Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Αικατερίνεια: Κλείνει ο κύκλος των "Αρχιτεκτονικών Διαδρομών 2017"!

 
 Μετά από τρεις επιτυχημένες "Αρχιτεκτονικές Διαδρομές " που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Αικατερινείων 2017, τα μέλη
του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κλείνουν τον κύκλο γνωριμίας του κοινού της Κατερίνης με τα κτίρια και τις γειτονιές της, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 12:00 το μεσημέρι.


            Η ξενάγηση γίνεται με λεωφορείο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού ΟΠΠΑΠ του Δήμου Κατερίνης και περιλαμβάνει τις περιοχές του κέντρου της πόλης, τα Χηράδικα, την περιοχή και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα Αστικά, τα Ευαγγελικά, τα Καταφιώτικα, την περιοχή και τα κτίρια του Καπνικού Σταθμού. Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στα πέντε χαρακτηρισμένα μνημεία της Κατερίνης, το πρώην Αρχοντικό Τσαλόπουλου, το Αρχοντικό Τσιουπλή, το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης (πρώην Οθωμανικό Διοικητήριο), την Αστική Σχολή και το ναό της Αγίας Αικατερίνης. 


Στάσεις και αναφορές πραγματοποιούνται επίσης σε αξιόλογα κτίρια της πόλης όπως οι οικίες "Μπίσμπα"  και "Ευαγγελάκη", η οικία "Μιχαηλίδη-Πιπέρη", το κτίριο όπου στεγάζεται η Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας, η οικία "Λαϊνόπουλου", το Χατζόγλειο Μέγαρο, ο Τουρμπές κ.ά.


            Η διαδρομή αποδείχθηκε  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον κόσμο που συμμετείχε τις τρεις προηγούμενες Κυριακές σε αυτήν καθώς σε πολλά σημεία της υπάρχει συζήτηση με τους αρχιτέκτονες για θέματα της οικιστικής και ιστορικής εξέλιξης της πόλης!


            Καλούμε το κοινό της πόλης μας, και όχι μόνο, να συμμετέχει σε αυτήν την τελευταία "Αρχιτεκτονική Διαδρομή",  να δει την Κατερίνη από μια αρχιτεκτονική σκοπιά και να γνωρίσει  την ιστορία της όπως μας την αφηγούνται  τα κτίρια και οι γειτονιές της!


           
για το ΔΣ ΣΑΔΑΣ Περίας


η Πρόεδρος                                                             η Γεν. Γραμματέας
Ευριδίκη Μανιάτη                                                   Κατερίνα Χανδόλια