Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα σχετικά με τα δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ


Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, με κοινοποίηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη έστειλε ο
Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με τα δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
     Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από τον Υπουργό «την επιτάχυνση εκκαθάρισης και αποπληρωμής των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία» καθώς σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων «η αδυναμία των τραπεζών να λαμβάνουν, από εκχώρηση, πιστοποιήσεις λογαριασμών δημοσίων έργων απέκλεισε και τις ελάχιστες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις από τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς, αφού πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τα δημόσια έργα προς εκτέλεση. Μόνο τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έχουν ροή πληρωμών αλλά είναι τόσο μεγάλη η καθυστέρηση αποπληρωμής λόγω αγκυλώσεων γραφειοκρατίας, που στην ουσία αι τα έργα αυτά εξοφλούνται με τρομακτική χρονική καθυστέρηση».
           
    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
     «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
     Λάβαμε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων με την οποία ζητείται η επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
    Εδώ και δυόμισι χρόνια ακούμε για ανάπτυξη, όμως δεν είδαμε καμία κίνηση ουσίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντιθέτως, όλα συνέτειναν στο αντίθετο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις όλων των τάξεων και μεγεθών ή να έχουν πτωχεύσει ή να βρίσκονται εισηγμένες στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου.
    Σύμφωνα με την επιστολή, η αδυναμία των τραπεζών να λαμβάνουν, από εκχώρηση, πιστοποιήσεις λογαριασμών δημοσίων έργων απέκλεισε και τις ελάχιστες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις από τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς, αφού πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τα δημόσια έργα προς εκτέλεση. Μόνο τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έχουν ροή πληρωμών αλλά είναι τόσο μεγάλη η καθυστέρηση αποπληρωμής λόγω αγκυλώσεων γραφειοκρατίας, που στην ουσία αι τα έργα αυτά εξοφλούνται με τρομακτική χρονική καθυστέρηση. 
     Επειδή βιώνουμε την τελευταία ευκαιρία για έξοδο από την κρίση, οι υποσχέσεις της παρούσας κυβέρνησης για ανάπτυξη δεν πρέπει να πέσουν στο κενό, κάτι που θα είναι ολέθριο για την κοινωνία ολόκληρη και για τη χώρα.
    Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ενεργήσετε άμεσα τα δέοντα και να δώσετε τις κατάλληλες εντολές για επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης και αποπληρωμής των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία. Ο τόπος, η κοινωνία, δεν έχουν ούτε άλλες αντοχές ούτε άλλες ανοχές. Η κυβέρνηση έχει χρέος να δώσει ώθηση ανάπτυξης εδώ και τώρα!
Με εκτίμηση,
Ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Δ. Ψωμιάδης»