Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗ ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ ΤΗΣ ΠΥΔΝΑΣ

 Η μοναδικότητα του εκστατικού τοπίου που δημιουργεί η αυγουστιάτικη πανσέληνος, το αδιαχώρητο από την πολυπληθή παρουσία πολιτών που απόλαυσαν την εκδήλωση καθώς και η
εντυπωσιακή συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σκιαγράφησαν τη βραδιά του φωτεινότερου φεγγαριού του καλοκαιριού. Πρόκειται για τη συναυλία θεσμό που υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια η εφορία χορωδίας  της Εστίας στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη φετινή πανσέληνο, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, στην ιστορική πόλη των Μακεδόνων.
  Με το καραβάκι του υπέρλαμπρου φεγγαριού και πλοηγό το μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη,  ταξίδεψαν στη «φεγγαράδα της Πύδνας» όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο που κρύβει στα σπλάχνα του τη συνέχεια του Ελληνισμού.


  Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Γρηγόριος Μιτσοκάπας, επισήμανε: « Από μέρους της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, του φορέα που υπηρετεί τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα επί εξήντα δύο συναπτά έτη, σας καλωσορίζω στην αποψινή μας συναυλία με αφορμή τη λαμπρότερη και φωτεινότερη  βραδιά του χρόνου. Την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.
 Η εκδήλωση που ετοίμασε και θα μας παρουσιάσει η εφορία χορωδίας με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, περιλαμβάνει τραγούδια, αφηγηματικό λόγο και δρώμενα με αναφορά το φεγγάρι. Έτοιμοι λοιπόν για μια φεγγαράδα στην Πύδνα, παρέα με το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι.


Η αποψινή μας συναυλία  αναδείχθηκε και καταξιώθηκε με πρωτοβουλία της Εστίας ως θεσμός εδώ και τρία χρόνια, με σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση της αρχαίας Πύδνας.  Υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, της εφορίας αρχαιοτήτων Πιερίας και του ιδιαίτερα δραστήριου φιλανθρωπικού-πολιτιστικού συλλόγου «Στέγη της Αγάπης» Μακρυγιάλου. Εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2016».
Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας και στηρίζετε το έργο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.»


  Από πλευράς του συνδιοργανωτή Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαγδάρης αφού ευχαρίστησε την Ε.Π.Μ. Κατερίνης για την εποικοδομητική συνεργασία, το κοινό που αγκάλιασε και τίμησε την  εκδήλωση και τους φορείς που υποστήριξαν την συναυλία, είπε: « Η αποψινή μουσική πρωτοβουλία που καθιερώθηκε πλέον ως θεσμός, αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας της δημοτικής μας αρχής για περαιτέρω πολιτιστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής. Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που κάθε χρόνο η συναυλία μας βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή και ανταπόκριση. Η βόρεια Πιερία διαθέτει τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που μέσω ανάλογων εκδηλώσεων θα γίνει ακόμα περισσότερο γνωστός. Ο Δήμος μας θα βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία με πολιτιστικό και όχι μόνο ορίζοντα».


  Ακολούθησε η αναφορά στο περίγραμμα της συναυλίας και η παρουσίαση των συντελεστών από την έφορο χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Ειρήνη Βενετσάνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:« Καλώς ορίσατε συνταξιδιώτες στην φεγγαράδα μας, εδώ στον ιερό χώρο της αρχαίας Πύδνας, στη βραδιά του ονείρου και των μύθων, εδώ που απόψε το περίλαμπρο φεγγάρι  φοράει την προσωπίδα του ήλιου όπως ορθά αναφέρει ο ποιητής.
Θα ακούσουμε και θα περιπλανηθούμε στα μουσικά μονοπάτια που θα μας πλοηγήσουν τα ακούσματα της ξεχωριστής βραδιάς της οποίας πρωταγωνιστής είναι το φεγγάρι. Το φεγγάρι των ερώτων, του ρομαντισμού, των πόθων.


Προτού περάσουμε στην παρουσίαση των συντελεστών της συναυλίας μας, οφείλουμε επιπρόσθετα να ευχαριστήσουμε τα πολυπληθή μέλη του αδελφοποιημένου συλλόγου γυναικών Χαλάστρας Θεσσαλονίκης που μας τιμούν με την παρουσία τους, καθώς και τους Αθανάσιο Γκιουλμετάρογλου  υπάλληλο του αρχαιολογικού χώρου της Πύδνας, τους εθελοντές και τα μέλη της διασωστικής ομάδας Πιερίας για την αμέριστη βοήθεια.»
  Την πολυμελή χορωδία και ορχήστρα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης συνόδευσαν στο τραγούδι, οι Μαρία Δραγασιά,  Ρώνια Τοπαλίδου, Γιώργος Ανδρικόπουλος, Ιωάννα Μπεκηροπούλου, Δημήτριος Χωνός. Συμμετείχαν επίσης η Αρετή Κουστιαλή-όρχηση, Άννα Γκούντα-απαγγελία, Κωνσταντίνος Σκρέττας-χορός,
  Στην οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης που καταχειροκροτήθηκε και επιβραβεύτηκε για μια ακόμα φορά.


  Με την ολοκλήρωση της συναυλίας ο πρόεδρος της Εστίας κ. Μιτσοκάπας, συγχαίροντας τους συντελεστές και ευχαριστώντας το κοινό, είπε: «Νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί η προ τριετίας πρόταση του επίτιμου προέδρου της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη και του μαέστρου μας Ευθύμιου Μαυρίδη που βρήκε σκέπη από τον Δήμαρχο Ευάγγελο Λαγδάρη, για την αναβάθμιση της Πύδνας πολιτιστικά δικαιώθηκε, καταξιώθηκε και θεσμοθετήθηκε πλέον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.»
  Από πλευράς διοίκησης της Εστίας ήταν παρόντα στην συναυλία: Κλειώ Δημάση-γενική γραμματέας, Έφη Μπίσμπα-ταμίας, Ευάγγελος Γκούτζας-έφορος διεθνούς φεστιβάλ και Νικόλαος Σπανός-έφορος εικαστικών.

  Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η Βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, η αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Βάσω Νικολοπούλου, ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Χαλάστρας «η Χαλαίστρη» Μακεδονία Μπαϊμάκη κ.α.