Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - Στουρνάρα

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στελέχη της Κουμουνδούρου επιτίθενται καθημερινά πλέον εναντίον του, αλλά και κατά των προηγούμενων κεντρικών τραπεζιτών της χώρας. 

Tην Τρίτη, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, κλιμάκωσε τις επιθέσεις με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Ο Πάνος Ρήγας δεν κατονομάζει μεν τον κ. Στουρνάρα, ωστόσο αφήνει αιχμές καθώς ζητά «από όσους διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της ΤτΕ να σταματήσουν να προκαλούν». 

«Στο όνομα της ανεξαρτησίας και του δημοσίου συμφέροντος δρούσαν επί χρόνια ανεξέλεγκτα και σήμερα δηλώνουν άγνοια για τα ξέφρενα πάρτυ των δανείων» γράφει στην ανάρτηση του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της τράπεζας της Ελλάδας να σταματήσουν να προκαλούν και να προετοιμαστούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό». «Το πάρτυ τελείωσε» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Ρήγα.

Δείτε την ανάρτηση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ:

Βολές κι από Κουντουρά


Από κοντά και οι συγκυβερνούντες ΑΝΕΛ, όπου πρωτοστατούντος της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, χθες στην Βουλή επιτέθηκαν με την σειρά τους στο κεντρικό τραπεζίτη. Η κυρία Κουντουρά στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποίησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, για τον στρατηγικό σχεδειασμό του ανασυσταθέντος Υπουργείου Τουρισμού, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το πόσο ασφαλή είναι τα δειγματοληπτικά στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις επιδόσεις του τουρισμού. 

Η Υπουργός στάθηκε στις δραματικές αποκλίσεις σχετικά με τα έσοδα που αφορούν στον τουρισμό, που παρατηρήθηκαν αποκλειστικά το 2016, μεταξύ των στοιχείων που αποδέχονται οι παγκόσμιοι οργανισμοί και αυτών από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Έλενα Κουντουρά άφησε σαφέστατα αιχμές για τον τρόπο που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία αυτά. Υποστήριξε ότι τα έσοδα το 2016, σύμφωνα με παγκοσμίως αξιόπιστο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων & τουρισμού (WTTC) ανήλθαν στα 15 δις€, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι τα έσοδα ήταν μόλις 13,2 δις €, μειωμένα κατά 750 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015. 

Ενώ, υπογράμμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) σταμάτησε να κάνει αποδεκτά τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η μεθοδολογία υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι συμβατή με εκείνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Μάλιστα, στην συνέχεια η Έλενα Κουντουρά έγινε ακόμη πιο αιχμηρή, τονίζοντας πως «η δειγματοληπτική έρευνα, για πρώτη φορά, είχε απόκλιση», αφού «μέχρι το 2015, η απόκλιση ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους», ενώ σημείωσε με νόημα ότι παρενέβη «ο ανθρώπινος παράγοντας». Δήλωσε επίσης, ότι γι'αυτό το λόγο σχεδιάζεται η άμεση ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού - πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου - τον προσεχή Ιούνιο για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της υπηρεσίας Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.