Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο Χάρης Τζαμακλής εισηγητής του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης

Ευεργετική επίδραση για τις ελληνικές εξαγωγές έχει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που εισηγήθηκε, χθες Τρίτη 25 Απριλίου
2017, ο Χάρης Τζαμακλής, στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και άλλες διατάξεις», προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης», το οποίο ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και αποτελεί τον εθνικό οργανισμό διαπίστευσης.

Για πρώτη φορά επίσης αποφασίζεται να συμμετέχει στον φορέα εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για την καλύτερη εκπροσώπηση αυτών των επιχειρήσεων στον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίσθηκε χθες, εξασφαλίζεται η συμμόρφωση του εθνικού οργανισμού διαπίστευσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα του ευρωπαϊκού φορέα διαπίστευσης και επιλύονται τα προβλήματα που δημιούργησε η βεβιασμένη και κακοσχεδιασμένη συγχώνευση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε προχωρήσει στη συγχώνευση παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις περί ασυμβιβάστου των τριών οργανισμών, που προέβαλλε η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαπίστευσης.
Σχολιάζοντας τις πρακτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τζαμακλής ανέφερε: «Δεν εξηγήθηκε από κανένα βουλευτή της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ για ποιον λόγο έγινε η συγχώνευση του 2013, που μόνον αναστάτωση και προβλήματα προκάλεσε στην αγορά, στους παραγωγούς, στους επιχειρηματίες με τον κίνδυνο αποπομπής από το ευρωπαϊκό σύστημα. Δεν εξηγήθηκε, δηλαδή, ότι ήταν πολιτική επιλογή, επειδή είχε προηγηθεί μία διαδικασία διάσπασης και απαξίωσης του ΕΛ.Ο.Τ. με δημιουργία ελλειμμάτων στον οργανισμό και ότι με τη συγχώνευση επιχειρήθηκε να καλυφθούν μέσω του Ε.ΣΥ.Δ. αυτά τα ελλείμματα».

Δείτε Εδώ το βίντεο της εισήγησης του Χάρη Τζαμακλή.