Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία ουσιαστική
ευκαιρία να στρέψουμε με ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας.

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Τιμούμε την ιερή μνήμη του μαρτυρικού ποντιακού Ελληνισμού και του πολιτισμού που διαχρονικά ενσαρκώνει και μας παραπέμπει σε ένα λαό με δύναμη ψυχής, σε μία ζώσα κοινότητα της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, που μεταλαμπάδευσε στα νέα της χώματα κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες.
Επειδή είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές, προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώρισή της γενοκτονίας.

Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος, η μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας, θυμάτων της τουρκικής αγριότητας, διδάσκει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.


Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης