Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για την πληρωμή των εισφορών - Οδηγίες για τον κωδικό

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου λήγει η προθεσμία καταβολής εισφορών Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων,
ελεύθερων επαγγελματιών) στον ΕΦΚΑ
Επίσης την Παρασκευή λήγει και η προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και καταβολής εισφορών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017.
Το «πρώτο σκέλος» της παράτασης, δηλαδή η πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου, φαίνεται ότι βελτίωσαν κάπως την εικόνα του Φορέα, αφού εκτιμάται ότι συνολικά οι εισφορές έχουν αποφέρει έως τώρα έσοδα 110 εκατ. ευρώ. Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας είναι τα 130 εκατ. ευρώ. Με ένα πενθήμερο να απομένει μέχρι να καλυφθεί και το χρονικό διάστημα της παράτασης που δόθηκε, εκτιμάται ότι είναι πιθανό ο στόχος να επιτευχθεί. Βέβαια να επισημανθεί ότι στο σενάριο αυτό, δεν θα έχει επιτευχθεί τίποτα περισσότερο παρά να υπερβεί η εισπραξιμότητα το «κρίσιμο μέγεθος» του 50%, κάτι που όμως έως πέρσι ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα μπορεί να περηφανεύεται ότι πέτυχε να διευρύνει τον αριθμό των ασφαλισμένων που κατέβαλλαν εισφορές, οι οποίοι μπορεί να προσεγγίσουν το 1.000.000.
Ο κωδικός πληρωμής μπορεί να αντληθεί από το efka.gov.gr, όπου έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια, και είναι απαραίτητος ώστε να πληρωθούν οι εισφορές σε τράπεζες ή μέσω των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι υπόχρεοι εφόσον δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια μπορούν μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα efka.gov.gr να βρουν τον κωδικό πληρωμής ώστε να προβούν στην πληρωμή των εισφορών τους με όποιο τρόπο και να επιλέξουν.
Όλοι οι ασφαλισμένοι  καταβάλλουν εισφορές με βάση το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα του 2015.
 Πως βρίσκεται το ειδοποιητήριο και την ταυτότητα οφειλής
1) Κάντε «κλικ» στις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»
efka1.png
2) Μπείτε στην αρχή της σελίδας στο «ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ»
efka2.png
3) Στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του Taxisnet
efka5.png
4) Αμέσως μετά το σύστημα ζητάει το ΑΜΚΑ (Το ΑΦΜ είναι προσυμπληρωμένο)
efka7.png
5) Το σύστημα θα σας στείλει στην αρχική σελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην ΗΔΙΚΑ
6) Αφού γίνει η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου μπορείτε να δείτε τις εισφορές αρχικά με «μια ματιά» όπως αναφέρει το σύστημα, ενώ αν μπείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης υπάρχουν αναλυτικά οι εισφορές.
efka12.png
Στην τελευταία ενότητα του εντύπου απεικονίζονται στοιχεία για την πληρωμή των εισφορών (ταυτότητα πληρωμής, Bar code και QR code).
Για τους ασφαλισμένους που έχουν ενεργή ανάθεση πάγιας εντολής για την εξόφληση των εισφορών, εμφανίζεται το πιο κάτω Μήνυμα για την καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης λογαριασμού στην Τράπεζα της επιλογής τους.
Μήνυμα: «Η παρούσα οφειλή θα εξοφληθεί με άμεση χρέωση του λογαριασμού σας (πάγια εντολή)»
Στο πίσω μέρος του εντύπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ενότητες του Ειδοποιητηρίου καθώς και διευκρινίσεις για τους τρόπους πληρωμής.

www.dikaiologitika.gr