Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η διατροφή της εγκύου επηρεάζει την καρδιά του εμβρύου

Οι ωφέλειες της σωστής διατροφής για την καρδιά μας είναι γνωστές. Σύμφωνα ωστόσο με νέα έρευνα η ποιότητα του φαγητού που λαμβάνουν οι γυναίκες πριν ή/ και κατά τη διάρκεια
της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλμάτων στα ίδια τα παιδιά. 
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μελέτης -που δημοσιεύεται στο Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition- παρακολουθήθηκαν 19.000 γυναίκες στις Η.Π.Α., εκ των οποίων το 50% είχε γεννήσει παιδιά με πρόβλημα στην καρδιά και 50% που είχε γεννήσει υγιή παιδιά.
Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε ότι όσο υγιεινότερα διατρέφονταν οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, τόσο μειωνόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά των παιδιών τους. 
Μάλιστα, οι έγκυες που βρίσκονταν στο υψηλότερο 25% που έκαναν σωστή διατροφή απεδείχθη ότι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί που θα πάσχει από ανωμαλίες της καρδιάς, όπως μεσοκοιλιακά ελλείμματα ή Τετραλογία του Fallot, συγκριτικά με όσες βρίσκονταν στο χαμηλότερο 25%, συνυπολογισθέντων των υπολοίπων παραγόντων (πχ. αν έλαβε φολικό οξύ, αν ήταν καπνίστρια κτλ).