Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αλέξης Ζορμπάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:

Ο Αλέξης Ζορμπάς (που το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης), έγινε γνωστός ως ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Γεννήθηκε στο Λιβάδι του Δήμου Κολινδρού (Πιερία) το (1865).Ήταν γιος του Φώτη Ζορμπά, ενός πλούσιου τσέλιγκα και κτηματία, και είχε άλλα τρία αδέλφια (την Κατερίνα, τον Γιάννη και τον Ξενοφώντα). Δούλεψε στο Καταφύγι στα κτήματα και στα κοπάδια του, έγινε ξυλοκόπος, και αργότερα έφυγε για τη Χαλκιδική. Στο Παλαιοχώρι έζησε τα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του. Εκεί διέμεινε σε ένα φίλο του και εργάστηκε ως μεταλλωρύχος σε μια Γαλλική εταιρεία εκμετάλευσης μεταλλείων στο Ίσβορο (Στρατονίκη). Γνωρίστηκε με τον αρχιεργάτη του μεταλλείου, Γιάννη Καλκούνη, "έκλεψε" και παντρεύτηκε στο Παλαιοχώρι την κόρη του Ελένη, και έκανε μαζί της οχτώ παιδιά, από τα οποία αγαπούσε ιδιαίτερα την πρωτοθυγατέρα του Ανδρονίκη, αλλά οι πόλεμοι και ο θάνατος της γυναίκας του Ελένης, φέρνουν δυστυχία στην οικογένειά του.

Μετά από όλα αυτά εγκαταλείπει το Παλαιοχώρι και την Χαλκιδική και έρχεται στο Ελευθεροχώρι Πιερίας που απέχει οχτώ χιλιόμετρα από τον Κολινδρό, όπου μένει ο αδελφός του Γιάννης Ζορμπάς, ο γιατρός. Το 1915 φεύγει για το Άγιο Όρος με την απόφαση να γίνει καλόγερος. Εκεί θα γνωριστεί με τον Καζαντζάκη και μια δυνατή φιλία θα αρχίσει να δένει τους δυο άντρες. Κατόπιν πηγαίνουν στη Μάνη όπου εκμεταλλεύονται τα ορυχεία της Πραστοβάς (κοντά στη Στούπα Μεσσηνίας, παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Λεύκτρου στη Μεσσηνιακή Μάνη). Ο Νίκος Καζαντζάκης εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε το έργο του "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".

Η ταραγμένη ζωή του θα σταματήσει στα Σκόπια, όπου εγκαταστάθηκε, ξαναπαντρεύτηκε, έκανε και άλλα παιδιά και νέα οικογένεια. Ασχολήθηκε με την εξορυκτική δραστηριότητα. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάσχεση των ορυχείων από τους Γερμανούς κατακτητές, η πείνα και ναζιστική σκλαβιά τον έστειλαν στον τάφο το (1941). Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο των Σκοπίων Μπούτελ.

Δισέγγονός του ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Σλουγιούμαν Καλλικρατικά !!!

- Το παιδιμ` θα το παίρνουν τζάμπα στου παιδικό όπως από ανταμπαπαντάμ ή θα θελ` να πιάσουμε μπαρίσια; και με ποιόν Βαγγέλ` ;

σλουγιούμαν σα κφόγρουνου

Βλιέπου ντ ψηφουφουρία κι αναρουτιέμι
Γιατί νουμίζω αρέ οτι αυτός που ίνι πρώτους τς ψίφ ,
τόσ΄θα ίνι οι ψίφ' που θα έχ' στου σύνουλου ?

Τα μάτια μας δεκατέσσερα

Μετά τα χθεσινοβραδινά δυσάρεστα γεγονότα,αναγκαστήκαμε να λάβουμε κάποια επιπλέον μέτρα προφύλαξης για τον χώρο μας.
Όπως:

1)Την διαγραφή κάποιων εντελώς άγνωστων προς εμάς συντακτών.
Από δω και στο εξής όποιος θα γίνεται συντάκτης θα τον ξέρουμε το λιγότερο οι διαχειριστές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συντακτών ήταν εξάλλου γνωστή εξ' αρχής.
2)Τη διαγραφή πάρα πολλών αναπάντητων προσκλήσεων προς την αποδοχή νέων συντακτών.
3)Όποιος όμως επιθυμεί να γίνει νέος συντάκτης και δε γνωρίζει κάτι από τα προαναφερθέντα και δε του είχε σταλθεί πρόσκληση,αν θέλει ας στείλει στο email του μπλοκ το ονοματεπώνυμό του και θα του σταλθεί ανάλογη πρόσκληση.
Εν τω μεταξύ το μπλοκ έχει ανέβει πάρα πολύ,τόσο που δε μπορούσαμε να το φανταστούμε εκ των προτέρων ότι θα συνέβαινε σε τόσες λίγες μέρες λειτουργίας του.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον kolindrosrock με τις ενέργειες του οποίου συμπεριληφτήκαμε στη λίστα ιστολογίων στο ευρείας επισκεψιμότητας blog tromaktiko κάτι που είχε τρομερό αντίκτυπο στη δική μας επισκεψιμότητα.
Να ευχαριστήσω επίσης το blog ladygreece για το banner που μας έκανε στο δικό του χώρο.
Μετά από όλα αυτά δημιουργήσαμε μία ακόμη στήλη την "Blogia εξ'αγχιστείας!!!" στην αριστερή πλευρά του μπλογκ μας,που εκεί θα βάζουμε όσους μη Κολινδρινούς μας διαφημίζουν στα δικά τους.
Γι' αυτό σας παρακαλώ όσοι έχετε δει το δικό μας blog αναρτημένο οπουδήποτε στην blogόσφαιρα και να γίνεται αναφορά ή διαφήμιση σας παρακαλώ πολύ να μας το αναφέρετε.
Θα μπαίνουν όλοι και όλα στην συγκεκριμένη στήλη.
Τέλος θα παρακαλούσα πολύ τους συντάκτες μας,να προσέχουν τις ώρες ανάρτησης του προηγούμενου κειμένου,ώστε να μην συμπίπτουν χρονικά όλες μαζί.
Καλά θα είναι να περνάει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα(π.χ. 1 ώρα),ώστε να προλαβαίνουν οι επισκέπτες να σχολιάζουν,να το φιλοσοφήσουν και να το εμπεδώσουν.
Όπως είπε κι ο Βασίλης το πρωί σε κάποια σχόλια,ο οποίος είναι πιο πεπειραμένος bloger(3 χρόνια) από όλους μας,μπορείτε να τις μαζεύετε για τις μέρες που δε θα έχουμε κάτι να γράψουμε αν έχετε ήδη πολλές έτοιμες προς ανάρτηση.
Θα υπάρξουν και τέτοιες στείρες μέρες.
Τώρα είναι αρχή, πάμε πάρα πολύ καλά,υπάρχει ενθουσιασμός και κατεβαίνουν εύκολα τα θέματα.
Κάποια στιγμή όμως θα θυμηθούμε τα λόγια τραγουδιού των ΠΥΞ ΛΑΞ:

"Άδειες στιγμές,η ψυχή μας κενή
τα λόγια υπάρχουν γιατί υπήρχαν εκεί"

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΙΖ:Ποιος πρότεινε την ΑΠΟΧΗ?

Απαντώ στο παρακάτω κουίζ που σας έβαλα χθες αν και το βρήκατε εμμέσως πλην σαφώς

-"Έμαθα κάτι που δεν ήξερα κι οφείλω να το αναφέρω για να το μάθουν και οι υπόλοιποι συγχωριανοί μου.
Θα το θέσω μάλλον ως κουίζ: Την πρόταση για αποχή των Κολινδρινών από εκλογές, ποιος την έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κολινδρού και την υιοθετήσαμε στη συνέχεια όλοι?
Αναμένω απαντήσεις στα σχόλια της ανάρτησης"

Η απάντηση είναι μία και μοναδική:
Βαγγέλης Πολύζος
Μάρτυρες είναι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κολινδρού,
αλλά κι αρκετοί συμπατριώτες μας που ήταν εκείνη τη στιγμή παρόντες ως θεατές στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σλογιούνταν όλτ`ν μέρα

"Ο χαρακτήρας μας είναι αυτό που κάνουμε
όταν νομίζουμε ότι κανένας δεν μας βλέπει."
ΕH. Jackson Brown, Jr., Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

Ιστορίες για αγρίους

"Θα μιγαλώσου κι θα τσ δίξου ιγώ"
Ήταν τα λόγια του μικρού Αλέκου, που για άλλη μια φορά γύριζε από το σχολείο δαρμένος.
Τα άλλα παιδιά τον πείραζαν και του μιλούσαν άσχημα , καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.Μάταια ο δάσκαλος φώναζε τις μητέρες των άλλων Κολινδινών
για να συνετίσουν τα παιδιά τους ...

Βλέπετε παιδί φτωχής οικογένειας ο καημένος ο Αλέκος
ενδιαφερόταν πάντα για το σχολείο περισσότερο παρά για την κοινωνική του ζωή ,
αλλά δυστυχώς η ζωή δεν είναι πάντα γενναιόδωρη και έτσι έκανε τον Αλέκο και κακό παιδί κοινωνικά με πολλά προβλήματα ,αλλά και κακό μαθητή .

Μεγάλωσε ο Αλέκος και έφυγε στα ξένα να βρει την τύχη του την μαύρη,μακριά από γονείς και συγγενείς ,μακριά από τον αγαπημένο του Κολινδρό ,μακριά μεν αλλά με μια κρυφή ελπίδα,να γυρισει πίσω δυνατός και να εκδικηθεί όλους όσους τον κοροίδευαν .

Βέβαια πάλεψε και έγλειψε πολύ στην ζωή του , έκανε παρέα και με περίεργους και περιθωριακούς,τότε, την δύσκολη εποχή της μεταπολίτευσης.
Του μάθανε για το κόμμα , του δώσανε να διαβάσει και 2-3 βιβλία με κάτι μουσάτους στα εξώφυλλα και αυτό ήταν,
μπήκε στο κόμμα, αξύριστος και με σανδάλια όπως όριζε το κόμμα , ερχόταν από καμιά φορά στο χωριό με το λεωφορείο της γραμμής , και κοίταζε αφ' υψηλού τους άλλους στην πλατεία στο καφενείο του Βαγγέλη του Δούλια Κάτω από τα μαύρα χοντρά rayban γιαλιά ।
Οι άλλοι τον κοίταζαν περίεργα όταν πήγαινε να πάρει από τον παραπούρα εφημερίδα,οι Κολινδρινοί τότε δεν βλέπανε τόσο συχνά αυτήν την μεγάλη εφημερίδα με τα
"γιομοστά κόκκινα μεγάλα γράμματα"

Οι άλλοι πήγαιναν στα καπνά ,στην οικοδομή,στα πρόβατα και τον βλέπανε να κάθεται σταυροπόδι στην πλατεία και να διαβάζει εφημερίδα και σταυροκοπιόταν .
Κάποια μέρα ξέφυγε από το στόμα κάποιου που τον είδε και τον αποκάλεσε "η τιμπιέλτς'"
Τότε ο Αλέκος σηκώθηκε και με ύφος περισπούδαστο άρχισε να απαγγέλλει,τους μιλούσε σαν καλοκουρδισμένο στρατιωτάκι που τόσα χρόνια διάβαζε καλά παπαγαλία όλα τα βιβλία και τις εφημερίδες που του είχε επιβάλει το κόμμα.
Είχαν μαζευτεί γύρω του καμιά 50αριά Κολινδρινοί και τον άκουγαν , όταν τελικά διακόπτει τον λόγο του χάνεται μέσα στον κόσμο.
Ένας παππού παραμιλώντας είπε
"αρε τι μαλακίις λιέει ?δε παέν' να φκιάσ καμιά δλιά η τιμπέλτς"

Από τότε δεν τον ξαναείδε κανένας .
Άλλοι λένε πως κληρονόμησε ένα θείο από την Αμερική ,
άλλος πάλι λέει πως παντρεύτηκε μια πλούσια γιατρό από την Αλεξανδρούπολη ,
άλλοι λένε πάλι πως τον ταΐζει το κόμμα(κομματόσκυλο δηλαδή)
αλλά εγώ ξέρω την αλήθεια
και ήρθε η ώρα να σας την πω ...

Ο Αλέκος είναι μια χαρά ,ζει αλλού ,ζει στον δικό του ,προσωπικό Κολινδρό
με τα μαύρα γυαλιά (όχι τα παλιοrayban) αλλά με γυαλί prada
Πλούσιος και αραχτός με νέο αυτοκίνητο κάθε 5ετία
με την εφημερίδα με τα κόκκινα γράμματα παραμάσχαλα συνεχίζει να κάθεται σταυροπόδι έξω από το μαγαζί του διδάσκοντας την ιδεολογία στα παιδιά του σαν να είναι δάσκαλος πανεπιστημίου.
Κόσμος πάει κι έρχεται , όλους τους πειράζει και με όλους τα βάζει στο όνομα της ιδεολογίας και του κόμματος,ο κόσμος δεν ασχολείται τον ξέρει ,τον γράφει,τον αγνοεί....
θα τον ρωτούσα που βρήκε τα λεφτά ,αλλά φοβόμουν να μην μου αρχίσει να μου τσαμπουνάει τις ιστορίες από τα βιβλία του περί προλεταριάτου και ιδεατού σοσιαλισμού.
Φεύγοντας άκουσα δυο που μιλούσαν συνωμοτικά
"Αυτός είναι ο Αλέκος της Μαρίας" είπαν ....
Αυτό ήταν , τότε κατάλαβα ....
είναι δύσκολο και βαρύ φορτίο το φορτίο της ιδεολογίας
μάλιστα δύσκολο όταν πρόκειται να επιλέξεις
αν θα λέγεσαι
Αλέκος της Μαρίας
η Μαρία του Αλέκου.

Το συμπέρασμα ?
Τα χαζά πουλιά τα κάνει ο Θεός φωλιές


Αυτό ήταν μια απλή ιστοριούλα που ήθελα να σας διηγηθώ , δεν έχει να κάνει με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στην ψηφοφορία.
ΑΑ!!! και κάτι ακόμη,τυχόν ονόματα,κόμματα,ΚΚΕ,ιστορίες
δεν δείχνουν κάποιον,είναι σύμπτωση και δηλώνω ρητά πως τις έβγαλα από το μυαλό μου !!!!!!

(και πάψτε επιτέλους όταν συζητάτε για μένα στο χουριό
να με λέτε
κολινδρός ροκ, η κολινδρινό ροκ , η ότι σας κατέβει)
My name is ....KOLINDROCK !!!

«Κri-tha-ra-ki»

ΠΕΡΑ από τις συνομιλίες για σοβαρά θέματα, η ελληνοκινεζική προσέγγιση εκφράστηκε σε όλο της το μεγαλείο και σε θέματα διατροφικού πολιτισμού. Ο μεν Παμπούκης δασκάλεψε τον κινέζο υπουργό Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ πώς λέγεται ελληνικά το «κριθαράκι»- με αποτέλεσμα αυτός να λέει μετά «kri-tha-ra-ki».Ο δε Θόδωρος Πάγκαλος είχε μια αντίστοιχη κουβέντα με τον Γουέν, στο γεύμα που έγινε χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, οι Κινέζοι τρελαίνονται για το ελληνικό λάδι και άλλα ιθαγενή προϊόντα μεσογειακού χαρακτήρα. Ο Θόδωρος λοιπόν- ως μικροκτηματίας και ευπατρίδης καλλιεργητής στην Τζια- εξήγησε στον Γουέν ότι «όλοι οι Ελληνες παράγουμε λίγο πολύ το δικό του λάδι και το δικό του κρασί ο καθένας».

ΤΩΡΑ δεν ξέρω αν αυτό συνιστά προφητεία για το μέλλον της χώρας. Αν δηλαδή ο αντιπρόεδρος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα πως, λόγω των επερχομένων δυσκολιών, οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να προσανατολίζονται στη λογική της «οικιακής οικονομίας».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ « ΤΑ ΝΕΑ»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Προς αυστηροποίηση του νόμου απαγόρευσης του καπνί...

"Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από 1.500-3.000 ευρώ, ή ακόμη και αφαίρεσης του διπλώματος, μελετούν στελέχη του... υπουργείου Υγείας,
για τους οδηγούς που στο εξής θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν στο αυτοκίνητό τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να κατατεθούν την Τετάρτη στη Βουλή ως τροπολογία, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αντικαπνιστικός νόμος και με άλλες, πιο αυστηρές, διατάξεις.

Πέρα από τους διενεργούμενους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται ήδη από την 1η Οκτωβρίου, με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ειδικοί σύμβουλοι έκαναν επισκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία οι άτυποι ελεγκτές ανέφεραν ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό.

Υπήρξαν, ωστόσο, απογοητευτικές αναφορές για περιπτώσεις μπαρ σε ιδιαίτερα πολυσύχναστες περιοχές, όπως το Γκάζι, όπου σε ποσοστό 70% υπήρχαν σταχτοδοχεία και οι θαμώνες κάπνιζαν.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντ.Δημόπουλος υπογράμμισε ότι το μέτρο εφαρμόζεται σταδιακά για λόγους τακτικής, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα αγανάκτησης.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι τις επόμενες εβδομάδες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι ακόμη πιο σκληροί, καθώς σε καθημερινή βάση φθάνουν στο υπουργείο Υγείας αρνητικές αναφορές από τους πέντε μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα εποπτεύει τους δρόμους γύρω από τα σχολεία, ώστε να εντοπίζει οδηγούς, που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες, που άρχισαν να κόβονται πρόστιμα, το τηλεφωνικό κέντρο 1142 έχει δεχθεί 12.382 κλήσεις.

Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έως την Κυριακή, οι κλήσεις ξεπέρασαν τις 118.000, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν καπνίζοντες εντός καταστημάτων, σταχτοδοχεία στα τραπέζια, καθώς και καπνιστές σε χώρους του ιδιωτικού τομέα και εταιρείες.

in.gr
Αναρτήθηκε από tro(ma)ktikos στις 12:24 μ.μ

Διαβάστε το εδώ http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_5954.html?spref=bl

Σύλλουγους Απαϊνών κι κατνών "Ου Νικουλάκ'ς τ' Λούσ"

Aναδημοσιεύουμε τη χθεσινή ανάρτηση από το "Παραγιόμουσιν του μπλογκ. Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις" στη δεξιά πλευρά του μπλοκ,όπως κάναμε χθες με τον "Η Κουλιντρινός Μαμαλάκς".
Γράφουμε κι εκεί αλλά πολλές φορές δε τα βλέπετε και δε μπορείτε να σχολιάσετε.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση γράφτηκε χθες:

Ένα πουλάκ μ'είπι:
Σήμερις κι ώρα που τα πετνάρια θα κμούντι μι τς κότις,θα γιέν σνάντησ των συμβλάτορων τ'Νικολάκ τ'Λούσ,στου καταγώγ γι'αμπάρ τ'Μπιτσιάν.
Παρακλιούντι να μιν παν κι άλλ χουριανοί κι θέλν να κριτσανείν.







Από που κρατάει η σκούφια τ' κι τι ρόλου βαράει:

Στον Κολινδρό κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου (εφέτος γιορτάστηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου) γιορτάζεται η επέτειος της επανάστασης με ιδιαίτερο πανηγυρικό χαρακτήρα και τιμάται ιδιαίτερα η προσωπικότητα του Πρωτεργάτη Ν. Λούση.
Προς τιμή του στήθηκε προτομή στην κεντρική πλατεία του Κολινδρού και πήρε το όνομά του η ομώνυμη πλατεία.

Πρωτεργάτης της Επανάστασης του Κολινδρού
Ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης ήταν η πρωταγωνιστική προσωπικότητα της επανάστασης του 1878, μια μορφή που ακολουθεί τον υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα των μεγάλων ιεραρχών του Γένους. Γεννήθηκε στη Στενήμαχο της Βόρειας Θράκης (ανατολικής Ρωμυλίας), το 1840. Αφού σπούδασε στα σχολεία της πατρίδας του και διακρίθηκε για την επίδοσή του στα γράμματα και το ήθος του έγινε υπότροφος στη Ριζάρειο Σχολή. Σπούδασε εκεί και στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του όπου χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Φιλιππούπολης. Από την θέση αυτή θα παίξει πολυδιάστατο ρόλο για το Έθνος.
Βιογραφικό σημείωμα
Αγωνίζεται κατά της επικράτησης των Τούρκων και πολεμάει στην πρώτη γραμμή στις επάλξεις της ακρόπολης του του Βορειοθρακικού Ελληνισμού την Φιλιππούπολη. Όταν το 1868 κυρήχτηκε η επανάσταση κατά των Τούρκων στην Ελλάδα ο Νικόλαος Λούσης, έφυγε από την Φιλιππούπολη και ήρθε στα Χανιά ως δάσκαλος και πήρε μέρος σ΄αυτήν, επικεφαλής σώματος εθελοντών.
Μετά την λήξη της επανάστασης έρχεται και διδάσκει στο Λύκειο μέχρι το 1874. Η γνωριμία του με τον Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Ιωακείμ, τον μετέπειτα Κων/πόλεως, τον έφερε στην Θεσ/νίκη, όπου σαν συνοδός τον προήγαγε σε Επίσκοπο Κίτρους το 1875, με έδρα τον Κολινδρό.
Επανάσταση 1878
Του ικανού αυτόυ ιεράρχη έργο είναι η επανάσταση του Κολινδρού τον Φεβρουάριο του 1878, την οποία είχε προσχεδιάσει και είχε αναλάβει υπεύθυνα από καιρό. Η επανάσταση αυτή του Κολινδρού και το γεγονός ότι δεν έφερε το ποθητό αγαθό της ελευθερίας στην περιοχή, αλλά πέτυχε την ανατροπή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που "κατασκεύαζε" τη Μεγάλη Βουλγαρία σε βάρος του Ελληνισμού και επιτεύχθηκε η προσάρτηση στα ελληνικά εδάφη, της Θεσσαλίας κι ενός τμήματος της Ηπείρου.
Το τέλος του
Ο Επίσκοπος πικραμένος από την αποτυχία της επανάστασης, πήγε στη Θεσσαλία όπου συνεργάστηκε με του επαναστάτες της και από εκεί στη Λαμία, όπου κάτοικοι και αρχές τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Δεν επέστρεψε στην έδρα του τον Κολινδρό, αλλά αποσύρθηκε σ΄ένα σπίτι στον Πειραιά, όπου πέθανε από φυματίωση στις 29 Ιανουαρίου σε ηλικία 42 μόλις ετών.
Τιμητική διάκριση
Η τότε ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε μετά θάνατον, αποδίδοντας στο νεκρό τιμές υποστρατήγου. Την κηδεία του τίμησαν χιλιάδες λαού, βουλευτές, υπουργοί και ο τότε Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης.

Το παραπάνω κείμενο είναι από το site του Α' Δημοτικού σχολείου Κολινδρού
http://1dim-kolindr.pie.sch.gr/lousis.htm

ΑΝΤΡΕΛΑ

Αφού θέλ'τι απουχή,να βρούμι άλλον τρόπου, κι να μην ψηφίσουμι,μα κι δήμαρχου να βγάλουμι! Να τ'ς βάλουμι όλ' τ'ς υπουψήφιοι ζ'μπλατεία να παίξουν αντρέλα! Τόσα πλατάνια έχουμι, δε χρειάζιτι να στήσουμι παλούκια! Κι όποιους φάει πιρισσότιρ' καβαλίκα, να γέν΄δήμαρχους! Στρέχ'τι;;;

Πρέπει να ντρέπεσαι αν έχεις τσίπα

Εσύ που παραβιάζεις με τον τρόπο σου την ψηφοφορία και που σε παρακολουθώ ώρα τώρα,που είσαι από τον Κολινδρό χρησιμοποιείς explorer safari,έχεις windows 7,μας ψάχνεις με την http://kolindrinamaslatia.blogspot.com στο google.com κάθε 20 δευτερόλεπτα,σταμάτησες στις 00:58:15 την τελευταία ψήφο σου και σε κάναμε πρόσκληση για συντάκτη,θέλω να δω πόσους ψήφους ακόμα θα δώσεις στον Δανιηλίδη?
Να ξέρεις ότι όσους και να δώσεις, δε θα μετρήσουν για το συγκεκριμένο άτομο κι ας είναι μερικοί αληθινοί,επειδή έπαιξες κι έχασες.
Να ξέρεις επίσης ότι όλοι όσοι θέλουν να διαβάλουν,να παίξουν,να διασκεδάσουν και να κάνουν κακό,το πρώτο χρόνο χαίρονται.
Λυπάμαι ειλικρινά για αυτή τη κακιά συνήθεια που έχεις.

Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη.

Οταν μεγαλώσου θα γίνου Δημοτικός σύμβουλος

Πλησιάζουμι τς Δημουτικιές Εκλογιές κι οι Δημουτικ Σύμβουλ` φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Και πουλί καλά κάμουν από τ`ν στιγμή που είνι άλλουστε δικαίωμα τ` καθενός να δηλών` υποψήφιους μι όποιαν παράταξ` θελ` η κάθε υποψήφιους.
Αλλά...
Κάτ μ` λέει ότι τα πράγματα δεν είνι ακριβώς έτς` που έπριπιε να είνι. Ναι είναι δικαίωμα τ` καθενός, αλλά έχουν όλ` τα προυσόντα για τ`ν θέσ; Έχω διει κατά καιρούς κάθ` έναν καρυδιάς καρύδ`, να κατεβαίν` τς` Δημοτικιές Εκλογιές. Απ` τς σοβαρές προσωπικότητες με τ`ν απαιτούμεν μόρφωση και νοημοσύν, μέχρι τουν "μάγκα" τς γειτονιάς με τς τρελές γνωριμίες. Και όσο περνάν τα χρόνια, λιγοστεύουν οι σοβαροί και πληθαίνουν οι celebrities.

Κλασκόν παράδειγμα είνι του φαινόμενου που ξαφνικά όλ` αυτνι σε θμούνται κι νοιάζουνται για σιένα και τ`ν οικουγένεια σου. Άτομα που ή δεν τ` ήξερες πουτέ ή ενιώ παλιότερα τα συναντιούσες τσ δρόμ` κι έκαναν πως δεν σιε έβλεπαν ή δεν σι θιυμούνταν, τώρα σε φωνιάζουν από δύο στενά μακριά για να σου πουν μια καλησπιέρα και όλους τυχαίους μιάς που τς έφερε η κουβέντα να σου δώκουν τν κάρτα τς κι να σου πούν ότ κατεβαίνουν τ`ς εκλογιές. Του πιό χυδαίο είναι ότ` σε μια επουχή οικουνουμικής κρίς` και μεγάλς ανεργίας, όπου η κόσμους ψάχν` απελπισμιένα για μια χείρα βοηθείας, έρχονται αυτ`νοί και σε τάζιουν πράγματα σε ψηφουφόρς για τα οποία δεν είναι αρμόδιοι αυτνοί ή σι κάποιες περιπτώ`ς η ίδιος η Δήμαρχους. Αυτόυ γίνιται είτε επειδή μπερδεύετε και νουμίζ` πως πάν` για να βγούν` οι ίδιοι Δημάρχοι ή επειδή δεν ξέρουν ούτε αυτοί ποιές είναι οι αρμοδιοέτητες τ`ς ή απλά για να πούν ότι μπορούν και να πάρουν τν ψήφουσ. Για τν πρώτη περίπτωσ` δεν έχω να ειπω τίποτα. Δεν είμι ειδικός, να βρούν έναν και να ζητήσουν τν ευθύνη εκεί. Η τρίτη περίπτωση είναι η πιό αξιολύπητ` αλλά πουλλές φουρές πιάν`. Για τν δεύτερη περίπτωση έκανα τουν κόμπόσο και βρήκα απου του Υπουργείου Εσουτερικών τον "Κανονισμό Λειτουργίας Του Δημοτικού Συμβουλίου". Εκεί μπουρείτε να βρήτε τα πάντα σχετικά με τις αρμοδιότητες και τον τρόπον λειτουργίας. Βλέπετε ξαφνκά όλοι αγαπούνε τουν τόπου τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα λεφτά. Όλ`τους θιέλουν να βοηθήσουν τ`ν περιοχή τους ασχέτως τς αμοιβές τους. Και όταν περάσουν τα χρόνια και γι` άλλη μίαν φορά δεν έχ` γιν` τίποτα τς προκοπής, σου λένε "εγώ ένιας απλός σύμβουλος ήμουν. τι να έφτιανα;"

Λυπητιρές όμους είναι οι περιπτώσεις όπου τσι ίδιες εκλογές κατεβαίνουν δύο φίλ` ή συγγενείς και τσακώνουνταν γιατί θα μοιραστούν τς ιδιους ψήφους. Και δεν είναι μόνον αυτό, πού να ακούσετε τι λέει ο ένας για τουν άλλνον. Ο ένας κατακρίν` τουν άλλνο είτε για τς πολιτικές του ικανότητες και ιδεουτολογίες, είτε για του κοινωνικό τα` επίπεδο και τν μόρφωση. Ήθελα να 'ξερα δεν σκέφτουνται; Έχουν τυφλωθεί τόσον πουλί από το ψώνιο τς πολιτικής που δεν σέβουνται τίποτας; Δεν θμούνται που πριν κάτ` χρόνια παίζαν` μαζί στου δρόμου και κάναν διάφορες ταρζανιές τς οποίες θα έπρεπε να συζητάνε τώρα με τς οικογένειες τους και να γελάνε; Αντί αυτού προσπαθεί ο ένας να φανεί καλύτερους απ` τον άλλνονε, εεε όχι με τα επιτεύγματα του αλλά με τα λάθη τ` άλλουνού. Και πέφτουν όλ` στο ποιός είναι λιγότερο λάθος και όχι ποιός είναι σωστός.

Οι υποψήφ` Δήμαρχ` από τ`ν άλλνή μεριά, ίσως να κάμουν και καλά που μαζεύουν όποιουν θιέλουν, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τς γνωριμίες τ` καθενός, αντί να ψάξουν για πραγματικά άξια άτομα για του Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτνοί άλλωστε μπορεί να κάθουνται στν καρέκλα,και να λέν "Δε βαριέσαι... αφού μπορεί να μου φέρ` κι 150 ψήφοι". Η συνταγή αυτή πιάν` 100 χρόνια τωρα και εκεί φταίμι κι εμείς. Γιατί μπορεί απο μέσα μας να λέμι "που πας ρε Καραμήτρο" αλλά μιτά πάμι και τς ψηφίζμ.

Τέλος, για αυτούς τους λίγους που στην πραγματικότητα πάνε για να κάνουν κάτι καλό, τους δίνω τις θερμές μου ευχές και τους εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας να πετύχετε κάτι σε μια κοινωνία που πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι μόνοι που μπορούν να σας εμποδίσουν να το καταφέρετε είναι οι συνάδελφοι σας.
Ευχαριστώ πολύ για τα κείμενα τον Kolindrock για την καινοτομία του ...που άνοιξε τον δρόμο.... και το blog http://aero-logies.blogspot.com/2010/10/blog-post.html για την ιδέα του κειμένου

Το γράμμα

«Αγαπητέ Γιώργο, με λένε Μαρία και ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις! Τις προάλλες έφυγα για τη δουλειά, αφήνοντας τον άνεργο σύζυγό μου στο σπίτι να βλέπει τηλεόραση ως συνήθως. Δεν είχα απομακρυνθεί περισσότερο από 500 μέτρα, όταν η μηχανή άρχισε να κάνει διακοπές και έσβησε.Το άφησα και γύρισα με τα πόδια στο σπίτι, για να ζητήσω τη βοήθεια του συζύγου μου. Τον βρήκα στο κρεβάτι μας με την κόρη των γειτόνων. Είμαι 52 χρόνων, ο σύζυγός μου 54 και η κόρη των γειτόνων 25. Όταν άρχισα να τον ρωτάω, μου αποκάλυψε ότι η σχέση του με την μικρή διαρκεί εδώ και έξι μήνες, από τότε που έχασε τη δουλειά του. Το καταλαβαίνω ότι η ανεργία τον κάνει να νιώθει άχρηστος και θλιμμένος, του ζήτησα όμως να διακόψει την σχέση με τη μικρή και τον απείλησα ότι αν δεν το κάνει θα φύγω. Έκτοτε γίνεται όλο και πιο απόμακρος και φοβάμαι ότι τον χάνω. Εγώ τον αγαπώ, δυσκολεύομαι να τον εγκαταλείψω, αλλά δεν αντέχω και την κατάσταση αυτή. Μπορείς να με βοηθήσεις;»
Η απάντηση του Γιώργου
«Αγαπητή Μαρία, όταν ένα αυτοκίνητο κάνει διακοπές έπειτα από τόσο μικρή απόσταση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ξεκίνα ελέγχοντας αν υπάρχουν σκουπίδια στο σωληνάκι του καυσίμου. Αν είναι καθαρό, έλεγξε την πολλαπλή εισαγωγή και επίσης τα καλώδια σύνδεσης. Αν τίποτε από αυτά δεν σου λύνει το πρόβλημα, τότε μπορεί να είναι ελαττωματική η αντλία βενζίνης και να προκαλεί πτώση της πίεσης στα μπεκ ψεκασμού. Ελπίζω να σε βοήθησα».