Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και Ευπαθείς Περιοχές, για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:

1. Το Ν. 3852/10(ΦΕΚ Α΄ 87/07-06-2010) ΠΕΡΊ “Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης”
2. Το Π.Δ. 133/2010 «Οργανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» (ΦΕΚ 226//27.12.2010)
3. Το άρθρο 12 του Ν. 3013 / 2002 (ΦΕΚ Α΄ 102.01.05.2002) περί «Αναβάθμισης της Πολιτικής προστασίας και άλλες διατάξεις»
4. Τις διατάξεις περί αντιμετώπισης πυρκαγιών του Ν. 998/79 (κεφάλαιο τέταρτο) και ιδιαίτερα το άρθρο 36 αυτού.
5. Την παράγραφο 1.7 του με Αρ. Πρωτ. 1521 / 21 - 03 – 2013 εγγράφου της Δ/νσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας(Γ.Γ.Π.Π.), του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών».
6. Την από 17 Απριλίου 2013 συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.ΟΠ.Π.) της Π.Ε. Πιερίας, για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που ενδέχεται να εκδηλωθούν στην Π.Ε. Πιερίας.
7. Την από 31 Μαΐου 2013 σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα «την αστυνόμευση στον Όλυμπο»
8. Την από 4η Ιουνίου 2013 σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων και των Εθελοντικών οργανώσεων με θέμα «την αστυνόμευση των ορεινών όγκων(Όλυμπος & Πιέρια) στην Π.Ε. Πιερίας, με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο».
9. Τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην περιοχή και την ανάγκη επιβολής του παραπάνω προληπτικού μέτρου.
10. Την με αριθ. Πρωτ. ΦΦΚ1 /ΟΙΚ. 220437(1413)/10-06-2013 Απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία εξουσιοδοτεί τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, να συγκαλούν τα ΣΟΠΠ των Π.Ε. αρμοδιότητας τους, προκειμένου να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και «Ευπαθείς Περιοχές» σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην περιοχή ευθύνης τους

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Απαγορεύουμε την κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων, από σήμερα 14 Ιουνίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013, και από ώρα 21:00 έως 06:00 της επομένης, σε όλο το δασικό μη ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, καθώς και στα δάση και δασικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου των Πιερίων και του Τίταρου.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα - οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα και προσωπικό των Υπηρεσιών και των Δήμων, εκείνα που εξυπηρετούν τις δασικές εργασίες και την κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς και οι έχοντες ειδική άδεια του Δασαρχείου.

Β. Απαγορεύουμε τη διαμονή (ελεύθερη κατασκήνωση στην ύπαιθρο) σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, καθώς και των δασών και δασικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου των Πιερίων και του Τίταρου, όπως και την κυκλοφορία πεζών στα μονοπάτια, για το χρονικό διάστημα από σήμερα 14 Ιουνίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013, και από ώρα 21:00 έως 06:00 της επομένης.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπουμε καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο τη διαμονή, στους χώρους των μαντριών, των κτηνοτρόφων που έχουν δικαίωμα άσκησης βόσκησης στα δάση της περιοχής, καθώς και των συνεργείων που εκτελούν δασικά έργα στην περιοχή των αντίστοιχων εργοταξίων, καθώς και των εχόντων ειδική άδεια του Δασαρχείου.

Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης ανατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης και τη Δ/νση Δασών Πιερίας.

Η Δ/νση Δασών Πιερίας να εξακολουθήσει τον έλεγχο και ενημέρωση για τη συμπεριφορά στο δασικό χώρο, όσων εισέρχονται και κινούνται στα ανωτέρω δάση και δασικές εκτάσεις, όπως μέχρι τώρα πραγματοποιεί.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου να εξακολουθήσει τον έλεγχο όσων εισέρχονται στην περιοχή ευθύνης του, όπως μέχρι τώρα πραγματοποιεί.

Οι Δήμοι, κατά την κρίση τους, να οργανώσουν στατικά σημεία πληροφόρησης και ενημέρωσης των εισερχομένων στις ευαίσθητες περιοχές, ιδίως τις πλέον κρίσιμες ημέρες και ώρες της αντιπυρικής περιόδου.

Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 458 Π.Κ., εάν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ