Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ένας νεκρός, 350 σπίτια καμμένα στο Κολοράντο – Σε κατάσταση καταστροφής η πολιτεία


Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο «αναγκάζοντας» τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ
Ομπάμα να κηρύξει την πολιτεία σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής».
Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τον βρήκαν νεκρό μέσα στο σπίτι του, που έγινε στάχτη. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Ούτε για τις συνθήκες του θανάτου του, ούτε για την ταυτότητά του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αγνοείται η τύχη ενός δεύτερου, που ζούσε στην ίδια διεύθυνση με το θύμα.


Μέχρι στιγμής, έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα 350 σπίτια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα που παρακολουθεί τις πυρκαγιές (Inciweb.org), περισσότερα από 20.000 κτίρια απειλούνται από τις φλόγες, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν να απομακρύνουν 36.000 ανθρώπους. Περίπου 6.700 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί.

Την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται στο Κολοράντο για να εκτιμήσει τις ζημιές από τις χειρότερες πυρκαγιές που έπληξαν ποτέ την πολιτεία. 
Η απόφαση του Ομπάμα να κηρύξει το Κολοράντο σε "κατάσταση μεγάλης καταστροφής" σημαίνει πως οι αρχές της δυτικής αυτής πολιτείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τουλάχιστον τα μισά από τα ομοσπονδιακά πυροσβεστικά μέσα έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία και ειδικά στην περιοχή του Κολοράντο Σπρινγκς, που έχει πληγεί περισσότερο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά. Περίπου το 15% των πυρκαγιών έχουν σβήσει, με τους πυροσβέστες να έχουν σημειώσει πρόοδο το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών: η ένταση των ανέμων έχει «πέσει», η θερμοκρασία το ίδιο και το ποσοστό υγρασίας ανέβηκε.

Οι πυροσβέστες του Κολοράντο αντιμετωπίζουν και άλλες πυρκαγιές ειδικά αυτή του Χάι Παρκ κοντά στο Φορτ Κόλινς, η οποία έχει καταστρέψει 35.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Συνολικά 40 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικότερες εκτός από αυτή του Κολοράντο, στη Γιούτα, τη Μοντάνα, το Νέο Μεξικό, ακόμα και την Αλάσκα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Gazette του Κολοράντο Σπρινγκς αρκετοί είναι εκείνοι που συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να περάσουν στις περιοχές που έχουν εκκενωθεί.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS