Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ελλήνων Πάσχα 2015 - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας

Ελλήνων Πάσχα 2015 - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Πέραν της υιοθέτησης της ιστορικής και μυθικής διάστασης του θέματος Πάσχα – Ανάσταση και προφανώς λόγω της βαθιά ριζωμένης στο ελληνικό υποσυνείδητο αρχαίας μυθικής καταβολής, συνεχίζει την ισχυρή του ύπαρξη το έθιμο, που ουσιαστικά αναπαριστά το Θείο δράμα και τελικά την αποκατάσταση του θεϊκού όντος.
<<Εγώ ειμί ο υιός του ανθρώπου, Εγώ ειμί το φως η αλήθεια και η ζωή>>
Καταπληκτική και αποκαλυπτική είναι η ωδή <<Ω! Γλυκύ μου Έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον ... >>, με την ταπεινωτική θανάτωση του θεϊκού όντος (Αναφέρεται σε διάφορους Πολιτισμούς), με την κάθοδο και παραμονή του στον Άδη επί 3ήμερο και εν τέλει με την ποθούμενη και ένδοξη Ανάστασή του.

Το παραδοσιακό Πάσχα στους Έλληνες, που είναι το πραγματικά μοναδικό και λαμπερό <<Ελλήνων Πάσχα>>, αναδεικνύει ως αρχαία Τραγωδία, τον πόνο, την θλίψη και την περισυλλογή σε πρώτη πράξη. Την χαρμολύπη -εν επιγνώσει του χαρμόσυνου μελλούμενου- και την κάθαρση (με εξαγνισμό και συγχώρηση) σε δεύτερη πράξη, αλλά και με το απαραίτητο κάψιμο του (κάθε) Ιούδα. Αμέσως μετά, με την ακόλουθη Λαμπρή ελπιδοφόρο Ανάσταση και την επακόλουθη ζωοποιώ και ζωογόνο αφθονία, την ίδια την πραγματική ζωή.

Οι δεήσεις, οι χαρμόσυνες καμπάνες, τα βεγγαλικά, το φιλί της αγάπης της Λαμπρής, το τσούγκρισμα των παραδοσιακά κόκκινων αυγών, το ελληνικό μοσχοβολιστό τσουρέκι και η ελληνική μαγειρίτσα, δίνουν το ιδιαίτερο χρώμα στην έναρξη της χαράς.

Οι Έλληνες ως εξωστρεφείς, με το εφηβικό κέφι τους, στην καλλίτερη περίπτωση γλεντούν ομαδικά, γελούν και χαίρονται από καρδιάς, με την ψυχή τους. Με τον παραδοσιακό οβελία, το κοκορέτσι, τους μεζέδες, το ούζο, το τσίπουρο, την κεχριμπαρένια ελληνική ρετσίνα, το γευστικό ανέρωτο κρασί, τις μουσικές, τους χορούς και τα τραγούδια. Ένα πανηγύρι χαράς. Το πανηγύρι της ζωής στην καρδιά της Άνοιξης.

Ευχές από όλους και για όλους, για να ξαναχαρούμε για μια ακόμη φορά, αλλά σήμερα ακόμη περισσότερο και παραπάνω, το Ελλήνων Πάσχα, σε πείσμα της ανασφάλειας και της μαυρίλας των καιρών, αυτής της μεγάλης εποχής της <<Εβδομάδας των Παθών>>, από <<δικούς μας>> Ιούδες και τα διαχρονικά διαβολικά ντόπια και ξένα τρωκτικά.
Ευχές πολλές για να βασιλεύσει πλουσιοπάροχα η ελπιδοφόρα Άνοιξη και η αναμενόμενη και ποθούμενη Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Ευχές ατομικά και ομαδικά για Χρόνια Πολλά, με Υγεία, Ανάταση ψυχών, με Ομόνοια, Αλληλεγγύη, Τύχη και Ευτυχία, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Νόμου της Αγάπης.

Σας ευχαριστώ
Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας