Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Κρίση αξιών και στους αγροτικούς συνεργατισμούς

Ο αγροτικός κύκλος συνήθως ολοκληρώνεται κάθε φθινόπωρο και οι αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Η αγροτική κοινωνία περιλαμβάνει
κυρίως τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες & δασοκόμους, και συμπληρωματικά (ΜΟΝΟ) δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας, μεταποίησης και εμπορίας της δικιάς τους παραγωγής και αγροτουρισμό.
Την παραπάνω, κατ’ αρχήν διευκρινιστική δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» (μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών) κ Γιάννης Κοντογιάννης, προσεγγίζοντας την κρίση που εμφανίζεται στα αγροτικά επαγγέλματα την χρονιά 2016-2017 και την διάλυση που φαίνεται στον αγροτικό κόσμο, με αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις και δικαστήρια.
Η χρονιά 2016-17 ήταν ιδιαίτερα άνυδρη και οι συνθήκες ήταν αντίξοες για την παραγωγή ζωοτροφών, με αποτέλεσμα, μαζί με τον νέο δυσμενέστερο ΕΦΚΑ, την δυσμενέστερη αλλαγή στα φορολογικά, το δυσμενές πλαίσιο στην αγορά, την μη ορατή, ή έστω αισθητή, προώθηση των ελληνικών ζωικών προϊόντων (υπόθεση CETA-φέτας, εισαγωγές κρεάτων, ημέρες γάλακτος, υποκατάσταση ζωικών προϊόντων κλπ), η επιβίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων να είναι αμφίβολη, αλλά και η επιβίωση των ζωντανών οργανισμών να είναι αμφίβολη στην ξηροθερμική Αττική.
Η υποτίμηση της πραγματικής τιμής της αγροτικής παραγωγής, και οι καταναλωτικές συνήθειες των συμπολιτών μας, έφεραν σε απελπιστική κατάσταση τους αγρότες και τους γεωργούς, και τους κτηνοτρόφους, και τους ψαράδες, και τους δασοκόμους). Τα προβλήματα επιτάθηκαν την χρονιά 2016-17 λόγω και της ανυπαρξίας τριτοβάθμιων αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, έστω και κομματικών, και της ανυπαρξίας τριτοβάθμιας συνεταιριστικής δομής, που ίσως θα μπορούσαν να εξομαλύνουν τις παρουσιαζόμενες εντάσεις, ακόμα και ανάμεσα σε αγρότες (γεωργοί εναντίον κτηνοτρόφων? …).
Φαίνεται  ότι τα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ύπαιθρο της Αττικής, η οποία υφίσταται τόσο την αφόρητη πίεση της επέκτασης της τσιμεντοποίησης (αν και με κάποια αναστολή τα τελευταία χρόνια), αλλά κυρίως λόγω του σχεδίου αστικοποίησης των εναπομεινάντων αγροτών. Πολλοί γεωργοί τα προηγούμενα χρόνια είχαν θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα τα χωράφια (ανεκμετάλλευτα) και απλά υπήρχαν τα χωράφια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον, μια ιδιότυπη κατάσταση όπου συμπληρώνονταν οι εκμεταλλεύσεις χωρίς εντάσεις, κα με ένα αποτελεσματικό «modus vivedi».
Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, τα προηγούμενα χρόνια, πιέζονταν ισχυρά από παντού, έχαναν ζωτικούς βοσκότοπους ή κοινόχρηστους τόπους, και στριμωχνόντουσαν σε ότι υπήρχε διαθέσιμο ή έστω ανεκμετάλλευτο.
Η οικονομική κρίση, κυρίως στα αστικά κέντρα, αναπροσανατόλισε τους κτηματίες γεωργούς, ακόμα και στην εντατικοποίηση των μισοεγκαταλειμένων χωραφιών τους, (αφού περιορίστηκαν τα έσοδα από τις αστικές ασχολίες) επαναδιεκδικώντας πλήρη αξιοποίηση, όλων των δυνατοτήτων των χωραφιών τους στην ύπαιθρο της Αττικής, ίσως και «ανισόρροπα», … μη αειφόρα.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» επισήμανε με έμφαση, ότι όλοι οι συγκάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής μπορούμε να βρούμε , όχι απόλυτες, αλλά ικανοποιητικές λύσεις στα καινούργια προβλήματα της χρονιάς 2016-17.
Οι επαγγελματίες όλοι είναι σίγουρο ότι μπορούν να βρουν λύσεις. Είναι αδιανόητο ομοιοεπαγγελματίες να στρέφονται εναντίον συναδέλφων στον ίδιο χώρο. Πιθανόν να μην πιστεύουν ότι έχουν κοινό μέλλον, ή να μην έχουν τα ίδια πολιτιστικά χαρακτηριστικά των συγκατοίκων της υπαίθρου της Αττικής. Καταλαβαίνουμε την οικονομική κρίση, αλλά δείχνει τα στοιχεία της κρίσης να είναι βαθύτερα.
Και η κα Μάγδα Κοντογιάννη συνεχίζει: όλοι οι άνθρωποι έχουν συναντίληψη για την επίλυση προβλημάτων όταν έχουν επαρκή ή ομόλογη πληροφόρηση. Ίσως θα μπορούσαν να οργανωθούν συναντήσεις-συζητήσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται από λάθος χειρισμούς και από τις εφαρμοζόμενες πρακτικές.
Γεωπόνοι ή/& κτηνίατροι του δημόσιου τομέα (περιφέρεια, Δήμοι κλπ), παρά την γραφειοκρατική τους συνεχή ενασχόληση, ίσως θα μπορούσαν να ενημερώσουν και να επισημάνουν τους κινδύνους στο ζωικό κεφάλαιο και τους ανθρώπους από τα φυτοφάρμακα, αλλά και να δώσουν καλές πρακτικές σωστής εφαρμογής φυτοφαρμάκων για την προστασία όλων μας, καθώς και περιφράξεων όπου απαιτείται. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να υποδείξουν τρόπους και συστήματα διατροφής, με ανεκτό κόστος, που θα επέτρεπαν στα κοπάδια να επιβιώσουν, και στα ζωντανά να ζήσουν, και στους κτηνοτρόφους να κρατήσουν «ζωντανές» τις εκμεταλλεύσεις τους. Λείπει η πληροφόρηση και η προσέγγιση των προβλημάτων με διάθεση επίλυσης προβλημάτων.
Και ο κ Κώστας Μαντζουράνης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχάσεων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» συμπλήρωσε: Σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι δημόσιοι λειτουργοί μπορούν να εφαρμόσουν τις νομοθετικές προβλέψεις, σε κάθε χώρο, που επικρατεί η λογική, χωρίς μακρόσυρτες χρηματοβόρες δικαστικές διαδικασίες και χωρίς να τραυματίζεται η κοινωνική συνοχή, αν υπάρχει τέτοια.
Υπάρχουν προβλέψεις στην νομοθεσία, εξειδικευμένες για κάθε καλλιέργεια που υφίσταται ζημιά, και το οικείο Δασαρχείο δίνει αυτόματα κόστος των οικονομικών αποζημιώσεων εάν συμβεί κάποιο ατυχές γεγονός. Η κακή διάθεση οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων είναι λυπηρό που εκφράζεται με δικαστικές διεκδικήσεις, εις βάρος πάντα των μη οικονομικά οργανωμένων και μεμονωμένων αγροτών (στην προκείμενη περίπτωση κτηνοτρόφων).
Θα μπορούσε ίσως η συμπαράσταση στους φίλους μας, τα ζώα, να μην περιορίζεται σε ωραία λόγια και μόνο στην ευζωία, αλλά και στην επιβίωση όλων, και στην αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων. Άλλωστε ο κάθε ένας έχει σήμερα άποψη για τους ζωντανούς οργανισμούς (ζώα, αλλά και φυτά) δίπλα μας, είτε πρόκειται για συντροφιά, είτε για παραγωγή.
Παλαιότερα, είπε ο Κώστας Μαντζουράνης, θυμάμαι, ότι η «κλαδαριά» από τα ελαιόδενδρα ήταν εξαιρετική συμπληρωματική τροφή για τα κοπάδια των βοσκών της Αττικής, και τα πρόβατα ανταπέδιδαν το «δώρο» χαρίζοντας την λίπανση στα χωράφια, καθώς έβοσκαν στους ελαιώνες και στις φιστικιές.
Η καταστροφή των ενδοεπαγελματικών σχέσεων, η καταστροφή των σχέσεων μεταξύ επαγγελματιών, αλλά και η καταστροφή των ανθρωπίνων σχέσεων της σημερινής κοινωνίας της υπαίθρου της Αττικής, εμφανίζεται με παράξενες-περίεργες «κακές» πρακτικές.
Οι κτηνοτρόφοι-μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσπαθούν να συμπεριφέρονται έντιμα, τουλάχιστον όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες στην ύπαιθρο της Αττικής.
Αν συμβεί κάποιο ατύχημα με τα ζωντανά των κτηνοτρόφων, πρέπει  να αντιμετωπίζεται με καλή διάθεση στα πλαίσια που προβλέπει η νομοθεσία μας και τα ήθη μας. Μόνο σε οριακές μεμονωμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να αναζητείται η νομοθεσία και οι ποινές συμμόρφωσης, όχι εξόντωσης.
Κάθε υπεύθυνος πολίτης πρέπει να εξασφαλίζει, με όσα γνωρίζει ότι μπορεί να συμβούν, την σωστή χρήση τοξικών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, και ν τωδηλητηρίων, από τυχόν διαρροή τους, και να εξασφαλίζει ότι η χρήση τους δεν υπάρχει περίπτωση να βλάψει άλλες ζωές …
Ως φαίνεται, η οικονομική κρίση δημιουργεί ή/& οφείλεται και σε κρίση αξιών.

Για την καταγραφή
Δημήτρης Μιχαηλίδης
6998282382