Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Για τις πλημμύρες και τις εγκληματικές ελλείψεις υποδομών

Για άλλη μία φορά γίνεται φανερό με τον χειρότερο τρόπο ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και
των προηγούμενων, δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τα απαραίτητα έργα υποδομής για αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία.
Οι ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Το οδικό δίκτυο του νομού Πιερίας σε πολλά σημεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθήνας είχε κλείσει στο ύψος του Βαρικού Πιερίας λόγω της υπερχείλιση του ποταμού Μαυρονερίου με κίνδυνο να κοπεί η Ελλάδα στη μέση.
Οι ελλείψεις σε απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα  προκάλεσε καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες.
Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Πέλεκα στην Κατερίνη, προβλήματα όπως η αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας που προκαλούν ερωτηματικά για την στατικότατα της γέφυρας και για  αυτό απαιτούμε υπεύθυνη ενημέρωση από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του δήμου για την ασφαλή χρήση της. Έχουν καταρρεύσει τμήματα του παρακείμενου οδικού δικτύου και των πρανών του ποταμού καθώς και υπόσκαψη της κοίτης από τα ορμητικά νερά που δημιουργούν ερωτηματικά για την ανεξέλεγκτη και χωρίς μελέτη αμμοληψία στην κοίτη του από εργολαβική εταιρία. Η κατάσταση αυτή βάζει σε κίνδυνο λαϊκές κατοικίες οι οποίες εκκενώνονται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των σπιτιών από την υποχώρηση του εδάφους.
Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα στη ηλεκτροδότηση όπου χωριά ολόκληρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Επίσης, η Κατερίνη και το Λιτόχωρο αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υδροδότηση. Στο Λιτόχωρο συγκεκριμένα γέμισε το Κέντρο Υγείας  από ηλικιωμένους και παιδιά με κρούσματα γαστρεντερίτιδας από την κακή ποιότητα του νερού μιας και δεν υπάρχουν φίλτρα στο διυλιστήριο του Λιτόχωρου.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 17 Νοέμβρη σε όλο το νομό αφού τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει το 1οΕΠΑΛ, το εσπερινό ΕΠΑΛ και το ειδικό σχολείο καθώς και το κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει το ΔΙΕΚ, το 2ο και 5ο Λύκειο Κατερίνης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τάξεις ολόκληρες να έχουν γεμίσει με νερά  που στάζουν από το ταβάνι.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει παρέμβαση και ερώτηση στον υπουργό υγείας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πλημύρισε στα τμήματα της ψυχιατρικής και της μαιευτικής λόγω βλάβης μηχανισμού.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων όπου λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. Δεν είναι θέμα ακραίου καιρικού φαινομένου αλλά θέμα προτεραιοτήτων, έχουν στην προτεραιότητά τους τις ανάγκες του κεφαλαίου, ανάγκες οι οποίες είναι πάντα σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τώρα χρειάζεται ο λαός να οργανώσει την πάλη του, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ:
·         να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, κατεστραμμένα σπίτια, μικρομάγαζα)
·         ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
·         Έκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους. Βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις, που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
·         Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κ.λπ.
·         Συνολική διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης  της περιοχής, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους.
·         Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.
·         Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.
·         Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, ώστε να εξασφαλίζονται:
·         Αυστηρή τήρηση της επιβαλλόμενης χρονικής ιεράρχησης των έργων, ενιαία και όχι αποσπασματική κατασκευή τους.
·         Περιφρούρηση από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία στα έργα που εκτελούνται.
·         Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
·         Επικαιροποιημένο και αξιόπιστο σχέδιο δράσης και μηχανισμός με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και τα μέσα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινόμενων.
·         Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού, και αντίσταση στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
·         Προστασία των θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, των παραλίων από τα φερτά υλικά. Κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων όμβριων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμος καθαρισμός από φερτά υλικά.
·         Ειδικά μέτρα, για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.
ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ