Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Ηλίας Χατζηχριστοδούλου : «Η γερμανική αγορά προσφέρει ευκαιρίες για εξαγωγή προϊόντων της Πιερίας, αρκεί να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές της και
τον τρόπο διείσδυσης».

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα από το Επιμελητήριο Πιερίας, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων.
Κύρια εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Χριστίνα Στεφανίδου, Σύμβουλος Α΄ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου του Μονάχου με αρμοδιότητες στη Νότια Γερμανία (περιοχή Βαυαρίας και Βάδης – Βυτεμβέργης).
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι «το Επιμελητήριο Πιερίας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών των επιχειρήσεων μας, εκτός από τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές, ξεκινήσαμε και ένα πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων προσκαλώντας Συμβούλους γραφείων Ο.Ε.Υ. χωρών με εξαγωγικό ενδιαφέρον, με σκοπό τη διαρκής ενημέρωση των μελών μας για τις ξένες αγορές».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η γερμανική αγορά είναι κοντά στη χώρα μας και παρουσιάζει ευκαιρίες αρκεί να έχουμε τη γνώση , για τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς καθώς και τον τρόπο διείσδυσης».
Παρουσιάζοντας την κα. Χριστίνα Στεφανιδου αναφέρθηκε στην προσφορά της και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου και στις προσπάθειες που κάνει για την στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή της. Τόνισε ότι «σ’ αυτό βοηθάει και η μεγάλη επαγγελματική της εμπειρία στην συγκεκριμένη χώρα, αφού υπηρετεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τη θέση του Συμβούλου στη Βόννη, Βερολίνο και τώρα στο Μόναχο»
Παίρνοντας το λόγο η κα. Χριστίνα Στεφανίδου πραγματικά καθήλωσε τους επιχειρηματίες που είχαν την ευκαιρία να την ακούσουν, όχι μόνο για τις γνώσεις της, για τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε, αλλά ήταν πολύ κατατοπιστική, δίνοντας πρακτικά παραδείγματα, χρηστικές οδηγίες και συμβουλές, εξηγώντας όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται καθώς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις εξαγωγές.
Ξεκινώντας την παρουσίασή  της η κα. Χριστίνα Στεφανίδου ενημέρωσε το κοινό για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Γερμανίας  και τα οικονομικά της μεγέθη. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Βαυαρίας και Βάδης Βυτεμβέργης αναλύοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία της περιοχής καθώς και τους οικονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με την Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, η αγορά της Βαυαρίας και της Βάδης Βυρτεμβέργης προσφέρει ευκαιρίες για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων κυρίως τροφίμων, delicatessen, τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών  όπως τουριστικών και κατασκευαστικών, λόγω του υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος των Γερμανών.
Αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της γερμανικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τα υποχρεωτικά στοιχεία, ετικέτας και τη σήμανση των τροφίμων, έδωσε πληροφορίες για το τι είναι και πως λειτουργούν οι μεγάλες γερμανικές αλυσίδες χονδρεμπορίου, καθώς και πληροφορίες για τις μορφές και τα χαρακτηριστικά του λιανεμπορίου των τροφίμων στην Γερμανία.
Χαρακτηριστικά είπε ότι :« Οι Γερμανοί καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που έχουν γευτεί κατά την τουριστική παραμονή τους στην Ελλάδα»
Αναφέρθηκε στο τουριστικό ενδιαφέρον των Γερμανών δίνοντας παραδείγματα, συμβουλές και τρόπους προσέλκυσης τουριστών.
Για τον κατασκευαστικό τομέα είπε χαρακτηριστικά ότι «σε 18 εκ. κατοικίες σε όλη τη Γερμανία προβλέπεται να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση».
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης για την εμπορική είσοδο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Βαυαρία, πλαισιωμένες από συμβουλές και πρακτικά παραδείγματα για την εξαγωγική δραστηριοποίηση των ελληνικών ΜΜΕ. Παρουσιάσθηκαν επίσης οι τρέχουσες δράσεις για την πρώτη είσοδο ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά.


Κλείνοντας την εισήγησή της η κα. Χρ. Στεφανίδου είπε « Η γερμανική αγορά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Πιερίας. Η άριστη προετοιμασία και η καλή γνώση των συνθηκών της αγοράς είναι τα βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη είσοδο στην γερμανικη αγορά. Η στιγμή είναι κατάλληλη για μια ένταση της εξαγωγικής προσπάθειας με δεδομένα την επιμονή και υπομονή που πρέπει να συνοδεύουν το επιχειρηματικό πλάνο».
Μετά την εισήγηση της κα. Στεφανίδου ακολούθησαν  πάρα πολλές ερωτήσεις και διάλογος με τους επιχειρηματίες.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Βουλεύτρια κα. Μπέττυ Σκούφα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έδωσε στην κα. Χρ. Στεφανίδου μια αναμνηστική πλακέτα και ένα καλάθι με αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα, ευχαριστώντας την για την θετική της ανταπόκριση στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Την επόμενη ημέρα πολλοί επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με την κα. Στεφανίδου για μια πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση.
Τα στοιχεία της παρουσίασης της κυρίας Χριστίνας Στεφανίδου που αφορούν το οικονομικό προφίλ της Νότιας Γερμανίας είναι στο Επιμελητήριο Πιερίας και βρίσκονται στη διάθεση των επιχειρηματιών οι οποίοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.