Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Έρχεται ταυτοποίηση με smartphones από την ΕΛ.ΑΣ.

Στη νέα εποχή, όπου η εξακρίβωση στοιχείων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται με ένα smartphone, βαδίζει ολοταχώς η
Ελληνική Αστυνομία.
Το έργο «Εξυπνη Αστυνόμευση» έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του. Η εφαρμογή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του 5ετούς στρατηγικού επιχειρησιακού προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. για το διάστημα 2015-2019 και προωθεί την πρακτική «bring your own device», δηλαδή «φέρε τη δική σου συσκευή», ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη διείσδυση «έξυπνων» κινητών στο αστυνομικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες και να προσφέρουν λύσεις στους αστυνομικούς σχετικά με την επαλήθευση στοιχείων των πολιτών που υπόκεινται σε έλεγχο.
Επί της ουσίας η χρονοβόρα διαδικασία, γνωστή σε όλους ως «εξακρίβωση στοιχείων», που απαιτεί τη μεταφορά του πολίτη σε αστυνομική υπηρεσία προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων της ταυτότητάς του, βαίνει προς το τέλος της… Οι αστυνομικοί που διενεργούν τον έλεγχο θα μπορούν με το νέο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτούν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και να εξακριβώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εάν η ταυτότητα είναι πλαστή ή γνήσια. Η προηγούμενη διαδικασία προέβλεπε αρκετές ώρες αναμονής σε αστυνομικά τμήματα. Η νέα εφαρμογή θα χρησιμοποιείται και για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής στη χώρα.
Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες θα παρέχουν στους αστυνομικούς την υποδομή που χρειάζονται προκειμένου να συμπληρώνουν αναφορές και στοιχεία. Κατ’ επέκταση μειώνεται δραστικά ο χρόνος της «γραφειοκρατίας», που θέλει τον αστυνομικό να μην είναι στον δρόμο να περιπολεί, αλλά να επιστρέφει στην υπηρεσία για να συμπληρώσει τη «χαρτούρα».
Οι βασικές λειτουργίες του νέου προγράμματος «Εξυπνη Αστυνόμευση ? Smart Policing», όπως είναι ο τίτλος του έργου, αφορούν την άμεση αναγνώριση και ανάγνωση των εγγράφων ταυτοπροσωπίας και της φωτογραφίας του κατόχου, καθώς και την εγκυρότητά τους. Διαβατήρια, άδειες οδήγησης, άδειες διαμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες νέου τύπου και πινακίδες κυκλοφορίας θα βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών που διενεργούν τον έλεγχο.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ