Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Νότης Μαριάς: Δώστε τα 24,7 δις ή μειώστε τα μέτρα κατά 30%

Θα περισσέψουν 24,7 δις ευρώ μετά την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου επισήμανε στις 20/7 σε συνέντευξη του στο KONTRA CHANNEL
και στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ του κ. Μάκη Κουρή, ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Πιο συγκεκριμένα ο Νότης Μαριάς είπε: «Έχουμε πάρει δάνειο 86 δις ευρώ και απ’ ότι αποδείχθηκε, υπάρχει σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, θα περισσέψουν μετά το τέλος του προγράμματος και αφού εξοφληθούν όλοι, 24,7 δις ευρώ».
Σύμφωνα με τον Νότη Μαριά το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει ή να μας δοθούν τα 24.7 δις ευρώ ή να μειωθούν τα μνημονιακά μέτρα κατά 30%:
«Είναι μάλιστα τα μοναδικά χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ελληνική οικονομία γιατί τα υπόλοιπα δανεικά επιστρέφονται για να εξοφληθούν παλαιότερες υποχρεώσεις» είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» και συνέχισε:  «Το κεντρικό πρόβλημα σήμερα της  οικονομίας λέγεται κόκκινα δάνεια. Έχω ρωτήσει επανειλημμένα τον κύριο Ντράγκι  και απήντησε ότι δεν είναι υποχρέωση του τρίτου μνημονίου να επιβληθεί η εκποίηση των κόκκινων δανείων.
Εμείς λοιπόν με Επερωτήσεις που θέσαμε στην Ευρωβουλή  ζητήσαμε να φτιαχτεί ένα Ταμείο για Κόκκινα Δάνεια το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.
Αυτό το Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 4,5 δις. Αυτό το Ταμείο μπορεί να γίνει, τα κεφάλαια υπάρχουν».
Σύμφωνα με τον Νότη Μαριά το Δημόσιο Ταμείο για τα Κόκκινα δάνεια είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί για να αποφευχθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των κατοικιών.
Ο Νότης Μαριάς στη συνέχεια πρότεινε με τα υπόλοιπα χρήματα να ενισχυθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να καταπολεμηθεί η ανεργία:
«Επειδή έγινε το κούρεμα του PSI και τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταστράφηκαν, να δοθούν 14 δις ευρώ από αυτά τα δανεικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και να ενισχυθούν με ρευστότητα.  Αυτή η ρευστότητα επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα δίνει 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια δεκαετία.
Επειδή το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο», συνέχισε ο  Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» « μπορούμε με  το υπόλοιπο ποσό των 6 δις ευρώ να δημιουργήσουμε τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας».
Ολοκληρώνοντας επί του θέματος ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει  και να πάρει τα υπόλοιπα δανεικά και να προετοιμάσει ένα πολύ συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε  να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις.
Στη συνέχεια της εκπομπής ο Νότης Μαριάς επανέλαβε τη θέση του για τη δημιουργία Ειδικού Καθεστώτος για την Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η εμπειρία από τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιρλανδία και τη Δανία, έδειξαν ότι είναι δυνατή εντός της ΕΕ η διαμόρφωση ενός Ειδικού Καθεστώτος, μιας Ειδικής Σχέσης που να διασφαλίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Ο Νότης Μαριάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κόντρα του κυρίου Στουρνάρα και της Κυβέρνησης, κόντρα η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη στην επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας και  κατόπιν ερωτήματος εξήγησε τους λόγους οι οποίοι αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες και του κυρίου Στουρνάρα:
«Οι ευθύνες του κυρίου Στουρνάρα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην ποσοτική χαλάρωση. Διότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση, ο κύριος Στουρνάρας έχει δαπανήσει ως Τράπεζα της Ελλάδος 42.5 δις ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος.
Και έχει αγοράσει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  η οποία δάνεισε τη Fraport που άρπαξε τα αεροδρόμια. 
Ο κύριος Στουρνάρας έχει αγοράσει ομόλογα του ESM το οποίο μετά μας δίνει δανεικά και επιβάλλει μνημόνιο. Ο κύριος Στουρνάρας  θα μπορούσε να εφαρμόσει εθνική  πολιτική και να ρίξει τα χρήματα αυτά στην Ελληνική οικονομία. Έδωσε 3.5 δις ευρώ και αγόρασε εταιρικά ομόλογα επιχειρήσεων της Ευρωζώνης. Εγώ θα ήθελα αυτά τα χρήματα να δοθούν στην Ελληνική οικονομία και να αγοραστούν ομόλογα Ελληνικών εταιρειών».