Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ανεξαρτητοποιήθηκες; Θα τιμωρηθείς! - Γράφει ο Γιάννης Φάκας

Θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου γιατί στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο δεν μου επιτράπηκε να ψηφίσω, ως ανεξάρτητος Δημοτικός
Σύμβουλος, για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Συμμετείχα στις αρχικές εκλογικές διαδικασίες ψηφίζοντας για το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου όλα τα μέλη που προτάθηκαν (την κ. Τζουμέρκα-Μπατάλα Καλλιόπη για Πρόεδρο, τον κ. Λιανό Χρήστο για Αντιπρόεδρο και τον κ. Αμοιρίδη Περικλή για Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου). Είναι όμως η πρώτη φορά που μετανιώνω τόσο γρήγορα για την ψήφο μου καθώς η κ. Τζουμέρκα-Μπατάλα, μετά την εκλογή της ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας την δικιά της αντιδημοκρατική  ερμηνεία μιας εγκυκλίου του 2014 (ΑΔΑ: 7Ν27Ν-ΠΒΩ),  απαγόρευσε όχι μόνο να είμαι υποψήφιος, αλλά και να ψηφίσω για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής!

Όμως ο Ν/3852 (Καλλικράτης),με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει, αλλά και ο Ν/3463, δηλαδή ο προηγούμενος Νόμος δεν αναφέρουν πουθενά ότι όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί δεν μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.  Επίσης η εγκύκλιος του 2014 που επικαλέστηκε η κ. Τζουμέρκα-Μπατάλα μπορεί να λέει στην σελίδα 26 ότι  «δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη των Παρατάξεων» αλλά στην προηγούμενη σελίδα λέει ότι "τα μέλη που προέρχονται από τις παρατάξεις της Μειοψηφίας, υποδεικνύονται από την ίδια τη Μειοψηφία μετά από εκλογή που διενεργείται μεταξύ όλων των μελών αυτής", της Μειοψηφίας δηλαδή όχι της παράταξης. Είναι λοιπόν θέμα ερμηνείας της εγκυκλίου την οποία η κ. Τζουμέρκα-Μπατάλα αποφάσισε να ερμηνεύσει αντιδημοκρατικά και να με αποκλείσει από την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών των επιτροπών επειδή  ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη "Άλλος δρόμος για την Κατερίνη".

Την ίδια άποψη όμως με την κ. Τζουμέρκα-Μπατάλα είχε και η παράταξη  " Άλλος δρόμος για την Κατερίνη" αφήνοντας έτσι υπόνοιες  σε πολλούς ότι υπήρχε συνεννόηση με την παράταξη του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη «Πολίτες σε Δράση» για να αποκλείσουν εμένα  και τους άλλους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους από την εκλογική διαδικασία.  Από την μια ως αριστεροί μιλούν συνεχώς για δημοκρατία και συμμετοχικότητα και από την άλλη ερμηνεύουν εγκυκλίους όπως τους βολεύει για να φερθούν εκδικητικά και να  αποκλείσουν  δημοτικούς συμβούλους από την συμμετοχή τους σε δημοκρατικές διαδικασίες επειδή έχουν ανεξαρτητοποιηθεί .

Τέλος θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την δημοκρατική στάση του επικεφαλής της παράταξης "Νέα Εποχή" κ. Νίκου Μακρίδη και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που επέδειξε προσπαθώντας να πείσει το δημοτικό συμβούλιο και την πρόεδρο του να ψηφίσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην εκλογή των μελών των επιτροπών.

Επειδή το θέμα του αποκλεισμού μου από τις εκλογικές διαδικασίες αφορά την  δημοκρατία  στην τοπική αυτοδιοίκηση , για την οποία όλοι θα πρέπει να παλεύουμε , θα κάνω προσφυγή όταν  κατατεθούν τα πρακτικά στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Γιάννης Φάκας
Κατερίνη, 6 Μαρτίου 2017