Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

H Oσκαρική "απονομή της χρονιάς" στα "Schoolikoμπερδέματα" του Ειδικού Επ. Γυμν. & Λυκ. Κατερίνης! (και με την πρώτη τους συνέντευξη!!!)


Η «ειδική ικανότητα» του να μπορείς να κερδίζεις το 1βραβείο!
Ο Ιωάννης Θεοδοσιάδης και η Ιωάννα Κεσανλή είναι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου&Λυκείου Κατερίνης (πρώην ΤΕΕ ΕΑ). Βγήκαν πρώτοι στην
κατηγορία τους, βοήθησαν σαν να ήταν και αυτοί εθελοντές του φεστιβάλ, γέμισαν τον χώρο με τη θετική τους ενέργεια και απέδειξαν ότι το μόνο εμπόδιο στην πρόοδο είναι οι κοινωνικές «ταμπέλες».
  • Ποια τα συναισθήματα σου όταν ανέβηκες στην σκηνή να παραλάβεις το βραβείο μαζί με τη δασκάλα σου;
Ιωάννης: Ήταν μεγάλη χαρά που ανέβηκα και παρέλαβα το βραβείο. Ακόμα αυτό σκέφτομαι!
  • Με ποια ταινία συμμετείχατε στο Φεστιβάλ και ποιο το μήνυμα της;
Ιωάννης: Συμμετείχαμε με την ταινία «Schoolikoμπερδέματα». Ένα από τα θέματα της ταινίας ήταν το bullying. Η ταινία περιγράφει τη σχολική καθημερινότητα με τα προβλήματά της, που τα λύνουμε όλοι μαζί.
  • Και οι δύο πρωταγωνιστήσατε στην ταινία ντραπήκατε μπροστά στην κάμερα;
Ιωάννης: Είχα κάποιους ενδοιασμούς στην αρχή, αλλά τους ξεπέρασα γρήγορα. Με βοήθησε και το ότι έχω κάνει θέατρο με το σχολείο.
Αλεξάνδρα: Δεν είχα κανένα πρόβλημα με την κάμερα! Κι εγώ έχω κάνει θέατρο.
  • Είδα ότι η παρουσία σας στο χώρο της τελετής λήξης ίσως ήταν αντιπροσωπευτικά η μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία. Που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;
Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και το αγαπάμε πολύ. Η ομαδικότητα διακρίνει το σχολείο μας σε όλες τις εκδηλώσεις. Συμμετέχουμε πάντα οργανωμένα και όσο πιο πολλοί μπορούμε.
  • Τι ακριβώς θέλετε να μάθει ο κόσμος για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες - πιστεύετε ότι γενικά υπάρχει ρατσισμός;
Υπάρχει ρατσισμός και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό. Η παρουσία μας δείχνει και την προσπάθειά μας και η αποδοχή της διαφορετικότητας από τα παιδιά ξεπερνάει το ρατσισμό.
  • Μετά από τη φετινή εμπειρία σας θα συμμετέχετε και του χρόνου στο «artfools»;
Ήδη ετοιμάζουμε το νούμερο 2 της ταινίας.
  • Θα θέλατε να έχετε μεγαλύτερη πρόσβαση στην τέχνη μέσω του σχολείου σας και αν ναι με ποιους τρόπους;
Ιωάννης: Έκθεση φωτογραφίας μαθητών.
Αλεξάνδρα: Διαγωνισμός τραγουδιού σχολείων.
  • Τι θα θέλατε να πείτε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες που δεν κερδίσανε κάποιο βραβείο;
Δεν πειράζει. Μπράβο για την προσπάθεια που κάνανε. Ευχόμαστε του χρόνου να πάρουν κι αυτοί βραβείο.
 
Ιωάννη, στον χώρο του Φεστιβάλ εκτός από τους επαγγελματίες φωτογράφους που υπήρχαν εκεί, είχες και εσύ μια φωτογραφική κάμερα στα χέρια σου απαθανατίζοντας τις στιγμές. Παρατήρησα ότι το έκανες με μεγάλη χαρά και μεράκι. Τελικά, μεγαλώνοντας θα σε κερδίσει η ηθοποιία, η φωτογραφία ή κάτι άλλο;
Ιωάννης: Το σκέιτ μου! Δεν έχω καταλήξει ακόμα!
Εν κατακλείδι, πάντα θα χαίρομαι  για τις πολιτιστικές  και σοβαρές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν άνθρωποι στην πόλη μου γι’ αυτό με ανιδιοτέλεια συγχαίρω τους αρωγούς και λοιπούς συντελεστές του «ArtfoolsFilmFestival 2017», που και φέτος στάθηκαν αντάξιοι στις προσδοκίες του λαρισαϊκού κοινού και όχι μόνο! Πάντα θα χαίρομαι όταν ανάμεσα σε μαθητές που είχαν την τύχη να διδαχτούν την καλλιτεχνική παιδεία από το σπίτι τους, υπάρχουν και εκείνα τα παιδιά που εντελώς  αβοήθητα  θέλουν να μάθουν και να έρθουν σε επαφή με την αξία της τέχνης από μόνα τους! Και στις δύο κατηγορίες είμαι σίγουροι ότι υπάρχουν μικρά διαμαντάκια έτοιμα να λάμψουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πάντα θα χαίρομαι για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που βοηθάνε τις εκάστοτε προσπάθειες των παιδιών και αφουγκράζονται τους προβληματισμούς τους.  Πάντα όμως θα λυπάμαι και θα οικτίρω για όλους εκείνους τους δασκάλους που έχοντας ως κύριο φετίχ το ρολόι τους, στο σχολείο  περιμένουν  να σχολάσουν  γρηγορότερα και από τους πιο απείθαρχους μαθητές.  Συγχαρητήρια στα παιδιά που διακρίθηκαν!  Σε αυτούς που δεν τα καταφέρανε νομίζω ότι τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη είναι τα πιο ταιριαστά για την περίπτωση τους: «Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός»!  Γιατί το ταξίδι δίνει την εμπειρία, τις όμορφες εικόνες, την προσπάθεια να φτάσεις κάπου, κι αν δεν φτάσεις εκεί που θέλεις, πείσμωσε και την επόμενη φορά γίνε όλο και καλύτερος ταξιδευτής!
 Από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας laif.com

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ της εκδήλωσης