή ωραρίων για λόγους υγείας, με την συνδρομή του γιατρού εργασίας και των εκάστοτε ειδικών γιατρών.
3. Συμβάλαμε ώστε να οριστεί Επιτροπή για επιλογή Δικηγόρου για το Σωματείο. Αναμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής.
4. Τονίζεται η πρόθεση και οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία του Βρεφονηπιακού σταθμού για το προσωπικό.
5. Μελετούμε προσεκτικά το Νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, για να ξεχωρίσουμε τα θετικά αλλά και τα τυχόν αρνητικά σημεία, που θα απαιτείται διόρθωση, με λογική και αγωνιστική θέση, στάση και έκφραση.
Το Ιπποκράτειο είναι το μεγαλύτερο Γενικό Νοσοκομείο της χώρας και συγκεντρώνει όλες ή σχεδόν όλες τις Ειδικότητες. Υπάρχουν ακόμα Μονάδες που είναι ιδιαίτερες και μοναδικές στην χώρα, όπως η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων ήπατος αλλά και άλλες Μονάδες.
Μέχρι σήμερα συμβαίνει και το ανήκουστο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο Ψυχιατρική Κλινική, παρά τα συνεχή διαχρονικά διαβήματα της Διεύθυνσης του Ψυχιατρικού Τμήματος προς το Υπουργείο.
Αλλά το θετικό σήμερα είναι ότι τελικά πάρθηκε η απόφαση για την δημιουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής. Άρχισε κινητικότητα για την διευθέτηση των ζητημάτων χωροταξίας και των ιδιαίτερων συνθηκών στέγασης και λειτουργίας της Κλινικής, ως και της εξεύρεσης και επιλογής προσωπικού.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προτρέψω τους εργαζόμενους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο, σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, να κάνουν εγγραφή, ώστε να συμμετέχουν με αντιπροσώπευσή τους στο Σωματείο, που θα γίνει έτσι ισχυρό.
Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων Ιπποκρατείου, εύχομαι σε όλους εσάς και τους αγαπημένους σας, χρόνια πολλά, με υγεία, αξιοπρέπεια, αισιοδοξία, χαρά, έρωτα για την ζωή και αληθινό χαμόγελο που μας είναι απαραίτητο.
Όλα αυτά χρειάζεται δικαιωματικά να θεωρούμε ότι μας ανήκουν και να τα διεκδικούμε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ