Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μηνυτήρια αναφορά για την κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια

Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 53/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα Προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, μαζί με τη Νομική Σύμβουλο κ. Παναγιώτα ΦΑΡΜΑΚΗ, συναντήθηκαν σήμερα, όπως είχε προκαθοριστεί, με τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ. Σκοπός
της συνάντησης ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από μέρους των Ενώσεων για την κατάσταση που επικρατεί στην Γ.Α.Δ.Θεσσαλονίκης και στην Α.Δ. Κιλκίς, σχετικά με την χρόνια κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά καταστήματα. Γεγονός που συντελείται παρανόμως, καθώς οι εν λόγω κρατούμενοι, σύμφωνα με τα φυλακιστήριά τους, πρέπει να μεταφέρονται στα αρμόδια σωφρονιστικά καταστήματα.
Από μέρους των Προεδρείων των Ενώσεων διατυπώθηκαν θέσεις και προτάσεις ώστε να αμβλυνθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, και το οποίο δυστυχώς έχει γίνει καθεστώς. Σχεδόν σε όλες Υπηρεσίες των Γ.Α.Δ.Θ. και Α.Δ. Κιλκίς τα αστυνομικά κρατητήρια έχουν υπερκαλυφθεί, και η ύπαρξη ποινικών κρατουμένων σε αυτά δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι συνάδελφοι καλούνται με ελάχιστα μέσα να διαφυλάξουν τόσο την δημόσια όσο και την προσωπική τους ασφάλεια από ανθρώπους για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι χρήζουν περιορισμών.
Επίσης, τονίστηκε ότι με την ακολουθούμενη τακτική δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος του σωφρονισμού των ποινικών κρατουμένων. Και είναι φυσικό άλλωστε, αφού τα αστυνομικά κρατητήρια προορίζονται για κράτηση βραχέως χρονικού διαστήματος και όταν αυτή υπερβαίνεται, οι κρατούμενοι αποκτούν αντικοινωνική συμπεριφορά.
Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο σύνθετο, αφού σε συνάρτηση με το πρόβλημα του κορεσμού των αστυνομικών κρατητηρίων, υπάρχει και το ανεπίλυτο πολλές φορές φαινόμενο των ελλιπών μέτρων υγιεινής. Αυτό συνήθως οφείλεται στο συνωστισμό που προκαλείται στους χώρους, καθώς και στις ασθένειες που κάτω από τις κρατούσες συνθήκες παίρνουν μορφή επιδημίας και απειλούν ακόμα και τους εργαζόμενους.
Η μηνυτήρια αναφορά ήταν το έσχατο μέσο που χρησιμοποίησαν οι Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, καθώς κάθε άλλη προσπάθεια τους για επίλυση του ζητήματος έπεσε στο κενό. Άλλωστε, η ανώτατη δικαστική Αρχή της χώρας μας αποτελεί μοναδική επιλογή και ελπίδα, στην εφαρμογή των Νόμων και των διατάξεων, που επιδεικτικά αγνοούνται από τους αρμόδιους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

_


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ
ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
και
THΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΚΙΛΚΙΣ
Με την παρούσα θα θέλαμε ζητήσουμε την άμεση συνδρομή Σας για την οριστική διευθέτηση μίας κατάστασης η οποία είναι ευρύτατα γνωστή και ξεπερνάει την ελληνική επικράτεια και κάθε άλλο παρά αρμόζουσα και σύννομη είναι. Πρόκειται για πρόβλημα που έχει διαγνωσθεί και διαπιστωθεί από τους αρμόδιους φορείς, ήτοι τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πλην όμως δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα η επιτακτική και οριστική λύση.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

justiceforgreece