Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ 3-20 ΕΤΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ




Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τη δεκαετία του 1980 σχεδιάζει και υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καθώς ανάμεσα στους στόχους του πρωτεύουσα θέση έχουν η καλλιέργεια, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία μέσα από την τέχνη.

Με τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επιδιώκει την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία υπό την καθοδήγηση έγκυρων επιστημόνων, των οποίων οι ειδικότητες συνδυάζουν τη θεωρητική κατάρτιση, την ιστορία της τέχνης, τη μουσειολογία, τα εικαστικά την παιδαγωγική, κτλ.
Στα επιτυχημένα επί σειρά ετών μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης προστίθενται στη δυναμική του νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά και νέους 3-20 ετών. Η έναρξη των εργαστηρίων ορίζεται από το Σεπτέμβριο του 2013 και οι εγγραφές ξεκινούν από τηνΤετάρτη 3 Ιουλίου 2013.
Οι εγγραφές γίνονται στο πωλητήριο τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Τα δίδακτρα για τον κύκλο των 10 συναντήσεων ανέρχονται στα 145€. Για το δεύτερο και το τρίτο παιδί ορίζεται έκπτωση 10%, δηλαδή τα δίδακτρα για το δεύτερο και τρίτο παιδί ανέρχονται στα 130€ αντίστοιχα.
Η διασφάλιση της θέσης γίνεται με την εγγραφή και την καταβολή του αντίστοιχου ποσού, ενώ είναι αδύνατο να γίνει τηλεφωνική κράτηση θέσης για το πρόγραμμα.

Με εκτίμηση,
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων ΜΜΣΤ



Αναλυτικά τα προγράμματα:


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ»

Τα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» διεξάγονται  από τον Ιανουάριο του 2004, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στα μουσειοπαιδαγωγικά  εργαστήρια τέχνης οι μικροί μας φίλοι μέσα από μια ποικιλία βιωματικών μεθόδων, δράσεων και ερεθισμάτων προσαρμοσμένων στα ηλικιακά τους χαρακτηριστικά, εξοικειώνονται με το περιβάλλον του μουσείου, «συνομιλούν» με τα εκθέματά του, ψυχαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με τάσεις και ρεύματα της σύγχρονης τέχνης και εκφράζονται δημιουργικά.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν μια σειρά μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις οργανώνονται γύρω από μια ενιαία θεματική που ανανεώνεται ανά έτος· ακολουθείται, δηλαδή, ένα ελαστικό θεματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται κάθε ομάδα παιδιών.

Οι εφαρμογές σχεδιάζονται και υλοποιούνται από μουσειοπαιδαγωγούς σε συνεργασία με εκπροσώπους άλλων ειδικοτήτων προερχόμενων από τα εικαστικά, την παιδαγωγική, τις παραστατικές τέχνες, τη μουσειολογία, την ιστορία της τέχνης και την αρχιτεκτονική.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις και παραλλαγές που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των παιδιών όλων των ηλικιών. Οι διαφοροποιήσεις αφορούν στη συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους, με τους γονείς τους, και στα εξειδικευμένα εργαστηριακά προγράμματα που εστιάζουν σε μια εικαστική περιοχή (design, φωτογραφία, ψηφιακά μέσα) εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των παιδιών και διευρύνοντας το πεδίο της εικαστικής τους έκφρασης.

Το ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει είκοσι δίωρες συναντήσεις που οργανώνονται σε δύο κύκλους κατά το ακαδημαϊκό έτος:


Α’ Κύκλος: Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος: κύκλος 10 συναντήσεων
Β’ Κύκλος: Ιανουάριος- Μάιος: κύκλος 10 συναντήσεων


Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… στο μουσείο
Το πρόγραμμα «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ… στο μουσείο» επιδιώκει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και να τους δώσει τη δυνατότητα να πειραματιστούν με πληθώρα εικαστικών υλικών και τεχνικών, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, το κολλάζ, η video art, η installation, η performance και άλλα και ξεδιπλώνοντας τις δημιουργικές τους ικανότητες, να εκφραστούν καλλιτεχνικά- να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ τα δικά τους έργα, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του μουσείου.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας
4-11 ετών
Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης:
Παρασκευή:17.00-19.00 | Σάββατο:11.30-13.30 | Κυριακή:11.30-13.30


Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου
Στο πρόγραμμα «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου», τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν και δημιουργούν σε συνεργασία   με το γονέα τους.
Ακολουθώντας τους γενικούς στόχους των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τέχνης παρέχεται στα παιδιά η δυνατότητα να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να ανακαλύψουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να  «δημιουργήσουν» ατομικά και ομαδικά με την ασφαλή παρουσία και συνεργασία του γονιού τους. 
Ο γονιός, άλλοτε αναλαμβάνοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον μουσειοπαιδαγωγό και το παιδί και άλλοτε ενθαρρύνοντάς το να εκφράσει τις σκέψεις του, ανακαλύπτει σταδιακά νέους τρόπους «συνομιλίας» με το παιδί του.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας
3-4 ετών με τη συνοδεία του ενός γονέα
Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης:
Τετάρτη 17.15-18.15                Πέμπτη 17.15-18.15
                   18.45-19.45



ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ… LABS

Design Lab
για παιδιά

Στο Design Lab τα παιδιά εισάγονται στο μαγικό κόσμο των αντικειμένων που μας περιβάλλουν και μέσα από την αντιπαραβολή χρηστικών και καθημερινών αντικειμένων με έργα τέχνης, αναζητούν αναλογίες, διερευνούν, σχολιάζουν και εξοικειώνονται με την «τέχνη του καθημερινού».
Μαθαίνουν να παρατηρούν τις ποιότητες των αντικειμένων γύρω τους (χρήση, υλικό, υφές, χρώματα), εξερευνούν την ταυτότητά τους, ανακαλύπτουν τα μυστικά της συσκευασίας (package design), ενεργούν με γνώμονα την οικολογία.
Με την πεποίθηση ότι το Design είναι η βάση της δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος, περνάμε τη σκυτάλη στα παιδιά για να κρίνουν, να επιλέξουν και να δημιουργήσουν τα αντικείμενα που θα διαμορφώσουν τον δικό τους κόσμο…
Το συντονισμό του Design Lab, έχει ο Δρ. Γιώργος Λιαμάδης, Λέκτορας Α.Π.Θ., με την επιστημονική του ομάδα. 

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 
8-12 ετών
Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης:
Παρασκευή:17.00-19.00



Photo Art Lab
για παιδιά


Το πρόγραμμα ‘Photo Art Lab’ επιδιώκει να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της σύγχρονης εικαστικής φωτογραφίας με στόχο να διερευνήσουν τις πολυάριθμες δυνατότητες έκφρασης, που προσφέρουν τόσο τα αναλογικά μέσα της φωτογραφίας, όσο και οι ψηφιακές εφαρμογές της και να εφεύρουν εκ νέου τον κόσμο μέσα από το φωτογραφικό φακό.
Τα παιδιά ερχόμενα σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, ανακαλύπτουν το διαφορετικό ιδίωμα του κάθε καλλιτέχνη, αναγνωρίζουν τρόπους διαχείρισης του θέματος και οξύνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα οπτικά ερεθίσματα γύρω τους.
Στη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά πειραματίζονται με τη σύνθεση, το κάδρο, τις τεχνικές λήψης, διερευνούν τη σχέση φωτός-σκιάς, τη χρήση της φωτογραφίας στα άλλα είδη τέχνης, τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή επεξεργασία, το φωτο-μοντάζ και ανακαλύπτουν σταδιακά  τη «μετα-φωτογραφία».


Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 
8-12 ετών
Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης:
Παρασκευή 17:00-19:00 |Σάββατο 9:20-11:20



New Media Art Lab
για παιδιά


Το New Media Art Lab εστιάζει στην αξιοποίηση των αναρίθμητων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα ψηφιακά μέσα και ο κόσμος των υπολογιστών στη διεύρυνση των ορίων της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης. 
Στόχος του είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία, τις καινοτομίες, αλλά και τα ζητήματα που εισάγει η τέχνη των Nέων Mέσων (video art, digital art, computer graphics, animation, generated art, net art κ.α.) και η παράλληλη καλλιέργεια του «βλέμματος» των παιδιών αναφορικά με τον τρόπο που αντικρίζουν ή διαχειρίζονται τις εικόνες γύρω τους.
Με αφετηρία την επεξεργασία της δυσδιάστατης εικόνας τα παιδιά ακολουθούν μία διαδρομή εξοικείωσης με το νέο λεξιλόγιο του οπτικού μας πολιτισμού, πειραματιζόμενα με τα ψηφιακά εργαλεία και τις εντολές των γνωστότερων προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας.
Στην πορεία δημιουργούν και εκφράζονται μέσα από ένα εύρος διαδικτυακών προγραμμάτων, πραγματοποιούν αναλογίες και συνδέσεις ανάμεσα στη χειρωνακτική και ψηφιακή πράξη και πάντα με έμπνευση τα έργα του μουσείου, προχωρούν στην ομαδική παραγωγή έργων κινούμενης ή τρισδιάστατης εικόνας.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 
9-13 ετών
Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης:
Παρασκευή:17.00-19.00 | Σάββατο:11.30-13.30 | Κυριακή:11.30-13.30


 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα παρακάτω προγράμματα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013:

Mechanic Art Lab
για παιδιά
Το εργαστήρι Μec Αrt Lab έχει στόχο να εισάγει τα παιδιά στην κινητική και διαδραστική τέχνη και τους τρόπους που επικοινωνεί με το κοινό μέσα από τον πειραματισμό, το τυχαίο και το παιχνίδι με το θεατή.  Στη σειρά των συναντήσεων τα παιδιά ανακαλύπτουν και πειραματίζονται με τις δυνάμεις της μηχανικής, του μαγνητισμού, του ηλεκτρισμού και των στοιχείων της φύσης ως πηγής ενέργειας, αλλά και ως παράγοντα των έργων τους. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τα παιδιά για να δημιουργήσουν τα δικά τους διαδραστικά και κινητικά έργα κατασκευές.
Ζητήματα όπως οι έννοιες του χρόνου, του ρυθμού, της διάδρασης στην τέχνη, αλλά και θέματα όπως η τεχνολογία στο σύγχρονο κόσμο και η σχέση της τέχνης με την επιστήμη και την τεχνολογία, αποτελούν σημεία εξερεύνησης του εργαστηρίου.
Απευθύνεται
σε παιδιά ηλικίας
8-12 ετών

Κύκλος 10 συναντήσεων

Hμέρες και ώρες υλοποίησης:
Παρασκευή 17.00-19.00 | Κυριακή 11:30-13:30


  Sound Art Lab
    για παιδιά



Το εργαστήριο Sound Art Lab εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της ηχητικής τέχνης, στον οποίο η μουσική και ο ήχος συνδέονται με τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει ο ήχος στη δημιουργία έργων τέχνης, τα οποία επικοινωνούν με το κοινό μέσω της αίσθησης της ακοής.
Με αφορμή τη μόνιμη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου τα παιδιά μεταφράζουν τις εικαστικές έννοιες των έργων τέχνης σε ηχητικά ερεθίσματα, ενώ το ίδιο το μουσειακό περιβάλλον αναγνωρίζεται ως ηχοτοπίο για να δημιουργήσουν τις δικές τους ηχητικές συνθέσεις.
Το εργαστήρι περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο δημιουργία ήχων και ηχοτοπίων με τη χρήση υλικών και καθημερινών αντικειμένων, τη χρήση του σώματος και της φωνής, ενώ σταδιακά στη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά εισάγονται στις έννοιες της μουσικής σύνθεσης με βάση τις αρχές της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης και της μουσικής avant-garde (John Cage, Xenakis, κτλ). Η παραγωγή των ηχητικών έργων τέχνης ολοκληρώνεται με τη χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας ήχου, με τις διαδικασίες της ηχογράφησης, τη σύνθεσης και του μιξαρίσματος.
Απευθύνεται
σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Κύκλος 10 συναντήσεων

Hμέρες και ώρες υλοποίησης:
Σάββατο 11:30-13:30




Family Workshops




Στο πρόγραμμα  Family  Workshops οι τέχνες συναντώνται στις ποικίλες εκφράσεις τους και γίνονται το μέσο για να βιώσουν παιδιά και γονείς την εξέλιξη στη σύγχρονη τέχνη, να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από διαδοχικές θεματικές -projects τα οποία ολοκληρώνονται σε σειρά 3 ή 4 συναντήσεων κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου.
Οι θεματικές  αντλούν έμπνευση άλλοτε από τα βιώματα και τις εμπειρίες των παιδιών και άλλοτε από τα έργα τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα καλλιτεχνικά ρεύματα, την αρχιτεκτονική και από τα διαφορετικά πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η χαρακτική, η φωτογραφία, η sound art κ.λπ.
Γονείς και παιδιά καλούνται να συνεργαστούν για την επίλυση ενός κοινού προβλήματος, αποκτούν κοινές εμπειρίες, μοιράζονται  συναισθήματα, καλλιεργούν   με θετικό τρόπο τη σχέση τους και σταδιακά ανιχνεύουν μέσα από το «βίωμα» μελλοντικές κλίσεις και προτιμήσεις των παιδιών.

Απευθύνεται
σε  παιδιά ηλικίας
6-8 ετών με τη
συνοδεία ενός γονέα


Κύκλος 10 συναντήσεων

Hμέρες και ώρες υλοποίησης:
Κυριακή 11:30-13:30




ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ
ΕΚΦΡΑΣΗΣ


Επιστημονική επιμέλεια:

Α. Φ. Βέττας,
Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.


Το εργαστήρι θεατρικής έκφρασης ΜΜΣΤ στοχεύει στην πολυπρισματική προσέγγιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας φέρνοντας τη σύγχρονη τέχνη και το μουσείο  σε συναρμογή τις παραστατικές μορφές τέχνης και τη θεατρική έκφραση. Με  γνώμονα την τέχνη του θεάτρου και τα επιμέρους στοιχεία που το συνθέτουν (κείμενο, σκηνοθεσία, υποκριτική, σκηνογραφία, ενδυματολογία, χορός, μουσική) τα παιδιά που θα το παρακολουθήσουν, θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα των ορίων  ανάμεσα στις τέχνες, να γνωρίσουν τις ειδικότητες που σχετίζονται με το θέατρο, αλλά και να ανακαλύψουν ένα πολύτιμο εργαλείο αυτογνωσίας και συλλογικής δημιουργικής πράξης.
Από την υποκριτική και την εμψύχωση μέχρι την κινησιολογία και την χειρισμό της φωνής και από το σενάριο μέχρι την κατασκευή σκηνικού περιβάλλοντος και αντικειμένων, το εργαστήριο θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις και τη φαντασία των συμμετεχόντων, εμπλέκοντάς τους σε όλα τα προαπαιτούμενα στάδια που θα συνθέσουν την τελική τους παράσταση.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 
9-13 ετών
Κύκλος 20 εβδομάδων 
(4-4,5 ώρες δοκιμών την εβδομάδα μοιρασμένες σε μία ή δύο συναντήσεις).

Hμέρες και ώρες υλοποίησης:
Τετάρτη 17.00-19.00 και Σάββατο 11:00-13:00  ή 16:00-18:00






ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ LAB
ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Το πρόγραμμα σκοπεύει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με όλα τα στάδια παραγωγής ενός μικρού μήκους animation (κινούμενης ψηφιακής εικόνας) και να τους καταστήσει ικανούς, ώστε να μπορούν μόνοι τους να παράγουν διάφορα είδη animation, όπως stopmotion, κλασικό animation, claymay animation, καθώς και σχεδιοκίνηση στον υπολογιστή με τη βοήθεια σύγχρονων λογισμικών (adobe). Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με εργαλεία σύνθετων τεχνικών όπως μοντάζ, compositing, επεξεργασία ήχου, καθώς και να χρησιμοποιήσουν κάμερες, φώτα, μακέτες προκειμένου να επιτύχουν το αποτέλεσμά τους. Μέσα από τη δημιουργία κοινών projects, όσοι έφηβοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκ νέου τρόπους συνεργατικής δημιουργίας, αλλά και να αντικρύσουν με νέα μάτια τον χώρο και τα έργα του μουσείου, ως υλικό που περιμένει να «εμψυχωθεί»!

Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 
15-20 ετών
Κύκλος 10 Συναντήσεων

Hμέρες και ώρες υλοποίησης:
Τετάρτη 17.00-19.00




Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ.


Ώρες λειτουργίας ΜΜΣΤ: Δευτέρα κλειστά / Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10:00-18:00 /Τετάρτη 10:00-22:00/ Παρασκευή 10:00-19:00/ Κυριακή 11:00-15:00 .