Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Συμμετοχή της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ Κατερίνης στο Festivalului Internațional de Folclor "Cântecele munților"(CIOFF®-Ro) στη Ρουμανία

Στο πλαίσιο των Διεθνών Πολιτιστικών ανταλλαγών του CIOFF®, το καλοκαίρι του 2010, το Διεθνές Φεστιβάλ παράδοσης «ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» φιλοξένησεγια σειρά παραστάσεων ένα χορευτικό συγκρότημα από την Ρουμανία με την διαδικασία της ανταλλαγής.  
Η Ρουμανική πλευρά ανταπέδωσε την φιλοξενία με την πρόσκληση του χορευτικού συγκροτήματος της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ Κατερίνης, στις εκδηλώσεις, από 10-14 Αυγούστου, του Φεστιβάλ «Τραγούδια των Βουνών» της πόλης Sibiu.

 
Η 30/μελής αποστολή έφτασε στον προορισμό της μέσω Βουκουρεστίου, όπου γνωρίζοντας την πόλη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ρουμανίας και να συναντήσει τον Πατριάρχη.
Η πόλη Sibiu από τις ομορφότερες πόλεις της Ρουμανίας διοργανώνει λαμπρό διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ εδώ και αρκετές δεκαετίες και απόδειξη ήταν η πολυπληθής συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης σε κάθε εκδήλωση. Συναντήσαμε παραδοσιακά σύνολα από την ΚΟΛΟΜΒΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΕΝΕΓΑΛΗ, και 3 τοπικά γκρουπ της περιοχής.   


Στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ ο Δήμαρχος του Sibiu καλωσόρισε τις ξένες αποστολές και στη συνέχεια τις υποδέχτηκε στο χώρο του Δημαρχείου όπου με παραδοσιακό τελετουργικό έγινε και η ανταλλαγή των αναμνηστικών.
Στους χώρους του φεστιβάλ λειτουργούσαν εργαστήρια (workshops) όπου οι προσκεκλημένες χώρες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν και να διδάξουν χορούς από τις πατρίδες τους. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση και η παρακολούθηση και η συμμετοχή της νεολαίας της πόλης σε αυτά τα εργαστήρια.   
Τον κεντρικό πεζόδρομο N. Balcescu Blv. της πόλης, πλημμύρισαν πάνω από 300 χορευτές και μουσικοί από τις χώρες που συμμετείχαν με κατάληξη την Μεγάλη Πλατεία στην σκηνή της οποίας έγινε λαμπρή παράσταση από όλες τις χώρες με τηλεοπτική κάλυψη από το κρατικό κανάλι της Ρουμανίας TVR1 άλλα τοπικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά μέσα. 
Η κεντρική πλατεία (Piata Mare) του ιστορικού κέντρου της πόλης ήταν ο τόπος που όλη την διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξένησε παραδοσιακούς καλλιτέχνες και θεατές.  


Οι αποστολές καθημερινά απολάμβαναν εδέσματα της παραδοσιακής κουζίνας της Ρουμανίας στο Στρατιωτικό εστιατόριο (Army Restaurant) της πόλης που ήταν ειδικά οργανωμένο για τις ανάγκες του φεστιβάλ.
Η αποστολή μας, είχε την ευκαιρία, μαζί με τις άλλες ξένες αποστολές, να παρουσιάσει το πρόγραμμα της και στην γειτονική πόλη SADU, 10 χιλιόμετρα έξω από το Sibiu. Οι κάτοικοι της πόλης με επικεφαλής τον Δήμαρχο τους, υποδέχτηκαν εγκάρδια τους ξένους τους και χειροκρότησαν την παράσταση σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. 
Η τελετή λήξης του φεστιβάλ έγινε με κάθε επισημότητα σε μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου HILTON. Συμμετείχαν πολυπληθή τοπικά μουσικά σχήματα, που μαζί με τα μουσικά σύνολα όλων των προσκεκλημένων χωρών, σκόρπισαν κέφι, χορό και τραγούδι και δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα φιλίας, όπως αρμόζει στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.
Η «Εστία Πιερίδων Μουσών» στη ιστορική της διαδρομή, συμμετείχε με το χορευτικό και το χορωδιακό της σύνολο και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας όπως το Βουκουρέστι, το Κλούζ, το Πιάτρα Νεάμτ και την Τιμισοάρα. Το Σιμπίου ήλθε να προστεθεί στην αλυσίδα των πολιτιστικών ανταλλαγών με την Ορθόδοξη χώρα της Ρουμανίας και ελπίζουμε αυτές να συνεχιστούν, καθώς τοπικά πολιτιστικά σωματεία της πόλης, μας ζήτησαν μελλοντική συνεργασία.
Τα μέλη της αποστολής ευχαριστήθηκαν από τους άνετους και καθαρούς χώρους φιλοξενίας και με τους καλά οργανωμένους χώρους των παραστάσεων.
Η καινοτομία της αποστολής ήταν ότι έδωσε την ευκαιρία στους νεαρούς μουσικούς, Θωμαή Θεοχαροπούλου, Κωνσταντίνα Καπαντα και Ζάχο Χασάνη να αποκτήσουν νέες εικόνες από διεθνείς εμπειρίες, που θα τους είναι χρήσιμες στο μουσικό τους μέλλον. Τους ευχόμαστε να βελτιόνονται διαρκώς και να τους έχουμε πάντα μαζί μας.


Ευχαριστούμε το γραφείο ταξιδίων «Velinis Tours» για τον, άλλη μια χρονιά, άψογο σχεδιασμό του όλου ταξιδιού, με τις συμβουλές και τις υποδείξεις του, αποτέλεσμα της πολυετούς εμπειρίας του. 
Σαν επίλογο της όλης πολιτιστικής συμμετοχής της, η αποστολή είχε την ευκαιρία, μετά το τέλος των υποχρεώσεων της να επισκεφτεί τουριστικά και την πόλη Μπρασώβ για μια «Δρακουλοκατάσταση».
    
Από τη Γραμματεία της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ