Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


Ψήφισμα της 24/07/2017 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης  σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών μέσα από διαδικασία δημοπράτησης, δίχως να εξαιρεί από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά ραδιόφωνα



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Υπογραμμίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Δημοτικών Ραδιοφώνων Θεσσαλονίκης («FM100» και «FM100,6») τα οποία , με ελάχιστο κόστος, παρέχουν το αγαθό της αδέσμευτης ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας των πολιτών σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ο "FM100" συμπληρώνει  τριάντα χρόνια προσφοράς στην ειδησεογραφική κάλυψη της τοπικής και αυτοδιοικητικής επικαιρότητας. Ο "FM100,6" λειτουργεί από το 2011 ως ένα αμιγώς εθελοντικό ραδιόφωνο παρέχοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες φορείς της πόλης να δημιουργούν ραδιοφωνικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και να επικοινωνούν αδιαμεσολάβητα τις δραστηριότητές τους προς το ευρύ κοινό.
Εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του απέναντι σε οποιαδήποτε σχεδιασμό της κυβέρνησης να θέσει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους. Όσο αναγκαίος και επιβεβλημένος κι αν θεωρείται ο επανασχεδιασμός του χάρτη των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να αμφισβητηθεί ο αυτονόητος δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ραδιοφώνων. 
Εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών επίγειας τηλεοπτικής ευρυ-εκπομπής που εισήγαγε ο Ν. 4339/2015, επιβεβαιώνοντας έτσι τον  δημόσιο χαρακτήρα τους. Τονίζει ότι δεν νοείται διαφορετική μεταχείριση μεταξύ δημοτικών τηλεοράσεων και δημοτικών ραδιοφώνων. Καλεί, δε, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών ραδιοφώνων και τηλεοράσεων κατά τη διαδικασία χορήγησης των σχετικών αδειών και να μην επιτρέψει την εξομοίωσή τους με εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
Απαιτεί, κατά συνέπεια, να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους, καθώς και να διατηρήσουν τις συχνότητες με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην πολύχρονη πορεία τους.
Εκφράζει την ικανοποίησή του για τα προτεινόμενα άρθρα 17,18 και 19 του Σχεδίου Νόμου  που εισήγαγε η κυβέρνηση στη Βουλή στις 12/7/2017, αναφορικά με τη νομοθέτηση της δυνατότητας σε όσους Δήμους το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της οικείας Περιφέρειας, καθιστώντας τες έτσι «διαδημοτικές». Καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα να στηρίξουν τις ως άνω ρυθμίσεις στη Βουλή.